Pratite nas

Herceg Bosna

Sezona počela: Veliki požar u Jablanici

Objavljeno

na

Veliki požar izbio je sinoć u Donjoj Jablanici, u blizini željezničke stanice, a danas se uslijed jakog vjetra dodatno proširio, doznaje Dnevno od jablaničkih vatrogasaca.

Do požara je najvjerojatnije došlo uslijed iskrenja na dalekovodima koji se nalaze u neposrednoj blizini pruge. Vatrogasci su kazali kako se zapalila borova šuma te kako nisu u stanju obuzdati buktinju.

Iz Civilne zaštite Hercegovačko neretvanske županije su potvrdili da je izbio požar u Donjoj Jablanici, no tvrde kako ne prijeti kućama niti drugim objektima.

Nije riječ o požaru koji bi trebao izazvati bilo kakvu paniku, no ljudi su na terenu i prate razvoj situacije. Radi se o nepristupačnom terenu zbog čega je gašenje otežano. Djelatnici jablaničke Civilne zaštite su u kontaktu s Civilnom zaštitom HNŽ-a i ukoliko bude potrebno oni će zatražiti našu pomoć, kazali su iz CZ HNŽ.

Inače, ovo je prvi veći ovogodišnji požar na području Hercegovine. Podsjećamo kako su prošle godine danima gorjeli požari širom Hercegovine, od Konjica, preko Rujišta kod Mostara pa sve do Neuma, Stoca i istočnohercegovačkih općina.

Tada se razmjerno mali šumski požar na planini Prenj zbog neodgovarajućeg gašenja, odnosno činjenice da BiH ne posjeduje kandere i da je gašenje vojnim helikopterima potpuno neučinkovito, razvio u ogromni požar koji je prijetio u poptunosti uništiti endemične šume munike na obroncima planine Prenj. Od poptune katastrofe Hercegovinu je tada spasila kiša.

Šteta je bila procijenjena na više stotina milijuna maraka, no bh. vlasti to nije nagnalo da investiraju u kanader ili da barem bolje opreme vatrogasne postrojbe koje i dalje vatru gase vodom koju nose na vlastitim leđima u tzv. brentačama.

dnevno.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari