Pratite nas

Iz Svijeta

Sergej Lavrov: Moskva ima nepobitne dokaze da je kemijski napad izmišljen

Objavljeno

na

Ruski ministar vanjskih poslova izjavio je da kemijski napad u sirijskoj Dumi, u kojem je poginulo najmanje 70 ljudi, “lažiran uz pomoć stranih špijuna”.

Sergej Lavrov izjavio je da su ruski stručnjaci pregledali mjesto navodnog napada u Dumi, istočno od Damaska, i nisu pronašli nikakve tragove kemijskog oružja. Također je rekao da Moskva ima nepobitne dokaze da je kemijski napad izmišljen.

Lavrov je izjavio da su “obavještajne agencije države koja sada želi voditi rusofobnu kampanju pomogle u lažiranju kemijskog napada”. Nije iznio detalje o istrazi ni ime države koju optužuje, a tvrdnja se može odnositi na SAD, Veliku Britaniju ili Francusku.

Trump je nedavno na Twitteru zaprijetio napadom na Siriju zbog kemijskog napada u Dumi, za koji je kasnije ustvrdio da se može dogoditi “vrlo skoro ili uopće ne tako skoro”. Bijela kuća objavila je da konačna odluka o Siriji još nije donesena.

Britanski ministri izrazili su slaganje da se nešto mora poduzeti kako bi se spriječilo korištenje kemijskog oružja u Siriji, nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio da ima dokaze da je sirijska vlada izvršila kemijski napad u Dumi.

Lavrov je također rekao da bi “čak i najmanja pogreška u Siriji mogla dovesti do novog vala migranata”. Dodao je da “ultimatumi i prijetnje ne pomažu u dijalogu”.

Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) poslala je skupinu stručnjaka u Siriju, koji će započeti svoju istragu u Dumi u subotu.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

AfD druga najjača stranka u Njemačkoj

Objavljeno

na

Objavio

Foto: EPA

Alternativa za Njemačku (AfD) prvi put je u anketama pretekla vladajuću Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD) i trenutno je druga najjača politička stranka u toj zemlji, prema ispitivanju javnog servisa ARD objavljenom u petak koje istodobno pokazuje pad popularnosti demokršćana kancelarke Angele Merkel.

„Da se sljedeće nedjelje održavaju savezni izbori demokršćanska Unija CDU/CSU osvojila bi 28 posto glasova što je najslabiji rezultat otkako se od 19967. provodi to ispitivanje. SPD bi osvojio 17 posto, a AfD 18 posto glasova što je dosad najbolja vrijednost za ovu stranku“, stoji u ispitivanju Deutschlandtrend što ga za potrebe javnog servisa ARD provodi institut Emnid.

Od posljednjeg ispitivanja prije dva tjedna AfD je ojačao za dva posto, a stranke vladajuće koalicije Unija CDU/CSU i SPD izgubile su po jedan posto glasova.

Na četvrtom mjestu s 15 posto je stranka Zeleni, a slijedi je Ljevica s 10 te liberali iz FDP-a s 9 posto glasova.

Daljnji pad popularnosti stranaka vladajuće koalicije povezuje se s uzastopnim nesuglasicama unutar stranaka vlade.

Posljednji slučaj odnosi se na svađu zbog ravnatelja Ureda za zaštitu ustavnog poretka Hans-Georga Maassena koji je bio prisiljen napustiti svoje mjesto zbog spornih izjava u kojima je relativizirao neonacističke izgrede u Chemnitzu, ali je na inzistiranje ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera (CSU) premješten na utjecajniju dužnost državnog tajnika unutar ministarstva unutarnjih poslova.

Ispitivanje je pokazalo i nezadovoljstvo radom samog ministra Seehofera jer 59 posto ispitanika smatra da je on loše kadrovsko rješenje za ministra unutarnjih poslova.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Crna Gora isplatila 1,43 milijuna eura bivšim zatočenicima logora Morinj u Boki kotorskoj

Objavljeno

na

Objavio

Crna Gora podmirila je sve svoje obveze prema bivšim zatočenicima koji su bili zatvoreni i mučeni u logoru Morinj u Boki kotorskoj ranih devedesetih godina, isplativši im gotovo milijun i pol eura na temelju pravomoćnih presuda, piše u petak tisak.

Pravni zastupnik morinjskih logoraša Zdravko Begović kazao je za dnevnik „Dan” da je nalog suda potpuno izvršen i da je njegovim klijentima isplaćen “svaki cent”, odnosno točno 1,43 milijuna eura.

Begović je, međutim, dodao da to nije kraj kada se radi o zahtjevima po tužbama vezanim uz logor Morinj u kojem su 1991. i 1992. bili zatočeni državljani Hrvatske nakon srpsko-crnogorske agresije na dubrovačko područje 1991.

Zastupnik je rekao da su njegovi klijenti, njih 220, nakon što su primili naknadu za zlostavljanje i mučenje, podnijeli su nove tužbe protiv Crne Gore zbog umanjenja poslovne sposobnosti i životnih aktivnosti.

Visina zahtjeva po tim novim tužbama pojedinačno iznosi od deset do 15 tisuća eura.

“Osnovnim sudovima smo podnosili tužbene zahtjeve za naknadu nematerijalne štete. U pitanju su ratni zarobljenici iz logora u Morinju koji su državljani Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

“Većina sudskih postupaka je pravomoćno okončana, kao i postupak izvršenja”, kazao je Begović. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari