Silvana Oruč Ivoš: Hrvatska predsjednica bez kompleksa pred Trumpom

1

Izgradnjom LNG-a na Krku Hrvatska bi sasvim sigurno imala veliku priliku postati energetski lider na području jugoistočne Europe i šteta bi bila takvu priliku prokockati. Ali, ni to nije nemoguć scenarij. Jer dok mi razmišljamo hoćemo li i kako krenuti u realizaciju LNG terminala na Krku, moglo bi se lako dogoditi da nas Slovenija pretekne. Slično, kao što je učinila s lukom Kopar.

Ne treba se čuditi njemačkom nezadovoljstvu Inicijativom Tri mora koju su pokrenuli hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i poljski predsjednik Andrzej Duda. Njemačka, a to je njeno legitimno pravo, na ovakve projekte gleda kroz prizmu zaštite vlastitog nacionalnog, odnosno gospodarskog interesa. A u ovoj ga Inicijativi očito ne prepoznaje. Naime, Inicijativa predviđa niz energetskih projekata koji se mogu smatrati svojevrsnom konkurencijom njemačko-ruskom plinovodu Sjeverni tok 2. No, bez obzira na takva stajališta Njemačke, Inicijativa Tri mora apsolutno je europski projekt, odnosno projekt koji se događa pod kapom Europske unije i u koji je uključeno dvanaest europskih država pa ne treba očekivati javno njemačko suprotstavljanje.

Dakako, da i SAD imaju svoj interes kroz Inicijativu Tri mora. Prije svega to je da preko projekata koji će se realizirati kroz Inicijativu, pa i kroz projekt izgradnje LNG-a na Krku, na velika vrata uđu na europsko energetsko tržište što im jača poziciju. Dakako, potpora američkog predsjednika Donalda Trumpa ovom projektu i njegov dolazak u Varšavu ima i širi politički značaj. To je prije svega potpora Poljskoj koja je snažna država i ozbiljna članica NATO saveza, ali i država koja se povremeno suprotstavlja Njemačkoj. No, i to je legitiman politički interes jedne države.

Poljska, također, ima svoj cilj. A to je da se, ponajprije, kroz Inicijativu Tri mora etablira kao i politički i gospodarski jaka država Europske unije, što je također njen legitiman interes.

Naravno, i Hrvatska ima ili bi trebala imati svoj interes te učiniti sve da ga preko Inicijative Tri mora ostvari.

Nije samo riječ o važnoj političkoj dimenziji Inicijative Tri mora – jer se njome odmiče od nametnutog kruga država zapadnog Balkana, u koji ne pripada ni politički, niti geografski, a još manje kulturološki – već i o drugim važnim, prije svega gospodarskim interesima.

Naime, ukupna vrijednost projekata predviđenih Inicijativom je čak 45 milijarda eura. U katalogu projekata navedeno je njih 150, a uglavnom se tiču razvoja energetske, prometne i digitalne infrastrukture. Dio tih projekata već se počeo realizirati, no dakako, ukupan uspjeh Inicijative mjerit će se i po tome koliko će, u konačnici, projekata biti zbilja realizirano. Hrvatskoj je, pak, iznimno važno konačno realizirati projekt nizinske pruge Rijeka – Budimpešta, ali i izgraditi LNG terminal na Krku. Oba projekta idu u smjeru energetske neovisnosti Hrvatske, a energetska neovisnost u današnje je vrijeme temelj suvereniteta svake države. Osim toga, izgradnja LNG-a na Krku uvrštena je na PCI listu – popis projekata od zajedničkog interesa za Europsku uniju, što joj jamči značajni dio sredstava iz europskih fondova. No, ono što je još važnije jest to da izgradnjom LNG-a, Hrvatska postaje važna brojnim proizvođačima ili izvoznicima plina, odnosno svima koji se bave plinskim biznisom. Slično je napravila i Poljska. Naime, poljski terminal za ukapljeni plin na Baltiku već je dovršen, a i primio je prvu isporuku iz SAD-a. Dovršenjem LNG terminala na Krku stvorio bi se, pak, jaki plinski koridor Baltik-Jadran od čega bi dvije države mogle samo profitirati.

Riječju, izgradnjom LNG-a na Krku Hrvatska bi sasvim sigurno imala veliku priliku postati energetski lider na području jugoistočne Europe i šteta bi bila takvu priliku prokockati. Ali, ni to nije nemoguć scenarij. Jer dok mi razmišljamo hoćemo li i kako krenuti u realizaciju LNG terminala na Krku, moglo bi se lako dogoditi da nas Slovenija pretekne. Slično, kao što je učinila s lukom Kopar.

Stoga, u ovom slučaju, Hrvatska ne bi trebala biti talac interesa drugih velikih država Europske unije već zaštititi sebe i svoje ljude. Uostalom, Inicijativa Tri mora dobar je put da se afirmira i hrvatska vanjska politika. Koja je, istini za volju, od ulaska u EU mogla puno više i bolje. Jer, kada smo ulazili u EU, Bruxelles nas je vidio u ulozi mosta između stare Europe i država istočne Europe, no Hrvatska je, u prvim godinama po ulasku u EU, previše lutala i nije se uspjela afirmirati u tom smjeru. Poslije je, pak, bilo prekasno i nije se moglo popraviti ono što nije učinjeno u početku.

Baš zato je Inicijativa Tri mora, i hrvatska uloga u njoj, i te kako značajna. Što god netko mislio Kolinda Grabar-Kitarović napravila je veliki posao. Dovoljno je što je za jednu inicijativu na prostoru srednje Europe između Baltika, Jadrana i Crnog mora uspjela zainteresirati SAD i Donalda Trumpa s kojim je, u Varšavi, a o čemu su mediji malo ili nimalo pisali, razgovarala dva puta. I pokazala da i male države bez kompleksa trebaju i moraju pregovarati te razgovarati i s – najvećima.

Silvana Oruč Ivoš/Hrvatsko Slovo

facebook komentari

  • Dusko Besenic

    Odličan članak, gđa Oruč i jedina zamjerka mi je što ste neophodnu kritiku iznijeli vrlo prikriveno. Nemamo vremena za takav način kritiziranja, ako želimo dobro Hrvatskoj, što iz vašeg članka nije upitno. Radi se o jednom nevjerojatnom absurdu, a to je da Predsjednica nema neupitnu podršku Premijera i njegovih poltrona za taj projekt, zato što nije po volji Merkelici, a drug Plenković obraća naročitu pažnju na svaki njezin treptaj, što nije obostrani slučaj, jer za nju je Plenković običan mlitavi marginalac. Imali smo priliku vidjeti sa kojim poštovanjem se odnosi predsjednik Poljske, pa čak i, pomalo, neotesani Trump, prema NAŠOJ Predsjednici, ali kod kuće je drug Plenković nastoji marginalizirati pod svaku cijenu, jer ,,nitko ne smije” biti važniji i značajniji u Hrvatskoj od njega! Hoće li taj drug nastojati upropastiti tu ogromnu priliku za Hrvatsku, za malo naklonosti sovjetske špijunke na radu u Njemačkoj, to će vrijeme pokazati? NADAM se, iz dubine srca, da neće otići tako daleko iz jednostavnog razloga jer to ne bi imao čime prikriti i zamaskirati….bilo bi prerazumljivo svakome!