Connect with us

Hrvatska

Šibenik slavi 30. obljetnica osnutka legendarne 113. brigade

Objavljeno

-

Na šibenskoj Poljani prigodnim programom svečano je u petak obilježena 30. obljetnica osnutka legendarne 113. brigade, a bivši ministar obrane Damir Krstičević, kao izaslanik premijera, istaknuo je kako govoriti o toj brigadi znači govoriti o hrabrosti, požrtvovnosti, časti i junaštvu.

Prigodne govore Na Bivši ministar obrane Damir Krstičević, kao izaslanik premijera hrvatske Vlade Andreja Plenkovića, zatim Mate Viduka, prvi ratni zapovjednik te gradonačelnik grada Šibenika Željko Burić održali su prigodne govore.

Svim pripadnicima 113. brigade i svima koji brigadu nose u srcu čestitao je 30. godišnjicu.

Hvala vam, dragi prijatelji, na svemu onome što ste napravili kad je domovini bilo najpotrebnije, i u obrani i kasnije u oslobađanju. Vi ste bili među prvima, najveću zahvalnost upućujemo našim poginulim prijateljima, 72 poginula branitelja i 400 ranjenih. Hvala vam, jer ste dali sve, dali ste svoje živote za mir i slobodu koju mi ovdje uživamo, kao i sve buduće generacije. Naša je zadaća da ne dozvolimo da se oni zaborave – poručio je Krstičević.
Napomenuo je da govoriti o 113. brigadi znači govoriti o hrabrosti, požrtvovnosti, časti i junaštvu.

Ova 113. brigada dala je ogroman doprinos u Domovinskom ratu kao što je Rujanski rat, obrana Šibenika i kasnije oslobodilačke operacije Malenica i Oluja. Posebno treba istaknuti 1992. godinu kada je na Miljevačkom platou bila jedna od prvih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske, istaknuo je.

Ocijenio je da zasigurno najbolja pričuvna postrojba Hrvatske vojske 113. brigada koja je bila uz rame sa svim ratnim gardijskim brigadama.

Drago mi je da sam bio zapovjednik i zajedno s vama oslobađao i branio Hrvatsku. Živjela 113. brigada, Šibenik, Dalmacija, cijela Hrvatska i jako sam ponosan na ovu legendarnu brigadu – istaknuo je Krstičević.

Iskoristio je priliku da dade podršku našim nogometašima koji danas u 18 sati igraju utakmicu s Češkom. Kako danas naši reprezentativci igraju utakmicu, dajmo im potporu uz poruku ‘Jedno srce, jedna duša, jedna Hrvatska! Dečki, dajte sve od sebe i sretno! rekao je Krstičević.

Ova država nastala je krvlju branitelja i na žrtvi naroda

Šibenski gradonačelnik Željko Burić je napomenuo da je slavni Rujanski rat “ono što mi proživljavamo svakodnevno i ne smijemo nikad zaboraviti”.
Naš je zadatak da djeci i unucima prenesemo spoznaju da je ova država nastala krvlju branitelja i na žrtvi naroda. Dok je ovog grada i uprave, ne samo na spomen slavne 113. brigade, nikad se neće zaboraviti što su naši branitelji prošli i što su nam dali, poručio je Burić.

Mate Viduka, prvi ratni zapovjednik, ispričao je kako je nastala brigada.
Dana 19. lipnja 1991. godine ustrojena je Brigada narodne garde Šibenik, koja je 28. lipnja preimenovana u 113. brigadu ZNG-a Šibenik, a prvi zapovjednik bio je Ante Ljubičić te su okosnicu brigade činili pripadnici Teritorijalne obrane Šibenik i dragovoljci šibenskoga kraja u sklopu Policijske uprave Šibenik.

Htjeti, znati i moći

Bilo nam je jasno da je rat na vidiku i da je neizbježan. Dužnost zapovjednika ove brigade preuzeo sam 21. srpnja 1991. i prilikom prvog obraćanja vojnicima sam naveo tri čimbenika: htjeti, znati i moći. Zadaća je zapovjednika je da nauči vojnike sve to trebaju znati i da to mogu napraviti, dodao je.

Rujanski rat je bio vrhunac našeg rada i obuke. Izveli smo ‘malu oluju’ koja je pokazala da je ova vojska izrasla u vrhunsku brigadu. Tako je početkom osmog mjeseca u zaleđu Skradina otpočela obrana našeg područja. Svima je to izgledao kao sudar slona i miša, a mi smo trebali biti mali miševi, ali gle čuda, miš je uspio pobijediti. Brigado naša, mi smo stvarali tebe i ti nas, do kraja života ostaješ u našim srcima i neka ti je sretan rođendan – rekao je Viduka.

Obljetnica obilježavanja osnutka 113. brigade započela je na Baldekinu gdje su se kod spomenika položili vijenci za poginule branitelje u Domovinskom ratu, nakon čega se formirana kolona mimohoda uputila na Poljanu. Nakon milenijske fotografije Šime Strikomana održani su prigodni govori te su se sudionici obilježavanja osnutka brigade uputili prema katedrali sv. Jakova gdje održala misa zadušnica za sve poginule branitelje.

Šibenski Funcuti će završiti ovo obilježavanje na način da će na rivi oko 21.30 zapaliti 72 baklje za naše poginule branitelje.
Kroz brigadu je od osnutka prošlo oko 3200 pripadnika te oko 18.000 ročnih vojnika. Poginula su 72 bojovnika 113. brigade, a ranjeno ih je više od 400. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari