Connect with us

Komentar

Silovatelji Bosne ruju dok ju ne rastoče

Objavljeno

on

Gorjela je i za Domovinskog rata. Ratovali su i Hrvati protiv Hrvata za vrijeme samog rata jer Posavina nije smjela pasti. Ovih dana opet frcaju bombastični naslovi i teške optužbe na tuđ račun. Uvijek je to tako, kad strateške državne odluke desetljećima nisu donesene. Uvijek je to tako, kad se realno stanje nije analiziralo i po tim se zaključcima nije postupalo kroz Ministarstvo vanjskih poslova, ali i kroz euro-diplomaciju. Uvijek je to tako kad obaviti posao, raditi, treba onaj drugi. Tko je danas najglasniji nego upravo general Ante Kotromanović za kojega se svojedobno pisalo da je srednju školu završio u 38-oj godini. On sada likuje i proziva vlast, mada je na kraju svog blijedog SDP-ministrovanja pomalo sumnjivo dao skloniti sebe u Ameriku, dok malo ne spadne prašina sa servisiranja ukrajinskih MIG-ova. Dok malo ne zahladi od afera i u njegovu montažnom dvorištu.

Naslovi se opet redaju: Na najavu RH o jačoj zaštiti Hrvata, stigao šamar iz Sarajeva; HDZ-ovi „jastrebovi“ šute, oči upiru u Hasanbegovića i čekaju Plenkovićeve pogreške. Ne znam što bi samo imao ministar kulture s odnosom RH prema Dodiku, četnicima i vojvodama u Beogradu? Nadalje pišu: Uhićeni bivši pripadnici HVO-a a Vlada Posavske županije (koja je izvanredno zasjedala) kaže: Hrvati i HVO su vodili obrambeni rat. Udruga branitelja kaže: Uhićenjem se zastrašuju mještani Orašja! Zatim: SIPA zastrašuje uoči blagdana Svih Svetih i Dušnoga dana, pa: Ministarstvo vanjskih poslova RH: Zabrinuti smo zbog uhićenja u Orašju. Naslovi pljušte: Bosanska Posavina u strahu: Sutra mogu uhititi cijelo Orašje; zatim: BiH je poprište raznih utjecaja i neki misle da mogu destabilizirati BiH te odnos RH i RBiH, kaže upućen izvor… I tako u nedogled – tisak nabija upućen u tiražu.

Svi ti naslovi po mom uvjerenju ne govore suštinu. Nije tu glavni podatak ni taj da je uhićen jedan general i devet vojnika, a niti to što je jedan od uhićenika član specijalne jedinice SIPA. Nema s time ništa ni podatak kako je Amerikancima danas navodno žao što nam nisu dopustili ulazak u Banju Luku. Nije ključan podatak ni da su branitelji uhićeni zbog navodnih optužbi za ratni zločin. Nije ključno ni što Bakir Izetbegović ne želi priznati stvarnu ugroženost Hrvata u BiH te čak drsko tvrdi kako je ta ugroženost obična prazna mantra.

Čime se u BiH više može biti šokiran?

Tragično je, ali meni gotovo komično da netko ovim događajima, nakon završetka rata devedesetih i ondašnjeg Daytonskog sporazuma, koji je propao potpuno, može danas biti uopće ičim u BiH šokiran. Potpuno mi je promašeno da se uhićenike ide sada braniti s pozicije kako su oni nevini i kako im je jedini krimen što su branili domovinu! Pa što su drugo radili hrvatski branitelji? Gdje su skončali – zatočeni u srbskim koncentracijskim logorima ili na ladanju u Vrnjačkoj banji? Gotovo je biser od zaključka kako se sada (rekao bih: i u BiH) želi „nivelirati krivnja“. Pa kada smo još pisali (kada je to još bilo?) o truloj Europi koja je stalno zauzimala ekvidistancu krivnje kada su pitanja oslobođenja Hrvatske i pitanja agresije Srbije bila na pregovaračkom stolu?

Biser je i da popis nije konačan. Pa kada će biti? „Ili mi ili oni“. „Do istrage vaše il’ naše!“ Sve su rekli. Kada svi Hrvati u BiH ali i u Hrvatskoj budu kolektivno osuđeni i prognani kao ustaše. To je cilj veliko-srbske politike potpomognute Putinom koji ucjenjuje Zapad i trguje: danas s Orašjem sutra ponovno s Vukovarom ili Đakovom pa Krimom ili okupiranom istočnom Ukrajinom, svejedno. I ima jaču poveznicu s Turskom nego ikad. Bakir samo trlja ruke. Države koje imaju strategiju grade i usavršavaju svoja trajna taktička savezništva. Ne i Hrvatska.

Braniteljske udruge razmišljaju i o prosvjedima. Čak dakle i o prosvjedima! A zašto samo razmišljaju? Dok mi gruntamo, četničke vojvode marširaju. Metar po metar: prvo trčkaraju Putinu pod skute, pa imaju ruske manevre na granici s RH, pa izglasavaju i lažiraju referendum, pa kad EU tobože nešto kao prijeti, Dodik se smije i prijeti njima da mu Europska unija ne treba, da se pregovori mogu i zamrznuti… Cijelo vrijeme je na čekanju u Moskvi, a kad mu dojadi onda uhićuje na Dan Svih Svetih namjerno provocirajući dalje i dalje. Hrvatske strategije čak ni prema Dodiku nema, kako će je onda uopće biti prema beogradskim vojvodama?

Kako li ih je samo predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ponovno naivno pozivala, gostoljubivo uz osmijeh… da se sastanu na mostu. Predlažem da se sada izabere neki drugi most. Možda onaj kojeg je bombardirao NATO? Da, jer most politički simbolizira novi početak. Sa svakim hrvatskim političarom počinje nov naivan početak. Uz rukoljub bio je pružen i isprazan buket cvijeća. I onda? Što poslije toga? Srbi svi i svuda opet deru po starom. A mi još zdušno čekamo na neku europsku Srbiju. Čak i nakon Đinđićeva ubojstva. Pa kad su se to četnički koljači brže bolje prometnuti u pregovarače Srbije s EU? Kad su postali europejci? Kojeg su se to zakona oni držali? Premijerka, od milja zvana Jaca, čak im je poklonila pravni dokument sporazuma RH s EU! Da vojvode bolje vide čime se to sve obvezala RH i kako da oni ta pitanja zaobiđu i lakše izigraju. Slično je dijelio „samo hrestomatiju“ i predsjednik iz zagrebačke krčme. Gazdi, srbijanskome veleposlaniku. Kosorova je mislila da time čini dobrosusjedski uljudbeni čin ali su ga mnogi doživjeli kao čin veleizdaje. Baš kao i Josipovićevu hrestomatiju donesenu uslužno i pod noge.

Srbija ne odustaje od procesuiranja hrvatskih branitelja

Najnoviji događaji samo pokazuju kako Srbija ne odustaje od procesuiranja hrvatskih branitelja. Ni mrve. Neodustaje ni od čega. Da ona svoje koncentracijske logore ne priznaje, ali zapisnike u njima sačinjene pod krvavim batinama smatra svojom legalnom i vjerodostojnom, pravnom stečevinom. Tako je to na Balkanu. I sad na kojem mostu bi se naša bivša premijerka ili sadašnja naša predsjednica trebale sastajati pregovora radi s vojvodama? Mi smatramo da je rat završen ali oni ga vode dalje. Dokle seže hrvatska glupost del ponte?

Hrvatska je strana reagirala, kažu dalje naslovi, održane su konzultacije premijera Plenkovića s ministrom vanjskih poslova Stierom i ministrom obrane Krstičevićem! Ma bravo, znači obavili ste konzultacije sa samima sobom. A s kim ste na drugoj strani obavili oštar razgovor? Koga ste u EU prozvali zbog najnovijih divljanja Srba? Kontaktirali ste nadležne institucije u BiH? Koje ljude i kojeg ranga? Sudskog pisara ili otpravnika poslova? Beograd vam se opet smije. Kotromanović likuje i proziva Plenkovića, Stiera i Šeksa i izruguje se s njihovim rodoljubljem. Izgleda da može jer sporni servisi više nisu tema. Umjesto da Kotromanović opiše koju je to on kao ministar obrane strategiju primjenjivao spram Srbije, da kaže što je RH za njegova mandata poduzela da bi veliko-srbske aspiracije svela u granice Srbije, on likuje. Kao da je Srbin.

Stier je rekao da će Vlada RH ustrajati na potpori EU puta za BiH, kao da je to fokus, a ne hrvatski utamničeni branitelji! Kaže da na tom putu ima izazova i da će ih biti i dalje. Fino, već me zabrinula moguća nestašica. Znači to su tek izazovi kakvih će biti i dalje, tek zavoji na putu, a ne goli životi i sudbine hrvatskih branitelja… slobodanjihova i obitelji im. Stier u ovom kontekstu ne smatra sramnim „nastavljati politiku pridruživanja BiH EU“ on to čak smatra „velikim projektom europske pomirbe, mira i sigurnosti“.

Ako to nisu guske u magli ja ne znam što jesu. Ili gola kapitulantska nadmoć? Srbija i Dodig harače Bosnom a mi glagoljamo o europskom putu! O pomirbi, miru i sigurnosti. Da, zaista hrvatski su branitelji sada na sigurnom, ne mogu na slobodu. Ostalo o neselektivnom i selektivnom pravosuđu u BiH toliko je bljutavo da dalje ne želim ni komentirati. To je prestrašno koliko malo vrijede ljudski životi hrvatskih branitelja i kako to sve političari vrlo lako birokratski zamataju u nekakav europski put koji je valjda kano Mliječna staza: put iznad svih putova!

Srećom se oglasio bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH u mirovini (ili možda baš i zato) general zbora Josip Lucić pa se konačno dodirnuo ključnih točaka: 21 godinu podižu se takve optužnice, stvara se realna nesigurnost za kompletno hrvatsko stanovništvo u BiH. Ja ću dodati i u RH.

Tko je to još rekao? Bivši ministar vanjskih poslova Kovač? Bivši premijer Orešković? Premijerka Kosor da se optužbe sustavno provode 21 godinu? Tko? Josipović? Sanader? Sadašnja predsjednica RH da to traje već 21 godinu?? Je li to rekao predsjednik Vlade Plenković? Hrvatska nema odgovor za beogradske vojvode i ruske slugane u sjevernoj Bosni. I službena to Srbija vrlo dobro znade, zato i ide sve dalje.

Najsramnija točka

Politička Hrvatska nema ni volje, ni znanja, niti snage napraviti jedinu potrebnu reviziju: reviziju Zakona o aboliciji. Slažu nas u prazne krletke ko’ zečeve ali, dirljivo kako nas ne zaborave kad su naše NATO obveze u pitanju. Kad su naše europske obveze u pitanju, tada nas brzo pozovu i podsjete. Može i slikanje pred kamerama. U ostalim situacijama Hrvati su ostavljeni samima sebi.

Mi nemamo diplomatske i političke snage priznati da Dayton živi još samo po hrvatskom ratnom Zakonu o aboliciji, ni po čemu drugome više. Po svemu ostalom bivši konstitutivan narod u BiH sada je javno diskriminirana hrvatska manjina. Silovatelji Bosne ruju dok ju ne rastoče, vukovarski silovatelji slobodno se gegaju gradom ili rade u MUP-u. HAVC našim novcem plaća i suučesnički omogućuje međunarodne projekcije filmske epopeje o nedvojbenim hrvatskim zločinima. Haagu unatoč. Ali novac je vraćen. Onda dobro.

Koja je ona najsramnija točka, dno dna, kada ćete nam podvaliti osuđujuće presude generalima Praljku, Petkoviću, Stojiću, Prliću, Ćoriću i Pušiću? Nu, da vam nije ljepota Dodik, upravo oduzeo termin?

Javor Novak/HKV

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR