Connect with us

Vijesti

Serwer: SAD ne zanima BiH, EU će vlasti u BiH izolirati i ostaviti na marginama događaja

Published

on

Posljednjih tjedana sve više međunarodnih dužnosnika “priželjkuje” nova lica na čelu glavnih političkih stranaka u našoj zemlji. Prate to i sve glasnija predviđanja kako sadašnji čelnici neće dočekati jesen na svojim pozicijama.

[dropcap]S[/dropcap]vi oni ističu i kako su problemi u BiH preuveličani, ali i da im je kao i svima nama koji živimo u BiH “navrh glave” priče o izmjenama Ustava BiH i provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić – Finci” kao uvjeta za Europsku uniju ili priče o knjiženju perspektivne vojne (i državne) imovine kao uvjeta za NATO.

Kod ovih malih-velikih problema najviše zabrinjava činjenica kako ne postoji skoro nikakva politička volja među domaćim političkim strukturama za rješavanje tih problema.

Dr. Daniel Serwer, profesor međunarodnih odnosa na Sveučilištu “Johns Hopkins” u Baltimoreu – susjedstvu glavnog američkog grada Washingtona, izvrstan poznavatelj situacije na Balkanu i odnosa američke administracije prema našoj regiji, također ukazuje na navedeno, ali poput “međunarodnih čimbenika” u BiH kaže i kako je do samih građana BiH hoće li dovesti “nove, hrabre, kreativne i vizionarske političare koji će ih povesti u moderni i napredni svijet”, odnosno kako građani BiH ne trebaju čekati da međunarodna zajednica riješi njihove probleme, posebno ne Sjedinjene Države jer je BiH odavno europski problem.

Mislim da SAD, ali ni EU trenutačno nemaju velike strateške interese intervenirati u BiH i riješiti političku i društvenu krizu u toj državi. Štoviše, svima je jasno da SAD želi smanjiti svoje odgovornosti i svoju nazočnost na Balkanu, a s druge strane, želi da se EU mnogo aktivnije uključi u događanja na Balkanu i igra snažniju ulogu u tom djelu Europe – navodi profesor Serwer za Dnevni list i napominje kako bi se moglo dogoditi – ako se, barem u posljednjih par mjeseci, već i ne događa – da BiH, odnosno čelnici političkih stranaka te vlasti u zemlji budu (samo)izolirani i na marginama svih događanja

Vjerujem da BiH neće ostati izolirana ako sad krene prema EU-u, ali ako nastavi sa stagnacijom i blokadama, moguća je samoizolacija te države – ponavlja ovaj američki profesor i dodaje kako svima treba biti jasno da EU neće primiti u svoje članstvo nijednu državu koja ne provede europske reforme i ne uradi ono što Europa zahtijeva i da pri tome neće biti nikakvog popusta za BiH, već se može očekivati još veći posao nego što ga je prošla susjedna Hrvatska.

A izabrane bh. vlasti ne da zadnjih par godina ne čine ništa kako bi zemlja napredovala, nego su njihovi potezi doveli do stagnacije, nazadovanja na tom putu. Njihovi razlozi su očigledni.

Ne samo u BiH, nego i u drugim dijelovima Balkana, a što se može vidjeti na primjeru susjedne Hrvatske, vidljivo je kako članstvo ili približavanje članstvu u EU-u i NATO-u skoro pa izbrisalo nacionalističke politike u tim državama.

Mislim da članstvo balkanskih zemalja u EU-u i NATO-u može biti odlično rješenje za političke, ekonomske i društvene probleme na Balkanu. Siguran sam da bi članstvo u EU-u i NATO-u u velikoj mjeri doprinijelo i smanjenju nacionalističkih tenzija u cijeloj regiji, a posebno u BiH i na Kosovu. Približavanje euroatlantskim integracijama osnažit će sveukupnu sigurnost na cijelom Balkanu koji je do sada bio mjesto ratova – smatra i profesor Serwer, a naznake promjene svijesti ljudi u BiH vidi i u posljednjim prosvjedima čime su građani pokazali da su postali svjesniji stanja u kojem se nalaze i što ih je ponukalo da potraže svoja prava od države.

bljesak

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari