Connect with us

Iz Svijeta

Sergej Lavrov u UN-u branio ruski napad na Ukrajinu dok drugi pozivaju na odgovornost

Objavljeno

-

Foto: EPA

Svjetski čelnici u Ujedinjenim narodima u četvrtak su pozvali Moskvu na odgovornost zbog kršenja ljudskih prava u Ukrajini, dok je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov branio ruske postupke i Ukrajinu optužio da je odgovorna za zločine.

Obraćajući se na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o zločinima počinjenim u Ukrajini od ruske invazije 24. veljače, Lavrov je optužio Ukrajinu za stvaranje prijetnji ruskoj sigurnosti i “drsko gaženje” prava Rusa i rusofonih stanovnika Ukrajine.

“Mogu vas uvjeriti da to nikada nećemo prihvatiti”, rekao je Lavrov koji je napustio dvoranu nakon svog govora.

“Sve što sam danas rekao samo potvrđuje da je odluka o provođenju specijalne vojne operacije bila neizbježna”, dodao je.

Istaknuo je i da su zemlje koje Ukrajini dostavljaju oružje i obučavaju njezine vojnike strane u sukobu, dodajući da je “namjerno raspirivanje ovog sukoba, za koje je odgovoran Zapad, ostalo nekažnjeno”.

Američki državni tajnik Antony Blinken obećao je da će Washington nastaviti podupirati Ukrajinu.

“Sam međunarodni poredak koji mi, okupljeni ovdje, trebamo podržavati uništava se pred našim očima. Ne možemo dopustiti da se predsjednik Putin s time izvuče”, rekao je Blinken Vijeću sigurnosti.

Sastanak Vijeća sigurnosti u četvrtak održan je tijekom godišnjeg okupljanja svjetskih čelnika na Općoj skupštini UN-a.

Vijeće sigurnosti nije bilo u mogućnosti poduzeti značajne mjere u vezi s Ukrajinom jer je Rusija stalna članica s pravom veta zajedno sa Sjedinjenim Državama, Francuskom, Britanijom i Kinom.

Sastanak u četvrtak najmanje je 20. put da Vijeće sigurnosti raspravlja o Ukrajini ove godine.

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (MKS) Karim Khan rekao je Vijeću da postoje “razumni razlozi” za vjerovanje da su zločini iz nadležnosti suda počinjeni u Ukrajini.

Sud sa sjedištem u Haagu bavi se ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti, genocidom i zločinima agresije.

Khan je rekao da su prioriteti istrage MKS-a bili namjerno gađanje civilnih objekata i preseljenje stanovništva iz Ukrajine, uključujući djecu.

Washington kaže da procjene iz raznih izvora, uključujući ruskih, pokazuju da su vlasti “ispitivale, pritvorile i prisilno deportirale” do 1,6 milijuna Ukrajinaca u Rusiju od početka invazije.

Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i druge članice pozvale su zemlje UN-a da djeluju kako bi Rusija odgovarala za počinjene ratne zločine.

“Moramo jasno dati do znanja predsjedniku Putinu da njegov napad na ukrajinski narod mora prestati i da oni koji su počinili zločin ne mogu biti bez kazne”, rekao je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly, dodajući da svijet treba odbaciti moskovski “katalog laži”.

Šef UN-a Antonio Guterres rekao je na sastanku da je govor o nuklearnom sukobu “potpuno neprihvatljiv”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je u srijedu da će upotrijebiti nuklearno oružje za obranu Rusije.

Guterres je sastanku Vijeća sigurnosti u ministarskom formatu rekao da je zabrinut zbog planova za “takozvane ‘referendume'”.

“Svaka aneksija državnog teritorija od strane druge države koja proizlazi iz prijetnje ili uporabe sile predstavlja kršenje Povelje UN-a i međunarodnog prava”, rekao je Guterres.

Referendumi o pridruživanju Rusiji trebali bi se održati od petka do utorka u nekoliko regija u istočnoj i južnoj Ukrajini koje je uglavnom zauzela Rusija, a koje čine oko 15 posto teritorija Ukrajine.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je da je prioritet nastavak dijaloga bez preduvjet, kao i suzdržanost kako ne bi došlo do eskalacije napetosti.

“Kineski stav o Ukrajini je jasan. Suverenitet, teritorijalni integritet svih zemalja treba poštovati i razumnu sigurnosnu zabrinutost svih zemalja treba shvatiti ozbiljno”, rekao je Wang Yi.

Upitan bi li mogao razgovarati s Lavrovom u Vijeću sigurnosti u četvrtak, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da će “držati sigurnu socijalnu distancu”. (Hina)

Blinken u UN-u: ‘Ne možemo dopustiti da Putin prođe nekažnjeno’

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas