Connect with us

Ukrajina

Sergiy Kvit: Ruska vojska je demoralizirana, nije očekivala takav pritisak

Objavljeno

-

Foto: Ministarstvo obrane Ukrajine

Dvanaesti je dan ruske invazije na Ukrajinu. U emisiju Dobro jutro Hrvatska putem skypa iz Ukrajine se javio dr. Sergiy Kvit, profesor Kijevo-Mogiljanske škole novinarstva.

Rekao je kako je noć u Kijevu prošla relativno mirno, dok je u ostalim gradovima bilo nemirno, posebno u gradovima Harkiv i Nikolajev.

– Stalno se vode pregovori o humanitarnim koridorima, ali Rusija ne pristaje na otvaranje tih koridora, rekao je Kvit dodavši kako su najveća humanitarna katastrofa gradovi Mariupolj, Bucha i Irpin.

– Ako i uspijemo nekoga izvesti iz opsade tih gradova, koji su ostali bez struje, vode i lijekova u razrušenim kućama, to su iznimni slučajevi jer ruska strana se ne pridržava nikakvih dogovora o humanitarnim koridorima, naglasio je.

Istaknuo je kako smatra da je glavna Putinova pogreška ta što je mislio da će rusku vojsku dočekati s dobrodošlicom, ali to se nije dogodilo.

– Ruska vojska je demoralizirana jer nije očekivala takav pritisak, rekao je dodavši kako upravo traje bitka na ulazu u Kijev.

– Zahvalni smo europskim i svjetskim saveznicima i prijateljima na pomoći i potpori, ali smatramo da nije dovoljna jer nas je napao neprijatelj koji je snažan i moćan. Rusija i ruske institucije moraju biti izbačeni iz svih međunarodnih projekata i izolirani.

Istaknuo je kako se u Ukrajinu vratilo preko 100.000 Ukrajinaca, pretežno muškaraca koji su radili u europskim zemljama, kako bi branili svoju zemlju.

Osvrnuo se i na Kinu kao posrednika u ovom ratu.

– To je dobra ideja, jer je Rusiji je ostao jedini saveznik, a s druge strane gledaju Rusiju s visoka i samo je pitanje vremena kako će se razvijati ti odnosi i hoće li Kina imati kakve pretenzije prema Rusiji. U svakom slučaju smatram da je to dobra ideja i još jedan način na koji se može vršiti pritisak na Rusiju, rekao je dr. Kvit dodavši kako se u Ukrajini u opasnosti nalazi velika količina kineskih studenata i da će Kina poduzeti mjere da oni budu na sigurnom.

Na pitanje kako funkcioniraju komunikacije, te rade i televizija i radio, Kvit je rekao da televizija radi, izuzev nekoliko gradova u kojima su oštećeni centri za komunikaciju. Radi i telefon, a nastava u Kijevo-Mogiljanskoj školi nije potpuno obustavljena i odvija se na daljinu.

– Svaki rat završava pregovorima, ali nije pitanje pregovora, već u tome da nismo spremni ići na bilo kakve teritorijalne ustupke. Ukrajina mora sačuvati svoj teritorijalni integritet. Na koji način i kako ćemo postići početak ozbiljnih pregovora i završetak rata – ne znamo, ali želimo da se to dogodi kada zadnji ruski vojnik napusti teritorij Ukrajine, ali da Ukrajina bude slobodna.

Subota je bila jedan od najgorih dana za Rusko ratno zrakoplovstvo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari