Pratite nas

BiH

Sigurnosni izazov – U BiH je ušlo više od 13.000 ilegalnih migranata

Objavljeno

na

U BiH je ušlo više od 13.000 ilegalnih migranata i to je veliki sigurnosni izazov, a veoma malo je urađeno da budu spriječeni ili preduhitreni određeni problemi, upozorio je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.

“Svi koji regularno i legalno žele u EU mogu proći preko BiH, a one koji na ilegalan način, uz podršku krijumčara, žele proći kroz BiH moramo spriječiti”, rekao je Krešić, prenosi RTRS.

On je za “Glas Srpske” naveo i da zabrinjava što veliki broj migranata dolazi iz država koje nisu zahvaćene ratom, poput Irana, te da to predstavlja sigurnosnu prijetnju, kao i da nije problem bezvizni režim Srbije s Iranom, već nezakonit dolazak Iranaca u BiH.

Krešić smatra da BiH ima dobro zakonodavstvo, ali da je njegova primjena ograničena.

“Broj ilegalnih migranata je još u porastu, a najbolje su zaradili prijevoznici i taksisti, neke organizirane grupe, koje su transferirale migrante od Srbije, Crne Gore do Unsko-sanske županije. Oni su zaradili milijune maraka na tome”, rekao je Krešić.

On je naveo da sigurnosna prijetnja postoji, ali da nije bilo ozbiljnijih problema, nego da se radilo o međusobnim obračunima unutar migranata, a da je najviše pogođena privatna imovina stanovnika.

Prema njegovim riječima, postoji potencijalna opasnost od toga da među migrantima ima i povezanih s radikalizmom, ali da se to ne može sa sigurnošću tvrditi, jer nema indentiteta tih ljudi.

“Moramo prvo znati o kome se radi i koje su im namjere da bi se odredili. Više od 90 odsto je bez dokumenata i, bez obzira na to što uzimamo biometrijske podatke, u većini slučajeva ne možemo utvrditi identitet”, rekao je Krešić.

On je dodao da je očigledno da u BiH ima onih osoba koje mogu i predstavljaju prijetnju za nacionalnu sigurnost.

“Svi oni moraju biti ili udaljeni iz BiH ili im zabraniti ulazak u zemlju. Bilo kakva politizacija nije dobra za BiH”, rekao je Krešić.

On je napomenuo da ne može ministarstvo pribavljati nadležnosti koje mu ne pripadaju jer su one jasno definirane zakonom, ali da je bilo pokušaja, ne samo na nivou ministarstva, nego i na nižim nivoima, da budu preuzimane određene nadležnosti i izbjegnuta komunikacija.

“Trebalo bi da su na čelu sigurnosnih agencija profesionalci i oni su se obavezali da će raditi u skladu sa zakonom i nadležnostima. Međutim, situacija koja je u BiH jako konfuzna posljednjih godina prelila se na sve sfere, pa tako i na ovu”, rekao je Krešić, prenosi Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Mektić: Tridesetak osoba ima pravo na povratak u BiH iz Sirije i Iraka

Objavljeno

na

Objavio

Vlasti Bosne i Hercegovine potvrdile su identitet između 25 i 30 osoba koje su boravile u Siriji i Iraku i povezane su s islamističkim terorističkim organizacijama, a sada u izbjegličkim ili zarobljeničkim kampovima čekaju na povratak u BiH, potvrdio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, a prenosi u srijedu sarajevski “Dnevni avaz”.

Mektić je kazao kako među tih 25 do 30 državljana BiH ima onih koji su u Siriji i Iraku ratovali u redovima islamističkih terrorističkih skupina, no u brojku su uračunati i članovi njihovih obitelji odnosno supruge i djeca.

Mektić je time demantirao nagađanja kako na povratak u BiH u Sriji i Iraku čeka najmanje stotinjak osoba.

“Ovo su službeni podaci osoba za koje imenom i prezimenom znamo da se tamo nalaze“, kazao je Mektić.

Upravo je Ministarstvo sigurnosti BiH zaduženo za pitanja readmisije odnosno prihvata državljana te zemlje, koji nezakonito borave u nekoj drugoj državi.

Program repatrijacije osoba koje su se borile u Siriji i Iraku i tamo su zarobljene pokrenula je početkom godine vlada SAD-a, a temeljem sporazuma koji je postignut s vlastima u BiH do tada je u zemlju vraćen samo Ibro Ćufurović iz Donje Slapnice kod Velike Kladuše.

On se nalazi u zatvoru i protiv njega je podignuta optužnica zbog sudjelovanja u terorističkim aktivnostima.

Ranije se se pojavile informacije kako je repatrijacija preostalih bosanskohercegovačkih državljana zaustavljena zbog problema u koordinaciji uloga koje u tom procesu trebaju imati različite lokalne organizacije i tijela vlasti, a Mektić je potvrdio kako je trenutačno sve u zastoju.

„Trenutno nemamo nikakve slične aktivnosti na provedbi povratka nekoga od naših državljana. Jedino dakle raspolažemo informacijom o broju tih ljudi. Čekamo da nam se dostave podaci za bilo koju osobu kako bismo krenuli u provjere”, kazao je Mektić.

On je potvrdio mogućnost da se za osobe koje budu vraćene iz Sirije i Iraka privremeni smještaj osigura u namjenskom prihvatnom centru u Salakovcu kod Mostara.

“Ako nemaju nikoga tko bi ih u našoj zemlji prihvatio postoji centar u Salakovcu koji je namjenski osnovan za to, a u kojem bi se privremeno smjestili dok se na drugi način ne riješi to pitanje“, kazao je Mektić.

Pojasnio je što će se dogoditi sa udovicama i djecom državljana BiH koji su poginuli ratujući za poraženu tzv. Islamsku državu.

„Ako nesumnjivo utvrdimo da su državljani BiH onda ćemo ih prihvatiti. U protivnom nećemo jer nemamo obvezu prihvaćati strance. I za djecu isto vrijedi. Ukoliko nisu upisana u knjigu državljana BiH ona nisu državljani BiH i nećemo ih primiti u našu državu“, kazao je ministar sigurnosti BiH. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Predrag Kožul: Izetbegović se ponaša kao i njegov otac za vrijeme rata

Objavljeno

na

Objavio

“Nikada mi nismo pristali, niti ćemo pristati na izborne jedinice koje će uskratiti pravo ljudima da glasuju iz svakog dijela Bosne i Hercegovine za svakog kandidata“, rekao je Izetbegović.

”Izborne jedinice u BiH već postoje, a Bakir se ponaša identično kao njegov otac za vrijeme rata”, rekao je Predrag Kožul, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH komentirajući za Hrvatski Medijski Servis tvrdnje Bakira Izetbegovića izrečene u intervjuu za Agenciju Anadolija.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je rekao da se u reformi Izbornog zakona BiH treba ići u implementaciju presuda europskih sudova, dok o implementaciji presude “Ljubić” kaže da SDA neće pristati na ucjene HDZ-a BiH i stvaranje dodatnih izbornih jedinica čime bi se nekome onemogućilo da bira i bude biran.

Kožul je istaknuo da nerado komentira izjave političkih aktera bh. krize jer drži da su ti komentari na neki način defenzivna politika. ”S druge strane, mi smo dužni, kao predstavnici HNS-a, upravo suprotno-proaktivno kreirati političke stavove i poteze.

Ipak razgovor Bakira Izetbegovića za Anadoliju je toliko bolno (ili čak bolesno) iskren, te prepun logičkih akrobacija, političkog zaborava i arogancije da zaslužuje osvrt i analizu”.

“Nikada mi nismo pristali, niti ćemo pristati na izborne jedinice koje će uskratiti pravo ljudima da glasuju iz svakog dijela Bosne i Hercegovine za svakog kandidata“, rekao je Izetbegović. Komentirajući navedenu izjavu, Kožul tvrdi da Izetbegović zaboravlja da izborne jedinice već postoje u Izbornom zakonu za sve izborne razine pa i za Predsjedništvo BiH.

“Za Predsjedništvo već danas ne možeš glasovati za svakog kandidata – ili je Bakir već otpisao Republiku Srpsku i ne vidi je u BiH”, kaže Kožul. Osvrćući se na Izetbegovićevu tvrdnju da je Sporazum o principima formiranja vlasti potpisan “samo što se naravno, na Balkanu događaju stvari da se to potpiše pa da se poslije ne uradi”, Kožul kaže da nitko nikada nije bolje, u jednoj rečenici, definirao dugoročnu politiku SDA. ”Ili je zaboravio da je upravo tako radio Alija Izetbegović u ratno vrijeme, da su Haris Silajdžić i drugi sateliti SDA Travanjski paket srušili prije nego se Tihić vratio u Sarajevo i konačno zaboravlja čak i sporazum koji je potpisao prije dvadeset dana”, rekao je Kožul.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH posebno problematizira Izetbegoviću izjavu u kojoj zamjenom teza za nametanje Komšića u Predsjedništvo BiH, bošnjačkim glasovima, okrivljuje HDZ BiH i Dragana Čovića. ”Ali kada Bakir kaže: „Pa i ovaj slučaj Komšić možda se ne bi dogodio da je bilo drugačije politike HDZ BiH i osobno Dragana Čovića“ onda smo na čisto gdje smo”.

Visoki dužnosnik HDZ-a BiH je mišljenja da kada u jednoj složenoj državi kakva je BiH, i ustavno i u svojoj naravi, najbrojniji narod prijeti onom najmalobrojnijem, upravo svojom brojnošću i mogućnostima preglasavanja, onda su sve maske pale i sva politika pada u vodu. “Presuda Ustavnog suda BiH donesena je upravo zbog toga kako brojniji ne bi prijetio i zlouporabljavao svoju brojnost”, istaknuo je Kožul.

Sugovornik HMS-a smatra da su Izetbegovićeve teze izrečene u spomenutom intervjuu nastavak na protuustavno djelovanje Željka Komšića dodajući da bi rekao “da su Željko i Bakir sve uhodaniji tandem.” ”Deklarativno pozivanje na europski i NATO put u potpunoj je opreci sa stavovima i djelovanjem bošnjačkih političkih predstavnika zvali se oni Bakir ili Željko”.

Sumirajući spomenute Izetbegovićeve teze Kožul smatra da one dodatno obvezuju političke predstavnike Hrvata u BiH na jedinstvo i principijelnost. ”Te već poznate činjenice, ovako „iskreno“ iznesene u ovom razgovoru, moraju nas dodatno mobilizirati na političko jedinstvo, konstruktivnost i principijelnosti”, istaknuo je Kožul.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari