Connect with us

Iz Svijeta

Šest članica EU-a poziva EK da ne ‘otvara vrata’ afganistanskim azilantima

Objavljeno

on

Šest država članica EU-a pozvalo je Europsku komisiju (EK) da ne prekida deportacije odbijenih afganistanskih tražitelja azila, unatoč brzom vojnom napredovanju talibanskih militanata u njihovoj domovini.

Talibani koji se ponovno, nakon što su 2001. svrgnuti s vlasti bore za uspostavljanje strogoga islamskog zakona, brzo i uspješno napreduju u svojoj kampanji čiji je cilj poraziti aktualnu vlast, dok se povlače strane snage pod vodstvom Sjedinjenih Država.

“Zabranom povrataka Afganistanaca u EU šalje im se pogrešan signal i vjerojatno će ih još više motivirati u želji da napuste svoj dom i krenu prema državama EU-a”, stoji u pismu koje su 5. kolovoza Europskoj komisiji uputile Austrija, Danska, Belgija, Nizozemska, Grčka i Njemačka.

Brojne članice EU-a strahuju od toga da bi se zbog razvoja događaja u Afganistanu mogla ponoviti europska migracijska kriza iz 2015./16. kada je kaotičan priljev više od milijun ljudi s područja Bliskog istoka do krajnjih granica opteretio sigurnosne sustave i sustave socijalne skrbi, potaknuvši jačanje ekstremno desnih skupina.

Izvršno tijelo EU-a je na pismo šest članica najavilo da će na njega odgovoriti kad bude spremno.

Na pitanje smatra li EK Afganistan sigurnom zemljom u koju se tražitelji azila mogu vratiti, glasnogovornik je odgovorio kako je na državama članicama da donesu takvu ocjenu.

Od 2015. godine azil u članicama EU-a zatražilo je oko 570.000 Afganistanaca, stoji u pismu šest zemalja EU -a, od čega 44.000 samo u 2020. godini. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR