Connect with us

Iz Svijeta

Sergej Lavrov prvi put rekao koji je pravi cilj ruske invazije

Objavljeno

-

Foto: EPA

Šef ruske diplomacije, Sergej Lavrov, u ponedjeljak je dao u intervju u kojem je spomenuo i krajnji cilj invazije.

Za državnu televiziju Rusija 24 rekao je kako se stav Rusije promijenio i da više neće biti prekida vatre zbog pregovora. Dio intervjua o ratnim ciljevima, ipak je nekako promaknuo javnosti.

Ruski je ministar vanjskih poslova kazao je, naime, kako napad na Ukrajinu ima za cilj prekinuti put ka “potpunoj dominaciji SAD-a i drugih zapadnih država”.

“Naša specijalna vojna operacija osmišljena je da stane na kraj bezobzirnom širenju i nepromišljenom putu prema potpunoj dominaciji Sjedinjenih Država i ostatka zapadnih zemalja koje su pod njima u međunarodnoj areni”, rekao je.

Lavrov je ustvrdio da se “takva dominacija gradi uz gruba kršenja međunarodnog prava”.

“Na Kosovu je bez referenduma moguće priznati neovisnost, ali na Krimu, kao rezultat referenduma, koji su promatrale stotine objektivnih predstavnika stranih zemalja, javnosti stranih zemalja, to je nemoguće. U Iraku, deset tisuća kilometara od Sjedinjenih Država, zamislili su prijetnju njihovoj američkoj sigurnosti, bombardirali su je, nisu našli nikakvu prijetnju, a nisu se čak ni ispričali”, rekao je Lavrov.

“A kad su neonacisti i ultraradikali na našim granicama, stvaraju se deseci bioloških laboratorija po uzoru na Pentagon, provode nekakve eksperimente koji su prvenstveno usmjereni na stvaranje biološkog oružja – pronađeni su dokumenti koji ne ostavljaju nikakvu sumnju u to – onda je ova prijetnja na našim granicama, a ne preko oceana”, nastavio je.

Izvještaje o ruskim ratnim zločinima nad civilima u Buči i Krematorsku ponovno je nazvao montiranima i provokacijom. Izjavio je i da dio ljudi u rascjepkanom Donbasu “godinama živi pod neonacistima”, prenosi N1

Na korak do Dubrovnika trebala bi niknuti ‘ruska baza’: Je li to dio tajnog dogovora Putina i Dodika?

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari