Connect with us

Sezonska rasprodaja u FBiH

Objavljeno

-

Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine (APF) u 2014. godini planira prodaju nekoliko poduzeća u kojima Federalna vlada ima manjinski vlasnički udio, izjavio je u razgovoru za „Dnevni avaz” Šuhret Fazlić, direktor APF-a.

Riječ je o Energopetrolu, Tvornici duhana Sarajevo (TDS), Bosnalijeku i Sarajevo-osiguranju – kazao je Fazlić.

Naglasio je da je riječ o Planu za privatizaciju, koji je usvojio Upravni odbor APF-a, ali još nije i Vlada FBiH.

Prema tom planu, namjeravamo privatizirati i poduzeća gdje je udio vlasništva Vlade veći – Aluminij iz Mostara, Energoinvest, Željezaru Zenica. Iako imamo određeni udio i u BH Telecomu, u ovogodišnjem planu nismo ovo poduzeće predložili za prodaju – kazao je Fazlić.

Sudeći prema informaciji Agencije koju su pripremili za posljednju sjednicu Vlade, ponovo je aktualizirana „mala privatizacija” u Federaciji. Krajnji rok za „malu privatizaciju” je 25. studeni 2015. godine.

S obzirom na to da u agencijama smatraju da takav vid prodaje može biti i svojevrsno restrukturiranje poduzeća, jer dobit od prodaje dijelova ekonomske cjeline može poslužiti za preživljavanje cjelokupnog sistema, agencije su za 2014. godinu inicirale da sva poduzeća obave analizu i predlože prodaju kroz „malu privatizaciju”,prenosi Fena.

APF je u okviru pripreme Plana privatizacije za 2014. već krajem prošle godine uputio dopis poduzećima iz svoje nadležnosti da dostave popis svega što bi moglo biti predmet prodaje. Među prvim objektima kandidiranim za prodaju u maloj privatizaciji je KTK Visoko, a najvjerovatnije će i određene ekonomske cjeline Agrokomerca iz Velike Kladuše ići u prodaju – rekao je Fazlić.

On tvrdi da je teško procijeniti o kolikoj se ukupnoj vrijednosti radi, s obzirom na to da su brojni nekadašnji „veliki sistemi” s vremena na vrijeme prodavali dijelove ekonomskih cjelina i s tim novcem preživljavali.

Navodno nije riječ o znatnim iznosima novca. U svakom slučaju, dodao je Fazlić, novac od prodaje u „maloj privatizaciji” ide direktno poduzećima, odnosno za financiranje poslovanja.

Pojašnjenje APF-a za aktualiziranje „male privatizacije” jesu efekti od novca koji se može dobiti prodajom određenih dijelova poduzeća, odnosno objekata nekadašnjih velikih sistema. Novac je namijenjen isključivo za plaćanje dugovanja dobavljačima, bankama, kao i za rješavanje statusa uposlenika tih poduzeća, za doprinose i uvezivanje radnog staža.

avaz

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari