Pratite nas

Kolumne

Silvana Oruč Ivoš: Pupovac bi konačno morao položiti račune, i ne samo za Tesla štednu banku

Objavljeno

na

Pupovac svaki pokušaj kritiziranja njegova javnog rada, odnosno političkog djelovanja tumači kao napad na srpsku manjinu u Hrvatskoj. U tom slučaju odmah prelazi na trčkaranje po srbijanskim medijima i kukanje o strahovitoj ugrozi srpske manjine.

Žestoka Pupovčeva retorika u tjedniku Nacional i poruka, upućena premijeru, da ako hoće da opstane ova Vlada ministrica Martina Dalić mora otići, ekspresno je ublažena dan kasnije u Večernjem listu.

“Ostajem pri izjavi da je cilj SDSS-a da Vlada opstane, ali da šteta koja je nastala u slučaju Agrokor mora biti sanirana na adekvatan način. Nisam eksplicirao što to znači i kako će se sanacija štete izvesti. Kako će netko interpretirati te moje riječi nije moja stvar“, kazao je Pupovac. No, poruka je odaslana. Dovoljno da ju se u dijelu javnosti protumači kao ultimatum s obzirom da Pupovac sa svoja tri saborska glasa drži vladajuću većinu.

Taj eventualni ultimatum izravno se u medijima povezao s jednim drugim događajem – stečajem Tesla štedne banke. Naime, desetak dana prije objavljena je informacija kako je odlukom Hrvatske narodne banke formalno otvoren stečajni postupak nad Tesla štednom bankom.

Piše: Silvana Oruč Ivoš

Naime, ta se banka, njeno djelovanje i osnivanje vezuje izravno uz Milorada Pupovca koji je neko vrijeme bio član, a onda i predsjednik Nadzornog odbora. Štoviše, zbog tih je funkcija, u siječnju 2014. Pupovac prijavljen Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa jer je istodobno bio saborski zastupnik i predsjednik SNS-a. Zanimljivo, prijavila ga je Zajednica Srba Hrvatske, odnosno prof. dr. Svetozar Livada.

To isto Povjerenstvo je još u lipnju 2013. donijelo odluku o pokretanju postupka protiv Milorada Pupovca, upravo zbog članstva, a poslije (od 6. svibnja 2011.) i predsjedavanja Nadzornim odborom Tesla banke. Postupak je pokrenut zbog povrjede Zakona o sprječavanju sukoba interesa, odnosno njegova članka u kojem se navodi da dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava.

Pupovcu je tada Povjerenstvo dalo rok od petnaest dana da dostavi očitovanje na navode iz obrazloženja odluke o pokretanju postupka. Iz medijskih objava, međutim, nije najjasnije kako je sve gurnuto dalje od javnosti.

Inače, Tesla štedna banka osnovana je 2011. i to na poticaj Srpskog narodnog vijeća, a njena je svrha bila da pruži financijsku potporu za povratak srpskih izbjeglica, odnosno da im pomogne pokretanje malih i srednjih tvrtka.

Međutim, ta je banka unatoč uloženim sredstvima (a prvi i najveći ulagač bio je Fond za razvoj Republike Srbije), gotovo od prvog dana poslovala s minusom, a da bi, prema objavljenim informacijama, posljednjih godina nagomilala više od 35 milijuna kuna minusa.

U poslovanju s Tesla štednom bankom milijunske su iznose izgubile i hrvatske kompanije. Neki od domaćih ulagača za to su javno okrivili Milorada Pupovca. Javno su mu spočitavali i da je novac otišao i u Demokratsku srpsku stranku na čijem je čelu tada bio Boris Tadić, kao i to da su krediti odobravani po političkoj liniji.

Štoviše, protiv Pupovca su (i to brojni pripadnici srpske manjine u Hrvatskoj) podigli i kaznene prijave, no u medijima se nije pisalo o tome kako je Državno odvjetništvo postupilo po podizanju tih kaznenih prijava.

Međutim, vrlo je vjerojatno da su te kaznene prijave odbačene i to ne treba previše čuditi. Naime, Pupovac svaki pokušaj kritiziranja njegova javnog rada, odnosno političkog djelovanja tumači kao napad na srpsku manjinu u Hrvatskoj. U tom slučaju odmah prelazi na trčkaranje po srbijanskim medijima i kukanje o strahovitoj ugrozi srpske manjine.

Takvom politikom i spremnosti da bez problema lažima naruši ugled Republike Hrvatske, odnosno da je prikaže kao nekakvu zločinačku državu u kojoj se jadne manjine tuku na ulici, u šaci drži sve vlade bez obzira na to participira li ili ne u njima. Prije koji dan srbijanski je predsjednik Vučić kazao „da je danas veći strah kod Srba u Hrvatskoj negoli strah koji osjećaju Srbi na Kosovu, južno od Ibra gdje teško žive, a vlasti iz Prištine upravljaju i njihovim životima.“

Da Pupovac ima i trunke odgovornosti prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, ali i prema Republici Hrvatskoj u čijoj vlasti godinama na ovaj ili onaj način participira, državi čiji građani iz proračuna financiraju njegove pamfletske novine i u čijem parlamentu godinama sjedi, odmah bi demantirao Vučića.

No, Pupovac takve odgovornosti nema. I to prepoznaju i članovi srpske manjine u Hrvatskoj kojima je dosta i Pupovčeve svađalačke retorike ali i njegovih nerazvidnih rabota u Tesla štednoj banci. Za dobro svih, Pupovac bi konačno morao položiti račune. I ne samo za Tesla štednu banku.

Silvana Oruč Ivoš / Hrvatsko Slovo

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari