Connect with us

Iz Svijeta

Sergej Lavrov poziva UN da pomogne izvozu ruske hrane

Objavljeno

-

Foto: EPA

Moskva je u četvrtak pozvala Ujedinjene narode, koji su sponzorirali dogovor o obnovi izvoza ukrajinskog žita, da pomogne ispuniti dijelove dogovora koji se odnose na olakšavanje izvoza ruske hrane i gnojiva.

Dogovor istječe 19. studenoga i Moskva je jasno dala do znanja da ne vjeruje da je učinjeno dovoljno kako bi mogla izvoziti svoje goleme zalihe hrane i gnojiva unatoč zapadnim sankcijama zbog invazije na Ukrajinu.

Rusija je suspendirala sudjelovanje u inicijativi zbog napada na Sevastopolj, ali se u srijedu vratila osiguravši malo zauzvrat i obećavši da neće blokirati pošiljke iz Ukrajine ako se ponovno povuče.

“I dalje ne vidimo nikakve rezultate u pogledu drugog aspekta: uklanjanja prepreka izvozu ruskog gnojiva i žita”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u Amanu u Jordanu.

“Ponovno smo pozvali glavnog tajnika UN-a da ispuni obveze na koje je pristao svojom vlastitom inicijativom”, dodao je.

Naglasio je da situaciju treba riješiti “u jako skoroj budućnosti”.

“Ako govorimo o količini gnojiva i žita o kojoj je riječ, te količine s ruske strane su neusporedivo veće nego s ukrajinske”. Ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda nije izravno pod zapadnim sankcijama, ali Moskva kaže da je jako otežan zbog restrikcija nametnutih njezinu financijskom, logističkom i osiguravateljskom sektoru. (Hina)

Zelenskij: ‘Ovo pokazuje neuspjeh ruske agresije‘

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas