Pratite nas

Sezonska rasprodaja u FBiH

Objavljeno

na

Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine (APF) u 2014. godini planira prodaju nekoliko poduzeća u kojima Federalna vlada ima manjinski vlasnički udio, izjavio je u razgovoru za „Dnevni avaz” Šuhret Fazlić, direktor APF-a.

Riječ je o Energopetrolu, Tvornici duhana Sarajevo (TDS), Bosnalijeku i Sarajevo-osiguranju – kazao je Fazlić.

Naglasio je da je riječ o Planu za privatizaciju, koji je usvojio Upravni odbor APF-a, ali još nije i Vlada FBiH.

Prema tom planu, namjeravamo privatizirati i poduzeća gdje je udio vlasništva Vlade veći – Aluminij iz Mostara, Energoinvest, Željezaru Zenica. Iako imamo određeni udio i u BH Telecomu, u ovogodišnjem planu nismo ovo poduzeće predložili za prodaju – kazao je Fazlić.

Sudeći prema informaciji Agencije koju su pripremili za posljednju sjednicu Vlade, ponovo je aktualizirana „mala privatizacija” u Federaciji. Krajnji rok za „malu privatizaciju” je 25. studeni 2015. godine.

S obzirom na to da u agencijama smatraju da takav vid prodaje može biti i svojevrsno restrukturiranje poduzeća, jer dobit od prodaje dijelova ekonomske cjeline može poslužiti za preživljavanje cjelokupnog sistema, agencije su za 2014. godinu inicirale da sva poduzeća obave analizu i predlože prodaju kroz „malu privatizaciju”,prenosi Fena.

APF je u okviru pripreme Plana privatizacije za 2014. već krajem prošle godine uputio dopis poduzećima iz svoje nadležnosti da dostave popis svega što bi moglo biti predmet prodaje. Među prvim objektima kandidiranim za prodaju u maloj privatizaciji je KTK Visoko, a najvjerovatnije će i određene ekonomske cjeline Agrokomerca iz Velike Kladuše ići u prodaju – rekao je Fazlić.

On tvrdi da je teško procijeniti o kolikoj se ukupnoj vrijednosti radi, s obzirom na to da su brojni nekadašnji „veliki sistemi” s vremena na vrijeme prodavali dijelove ekonomskih cjelina i s tim novcem preživljavali.

Navodno nije riječ o znatnim iznosima novca. U svakom slučaju, dodao je Fazlić, novac od prodaje u „maloj privatizaciji” ide direktno poduzećima, odnosno za financiranje poslovanja.

Pojašnjenje APF-a za aktualiziranje „male privatizacije” jesu efekti od novca koji se može dobiti prodajom određenih dijelova poduzeća, odnosno objekata nekadašnjih velikih sistema. Novac je namijenjen isključivo za plaćanje dugovanja dobavljačima, bankama, kao i za rješavanje statusa uposlenika tih poduzeća, za doprinose i uvezivanje radnog staža.

avaz

facebook komentari

Komentar

VUKOVAR, PROVJERA NAŠE LJUDSKOSTI

Objavljeno

na

Objavio

Mjesec je studeni, unatoč svome imenu, mjesec lijepih i nostalgičnih iskustava. Tako je sve dok pred nas ne izroni, dok nas ne zaskoči datum 18. studenog. On nas odmah odnese u taj datum 1991. On se ne može zvati danom.

To je drama, sinonim stradanja, sinonim pomračenja ljudske vrste. Tog dana postaje istinito ime ovog mjeseca. Postaje hladno, postaje studeno u našim dušama. Jer Vukovar je živi grad i živa stvarnost spremljena u povijest i naše sjećanje. Kad kažemo spremljena, ne smije značiti odložena stvarnost! Povijest je Vukovara postala povijest rođenja moderne i samostalne Hrvatske ali i povijest svakoga od nas.

Vukovar neprekidno mora osnaživati političku, simboličku i egzaktnu snagu i vrijednost za Hrvatsku i ukupnu javnost… Vukovaru moramo osigurati memorijsko mjesto i svetište koje traži njegova snaga i tragovi ubrazdani na licu tisućljeća. Postati grad pomirenja, grad prijatelj sviju…

Provjera ljudskosti i sposobnosti našeg življenja i opstajanja. Možemo mi, i moramo to htjeti i znati graditi …

Za Vukovar nam trebaju mirni, autentični, utemeljeni, svjesni i odlučni potezi. Da kandidatura grada Vukovara za neprolaznu povijest bude potvrđena zrelošću naše generacije koja će znati iskustva prošlosti ugraditi u svoju budućnost… napisao je Goran Marić na facebooku povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

U dvorištu vukovarske bolnice zapaljene svijeće

Objavljeno

na

Objavio

Paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske Opće bolnice te molitvom mnogobrojni Vukovarci i djelatnici bolnice odali su u petak navečer počast žrtvama agresije bivše JNA i paravojnih srpskih postrojba na Vukovar 1991. godine, a Vukovarcima se u molitvi pridružila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja će biti i na središnjem obilježavanju 26. godišnjice vukovarske tragedije.

Predsjednica Grabar-Kitarović zapalila je svijeću podno spomen-obilježja u dvorištu bolnice, a to su učinili i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te drugi.

Svijeće su zapaljene i kod zavjetne kapelice na tzv. kukuruznom putu – putu spasa, koji je tijekom opsade Vukovara bio jedina veza između toga grada i slobodnoga vinkovačkog područja.

Program u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se i ove godine održava pod geslom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”, počet će u subotu u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice, odakle će sudionici u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva te mnogobrojni hrvatski građani položiti vijence i zapaliti svijeće i gdje će se služiti misa zadušnica koju će predvoditi požeški biskup, mons. Antun Škorčević.

Počast poginulima u obrani Vukovara 1991. godine polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata odalo je večeras i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje je vodio župan Božo Galić.

“Došli smo položiti vijenac i zapaliti svijeću u znak sjećanja na stradanje grada Vukovara te njegovih branitelja i civila, kao i onih u Škabrnji te svih onih ljudi koji su položili živote za Hrvatsku. Hvala im i slava, neka počivaju u miru”, rekao je Galić.

Počast žrtvama odalo je i nekoliko stotina Vinkovčana koji su večeras prošli u koloni sjećanja od središta Vinkovaca do podvožnjaka u Ulici kralja Zvonimira i podno murala 12 redarstvenika ubijenih 2. svibnja 1991. u Borovu položili vijenac i zapalili svijeće. Prije toga u vinkovačkoj župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica.

U spomen na žrtvu Vukovara diljem Hrvatske građani paljenjem svijeća odaju počast poginulima.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari