Pratite nas

BiH

Sigurnosni izazov – U BiH je ušlo više od 13.000 ilegalnih migranata

Objavljeno

na

U BiH je ušlo više od 13.000 ilegalnih migranata i to je veliki sigurnosni izazov, a veoma malo je urađeno da budu spriječeni ili preduhitreni određeni problemi, upozorio je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.

“Svi koji regularno i legalno žele u EU mogu proći preko BiH, a one koji na ilegalan način, uz podršku krijumčara, žele proći kroz BiH moramo spriječiti”, rekao je Krešić, prenosi RTRS.

On je za “Glas Srpske” naveo i da zabrinjava što veliki broj migranata dolazi iz država koje nisu zahvaćene ratom, poput Irana, te da to predstavlja sigurnosnu prijetnju, kao i da nije problem bezvizni režim Srbije s Iranom, već nezakonit dolazak Iranaca u BiH.

Krešić smatra da BiH ima dobro zakonodavstvo, ali da je njegova primjena ograničena.

“Broj ilegalnih migranata je još u porastu, a najbolje su zaradili prijevoznici i taksisti, neke organizirane grupe, koje su transferirale migrante od Srbije, Crne Gore do Unsko-sanske županije. Oni su zaradili milijune maraka na tome”, rekao je Krešić.

On je naveo da sigurnosna prijetnja postoji, ali da nije bilo ozbiljnijih problema, nego da se radilo o međusobnim obračunima unutar migranata, a da je najviše pogođena privatna imovina stanovnika.

Prema njegovim riječima, postoji potencijalna opasnost od toga da među migrantima ima i povezanih s radikalizmom, ali da se to ne može sa sigurnošću tvrditi, jer nema indentiteta tih ljudi.

“Moramo prvo znati o kome se radi i koje su im namjere da bi se odredili. Više od 90 odsto je bez dokumenata i, bez obzira na to što uzimamo biometrijske podatke, u većini slučajeva ne možemo utvrditi identitet”, rekao je Krešić.

On je dodao da je očigledno da u BiH ima onih osoba koje mogu i predstavljaju prijetnju za nacionalnu sigurnost.

“Svi oni moraju biti ili udaljeni iz BiH ili im zabraniti ulazak u zemlju. Bilo kakva politizacija nije dobra za BiH”, rekao je Krešić.

On je napomenuo da ne može ministarstvo pribavljati nadležnosti koje mu ne pripadaju jer su one jasno definirane zakonom, ali da je bilo pokušaja, ne samo na nivou ministarstva, nego i na nižim nivoima, da budu preuzimane određene nadležnosti i izbjegnuta komunikacija.

“Trebalo bi da su na čelu sigurnosnih agencija profesionalci i oni su se obavezali da će raditi u skladu sa zakonom i nadležnostima. Međutim, situacija koja je u BiH jako konfuzna posljednjih godina prelila se na sve sfere, pa tako i na ovu”, rekao je Krešić, prenosi Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

SIP BiH danas nije donio odluku o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH

Objavljeno

na

Objavio

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH razmatrala je danas primjenu člana 10.12 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, ali nije donijela odluku o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Dogovoreno je da se o ovoj temi ponovno razgovara na sjednici u tijeku idućeg tjedna, do kada bi stručne službe SIP-a trebalo da pripreme konkretne prijedloge rješenja.

Također je dogovoreno da se od Zavoda za statistiku Federacije BiH zatraži da im, na bazi popisa stanovništva iz 1991. godine, koji je bio po općinama i izbornim krugovima u općinama, dostavi podatke po sadašnjim kantonima. Rečeno je i da službe SIP-a pripreme odgovarajuću tabelu za popis iz 2013. godine.

Članovi SIP-a BiH su tijekom diskusije iznijeli različita mišljenja o tome da li se pri donošenju propisa za popunjavanje Doma naroda federalnog parlamenta treba primijeniti popis stanovništva BiH iz 1991. ili 2013. godine.

VUKOJA: U BiH na djelu ustavno, pravno, političko i medijsko nasilje nad Hrvatima

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Mario Karamatić: Nadam se da će uskoro Dan Herceg-Bosne biti Dan državnosti

Objavljeno

na

Objavio

”Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je jamac opstojnosti hrvatskog naroda, a danas je nedosanjani san”, rekao je novinarima prilikom Dana ŽZH i Dana HZ Herceg-Bosne u Širokom Brijegu Mario Karamatić, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i čelnik HSS-a.

”Ja se iskreno nadam u skoro vrijeme da će ovo biti Dan državnosti i da ćemo vratiti Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu dominantno, jer sve što smo potpisali u Washingtonu i Daytonu o pravljenju Federacije su bile obmane”, rekao je Karamatić i dodao kako su Hrvati ”prevareni i izdani”.

Kaže kako je vrijeme ”da se počnemo vraćati na početne pozicije.” ”To je kao loš brak – ako ne ide najbolje je da svatko ide svojim putem i onda se može funkcionirati, a zajednička djeca ovog braka, tzv. institucije BiH, ako mogu funkcionirati u dva entiteta, ne vidim razloga zašto ne mogu tako i nastaviti”, kaže Karamatić.

Dodaje kako su svi oni koji su se borili za BiH ovu državu zamišljali drugačije u odnosu na to kakva je ona danas. ”Mi smo se svi borili za BiH, ali svi smo je malo drugačije zamišljali. Mi koji smo se borili u HVO-u željeli smo BiH kao državu jednakopravnih naroda, oni iz Vojske RS željeli su srpsku BiH, a oni iz takozvane Amije BiH željeli su islamističku BiH.

Na kraju nitko nije dobio sto je želio, pa je vrijeme da se raziđemo ili da sjednemo i napravimo državu po mjeri svih nas”, kategoričan je Karamatić. Prema njemu, izborni zakon nije minimalni prag. ”On je linija ispod koje ne možemo ići, jer su intervencijama visokih predstavnika hrvatski politički predstavnici dovedeni pred zid odakle ne možemo ni milimetra uzmaknuti.

Postoje neke linije obrane sa kojih se ne smije uzamaknuti, kao i crte koje se ne smiju prijeći. Nakon što su nam Bošnjaci već treći put svojim glasovima nametnutli čovjeka koji se izjasnjava kao nekakav Hrvat i ne govori hrvatskim jezikom, mi nemamo prava da popustimo ni milimetar, a izborni zakon je minimum koji bi zadržao malo želje da pokušamo sačuvati ovakvu BiH, iako sam ja osobno izgubio sve iluzije da se to isplati pokušavati sačuvati, pa je vrijeme da krenemo svojim putem”, zaključio je Karamatić, prenosi bljesak.info

 

Mario Karamatić: Ja nemam iluzija da mi imamo relevantnog sugovornika sa bošnjačke strane

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari