Connect with us

Život

Silovanje se ne događa nekome drugom?!

Objavljeno

-

Pod nazivom droge za silovanje se najčešće podrazumijevaju psihoaktivna sredstva koja mogu izazvati sedaciju (smirivanje) uz hipnotički učinak (pospanost). Dodatno svojstvo tih sredstava je da izazivaju gubitak pamćenja (amneziju) za period koji je slijedio nakon konzumacije. Vrlo je širok krug sredstava koji mogu imati ovaj efekt, sedativi iz grupe benzodijazepina, drugi hipnotici te kombinacija alkohola s lijekovima sa sedativnim učinkom.

[ad id=”68099″]

Svi imamo, sestre, nećake, kćeri i zato samo kada pomislimo da bi se nekome od njih to moglo dogoditi, jeza nas hvata. “Uvriježeno je mišljenje da se silovanje događa nekome drugom, u mračnim uličicama, na mračnim mjestima, curama koje se druže sa “sumnjivim” društvom. Na žalost, to u većini slučajeva nije točno. Nasilnici i silovatelji najčešće su poznanici, prijatelji i intimni partneri žrtava.

Sve je češća i upotreba droga prilikom silovanja. “Date rape drugs” ili “droge za silovanje” djeluju tako da osoba koje je pod utjecajem droge (npr. Rohypnol ili GHB) gubi sposobnost rasuđivanja i smanjenih je motoričkih sposobnosti. To znači da je žrtva nesposobna za bilo koji oblik samoobrane te je u takvom psihičkom stanju da se najčešće niti ne pokušava braniti. Droga je posebno opasna ako se uzme u kombinaciji s alkoholom jer dolazi do gubitka pamćenja što ide u korist silovatelja. Žrtva se ne sjeća što joj se dogodilo te joj je prema tome puno teže dokazati da se silovanje uistinu dogodilo. Nakon što je konzumirana, droga počinje djelovati za oko 30 minuta a njeno će djelovanje kulminirati za oko 2 sata. Osoba koja je uzela Rohypnol bit će pod utjecajem droge čak do 8 sati! U slučaju predoziranja, moguća je i smrt.

Drogu je vrlo teško prepoznati jer rastopljena u piću, kako se najčešće zloupotrebljava, nema ni mirisa ni okusa ni boje. Dok Rohypnol, starija verzija droge za silovanje dolazi u obliku bijelih tabletica koje se lako tope u piću, GHB je u tekućem obliku ili u prahu i nemoguće ga je otkriti u piću. Obje djeluju tako da smanjuju socijalne barijere i inhibicije te se osoba koja je pod utjecajem počinje seksualno slobodnije ponašati. Ako se konzumira u manjim količinama, djelovanje je slično kao i djelovanje alkohola, osoba se osjeća veselo, omamljeno, a moguće su i slabije halucinacije. U većim količinama izazivaju vrtoglavicu, mučninu, dezorijentaciju, povraćanje, slabost, gubitak perifernog vida, ukočenost mišića, konfuziju, uznemirenost, usporeno disanje, nesvjesticu i komu. Zbog načina na koji djeluju uzete u manjim količinama, ove droge u žargonu nazivaju se još i “droge ljubavi”. Upravo to izuzetno pogoduje silovateljima jer često imaju svjedoke da je žrtva pristala ili se ponašala kao da potiče seksualni odnos sa silovateljem. Ne postoji univerzalni profil potencijalnog silovatelja prema kojem bi ga se na prvi pogled moglo prepoznati.

GHB se može ili kupiti ili izraditi prema receptu koji je objavljen na Internetu. Dakle, lako je dostupan svima što znači da drogu mogu koristiti svi profili potencijalnih silovatelja. Ipak, drogu za silovanje češće koriste mlađi ljudi. Nakon što su drogu ubacili žrtvi u piće, oni se trude s njom što više zbližiti a nakon što droga počne djelovati, oni najčešće nude pomoć ili je žele odvesti kući.

S obzirom da se droge za silovanje najčešće zloupotrebljavaju tako da se stave žrtvi u piće, uvijek imajte svoju čašu uz sebe. Ne prihvaćajte pića od osoba koje ne poznajete ili kojima ne vjerujete, ako već i prihvatite piće, uzmite samo ona koja dolaze u zatvorenim bocama ili u limenkama te ga sami otvorite. Ostanite uz prijatelje/ice s kojima ste izašli van i vratite se s njima kući. Ako posumnjate da je nekome u piće stavljena droga, odmah pozovite Hitnu pomoć i ako je moguće, sačuvajte piće koje je ta osoba pila kako bi se kasnije mogla analizom potvrditi prisutnost droge u piću.

U slučaju da posumnjate da ste silovani, odmah otiđite u najbližu bolnicu. Nemojte se prije toga tuširati, ne perite zube, ne umivajte se i ne urinirajte. Obavezno obavijestite policiju o svojim sumnjama. Silovanje je zločin i vi niste krivi za to što vam se dogodilo.

Stella Gabrić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari