Pratite nas

BiH

Sigurnosni izazov – U BiH je ušlo više od 13.000 ilegalnih migranata

Objavljeno

na

U BiH je ušlo više od 13.000 ilegalnih migranata i to je veliki sigurnosni izazov, a veoma malo je urađeno da budu spriječeni ili preduhitreni određeni problemi, upozorio je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.

“Svi koji regularno i legalno žele u EU mogu proći preko BiH, a one koji na ilegalan način, uz podršku krijumčara, žele proći kroz BiH moramo spriječiti”, rekao je Krešić, prenosi RTRS.

On je za “Glas Srpske” naveo i da zabrinjava što veliki broj migranata dolazi iz država koje nisu zahvaćene ratom, poput Irana, te da to predstavlja sigurnosnu prijetnju, kao i da nije problem bezvizni režim Srbije s Iranom, već nezakonit dolazak Iranaca u BiH.

Krešić smatra da BiH ima dobro zakonodavstvo, ali da je njegova primjena ograničena.

“Broj ilegalnih migranata je još u porastu, a najbolje su zaradili prijevoznici i taksisti, neke organizirane grupe, koje su transferirale migrante od Srbije, Crne Gore do Unsko-sanske županije. Oni su zaradili milijune maraka na tome”, rekao je Krešić.

On je naveo da sigurnosna prijetnja postoji, ali da nije bilo ozbiljnijih problema, nego da se radilo o međusobnim obračunima unutar migranata, a da je najviše pogođena privatna imovina stanovnika.

Prema njegovim riječima, postoji potencijalna opasnost od toga da među migrantima ima i povezanih s radikalizmom, ali da se to ne može sa sigurnošću tvrditi, jer nema indentiteta tih ljudi.

“Moramo prvo znati o kome se radi i koje su im namjere da bi se odredili. Više od 90 odsto je bez dokumenata i, bez obzira na to što uzimamo biometrijske podatke, u većini slučajeva ne možemo utvrditi identitet”, rekao je Krešić.

On je dodao da je očigledno da u BiH ima onih osoba koje mogu i predstavljaju prijetnju za nacionalnu sigurnost.

“Svi oni moraju biti ili udaljeni iz BiH ili im zabraniti ulazak u zemlju. Bilo kakva politizacija nije dobra za BiH”, rekao je Krešić.

On je napomenuo da ne može ministarstvo pribavljati nadležnosti koje mu ne pripadaju jer su one jasno definirane zakonom, ali da je bilo pokušaja, ne samo na nivou ministarstva, nego i na nižim nivoima, da budu preuzimane određene nadležnosti i izbjegnuta komunikacija.

“Trebalo bi da su na čelu sigurnosnih agencija profesionalci i oni su se obavezali da će raditi u skladu sa zakonom i nadležnostima. Međutim, situacija koja je u BiH jako konfuzna posljednjih godina prelila se na sve sfere, pa tako i na ovu”, rekao je Krešić, prenosi Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Potvrđena optužnica protiv Hamdije Abdića Tigra zbog ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića

Objavljeno

na

Objavio

Županijski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Hamdije Abdića Tigra, zbog ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića, potvrdio je za Klix.ba Džemal Jodanović iz ureda za odnose s javnošću ovog suda.

Optužnica je podignuta i protiv Dede Karabegovića, Jasmira Topala, Ramiza Bajramovića, Envera Keranovića, Indijana Alibegovića i Ramiza Ružnića zbog osnovane sumnje da su ubili generala Šantića.

Jodanović je rekao da je Županijski sud ovu optužnicu potvrdio jučer. Abdić je nekadašnji komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH, ali i aktualni zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Po naredbi Tužiteljstva USŽ, Abdića i ostale su zbog ovog predmeta krajem 2017. uhitili pripadnici Federalne uprave policije (FUP). No Županijski sud u Bihaću odbijao je prijedloge Tužiteljstva USŽ za određivanje pritvora uhićenima.

Oni su sada optuženi da su umiješani u ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića koje se dogodilo u noći 8. na 9. ožujka 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag.

 

Već se 23 godine čeka na istinu o ubojstvu Vlade Šantića

 

 

 

Jagoda Šantić: Ništa ne vjerujem institucijama, ne očekujem da će doći do istine

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Karamatić: Sarajevo se kune u BiH, a zdušno radi na formiranju Hrvatske republike Herceg-Bosne

Objavljeno

na

Objavio

U zadnjem izdanju emisije “1 na 1” banjalučke Alternativne televizije  Marin Marinković razgovarao je s Mariom Karamatićem.

“Blokada izbora Vijeća ministara odgovara isključivo političkom Sarajevu. Sarajevo se kune u BiH, međutim zdušno radi na formiranju Hrvatske republike Herceg-Bosne i osamostaljivanju Republike Srpske,” kaže Mario Karamatić, predsjednik HSS BiH.

Karamatić kaže da Bošnjaci u Sarajevu stalno pokušavaju stvoriti neku genezu krize, da se prikažu kao žrtve.

“Pogledajte šta rade u posljednje dvije-tri godine, problematizirali su gradnju Pelješkog mosta, pokretali reviziju tužbe protiv Srbije i, evo i cirkus koji su napravili sa obilježavanjem Dana Republike Srpske.

Dakle, oni glume žrtve, ali odnosi u svijetu su se malo promjenili i ta priča im prolazi sve manje i manje,” rekao je Karamatić.

On ističe da blokada formiranja vlasti u BiH može potrajati u nedogled, jer jednostavno nema zakonske osnove po kojoj bi se popunio Dom naroda, u ovakvom odnosu snaga i sa ovakvim Izbornim zakonom.

“Funkcionalna u Bosni i Hercegovini ostaje Republika Srpske, ostaje Brčko distrikt, i ostaju županije. Federacija BiH ida pomalo prema tome da umre u agoniji, država BiH također. Nakon što to dvoje kokne u agoniji mi ostali trebamo vidjeti što i kako dalje,” rekao je Karamtić.

Osvrnuvši se na izbor Željka Komšića, kao predstavnika Hrvatskog naroda u Predsjedništvo BiH, Karamatić kaže da mu je drago što se to ponovo dogodilo, jer je nakon ovog svima postalo jasno što se događa u BiH.

“Jasno je da Bošnjaci nameću čovjeka koji nema nikakv legitimitet unutar hrvatskog biračkog korpusa za predstavnika tog naroda i to je danas jasno i našim prijateljima u svijetu,” kazao je Karamatić./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari