Pratite nas

Politika

Silvio Berlusconi: Čuvajte se komunizma

Objavljeno

na

Foto: Hina

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi snažno se u četvrtak u Zagrebu obrušio na komunizam i Kinu, rekavši da je ta zemlja usmjerena protiv Zapada i ima želju za hegemonijom.

“Podsjećam da komunizam ne staje na granicama, uvijek je bio globalna sila. Čuvajte se komunističkih zemalja i komunizma koji je izazov i prijetnja”, rekao je veteran talijanske politike, danas na mjestu čelnika oporbene Forze Italije.

“Oni koji poznaju kinesku politiku kažu da je ona nevjerojatna prijetnja budućim generacijama”, istaknuo je u govoru na kongresu Europske pučke stranke (EPP) u Zagrebu, nazvavši je jedinom istinskom obitelji koja predstavlja slobodu i demokraciju u Europi.

Berlusconi je naglasio da komunisti misle da je država iznad pojedinca i da joj svi trebaju služiti, ističući da postoji “nepremostiv jaz između njih i nas”.

“Mi smo drugačiji, mi imamo pravo na slobodu iz koje proizlaze sva druga naša prava, mi nismo podanici poput ljevičara, mi ne mislimo da dugujemo život državi. Postoji nepremostiv jaz između nas i njih”, dodao je.

Pozvao je i na jačanje obrambene politike EU-a pred sve većim valom migranata.

“Treba nam Europa s jednom obrambenom politikom. To je najveći izazov pred EU-om, moramo biti vojna sila”, istaknuo je i dodao da su Europi potrebni vojni kapaciteti kako bi se mogla obraniti u slučaju fenomena masovnih migracija

“To nije samo pretpostavka i stoga moramo biti moćna vojna sila kako bismo odvratili valove migranata iz afričkih zemalja”, dodao je.

Trenutno vodstvo Italije nazvao je nesposobnim, nekvalificiranim i bez ikakvog iskustva i najavio povratak na vlast koalicije desnog centra.

“Uskoro ćemo se vratiti na vlast… koalicija desnog centra će na sljedećim nacionalnim izborima pobijediti”, kazao je Berlusconi. (Hina)

 

ŠOLA: Komunizam je mrtav, živio komunizam! Pardon, liberalizam

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Ante Babić: Imoćani, kolega Staziću, nisu primitivni, već plemeniti i dobri ljudi

Objavljeno

na

Objavio

HDZ-ov saborski zastupnik Ante Babić u srijedu se oštro usprotivio stavljanju Imotskog na stup srama zbog nedavnih maškara, poručivši kako su karnevalski običaji različiti, ali uvijek prožeti satirom, kroz poruke, traženje krivca uglavnom kod javnih osoba.

“U Hrvatskoj je dopušteno izrugivati se kršćanskim vrijednostima i nacionalnim svetinjama jer sve je to satira i umjetnička sloboda, ali kad se pila samo malo okrene naopako onda je to skandal i kazneno djelo koje čine retrogradni, primitivni i nazadni ognjištari”, rekao je Babić, inače Imoćanin.

Posebno žestoko odgovorio je SDP-ovim zastupnicima Nenadu Staziću i Arsenu Bauku te predsjedniku države Zoranu Milanoviću. Stazić, kazao je, govori “o tim primitivcima u Imotskom” i nitko, ali baš nitko od političara ili institucija nije ustao protiv tog govora mržnje, šuti i pučka pravobraniteljica. Pita se i u kojoj je državi moguće da zastupnik primitivcima naziva narod koji zastupa.

“Imoćani, kolega Staziću, nisu primitivni, već plemeniti i dobri ljudi, pioniri željene hrvatske slobode s prvom žrtvom Domovinskog rata Josipom Jovićem i 240 palih branitelja”, poručio je SDP-ovcu.

Bauka je, pak, prozvao da u tri zastupnička i jednom ministarskom mandatu nikada nije došao u Imotski, ali je “odmah pohrlio tužiti narod”. “Nema više prijekog suda koji bi narod osudio na licu mjesta i onda ga pospremio na Goli otok”, poručio je Bauku.

Babić se referirao i na poruku predsjednika Milanovića da “treba mijenjati običaj i tradiciju jer ovakvi nisu dobri”, ustvrdivši kako će predsjednik očito “osnovati ideološku, svjetonazorsku komisiju koja će Hrvatima i Hrvaticama određivati kako se oblačiti, što nositi, kako govoriti i što pjevati”.

Babić je kazao kako je karnevalska povorka u Imotskom te dvije spaljene lutke para s posvojenim djetetom sa Stazićevim likom aluzija na posvajanje djece homoseksualnih parova.

“Istina, vodili su se i gay Prideom i paljenjem heteroseksualnih lutaka 2012. godine”, objasnio je, priznavši kako to nije ugodno, ali i kako su homoseksualni parovi dio društva i podložni kritici kao i svi drugi. Istina je, oni su manjina i tu treba biti jako oprezan, kazao je Babić.

SDP-ov Ranko Ostojić uzvratio je kako maškare ne mogu biti maska za kršenje ljudskih prava, a Goran Beus Richemberg (Glas) poručio je kako bismo “bili dno” kada bi pristali da oni koji su spaljivali lutku djeteta istospolnog para budu ogledalo ove Hrvatske. (Hina)

Tradicija mačkara u Imotskom duga je 150 godina, a ni u komunizmu se nisu pisale prijave protiv njih

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Miroslav Tuđman: U velikim strankama kao što je HDZ realno je da postoji raspon u stajalištima

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / J. Kopi

“HDZ je velika, središnja stranka koja je uvijek u sebi imala i lijevu i desnu opciju, lepezu stajališta. Očigledno je da danas u njoj postoji određeni stupanj nezadovoljstva, koji se može najbolje riješiti tako da sve te opcije ili frakcije imaju svoje predstavnike u vrhu stranke”, kaže u velikome intervjuu Globusu u povodu izbora u vladajućoj stranci prof. dr. Miroslav Tuđman, HDZ-ov saborski zastupnik.

Sin prvoga hrvatskog predsjednika i osnivača HDZ-a proteklih je dana privukao pozornost odlukom da svoju potporu dade obama, međusobno oštro suprotstavljenim, taborima – i Plenkovićevu timu s programom Odvažno za Hrvatsku i Kovač-Stier-Penavinoj Opciji za promjene.

Dok je njegov mlađi brat Stjepan javno podržao protivnike Andreja Plenkovića u utrci za novog šefa HDZ-a, Miroslav Tuđman je oprezniji. 
”Namjerno se nisam opredjeljivao upravo zato da ne podgrijavam razlike. Nisam zagovornik logike ili-ili unutar stranke čiji članovi dijele isti svjetonazor i zajedničke vrijednosti”, objašnjava Tuđman.

Kako će, po njegovu mišljenju, funkcionirati HDZ-ovo vodstvo nakon ovih sukoba i zašto se u stranci otvoreno ne prizna da su posrijedi frakcijska razilaženja? 
”Može se govoriti o frakcijama, i to samo po sebi nije ništa negativno”, smatra Tuđaman i podsjeća na dramatičnu epizodu iz prve polovice 90-ih, kad su se dvojica moćnih HDZ-ovih dužnosnika, Stjepan Mesić i Josip Manolić, pobunili protiv šefa stranke Franje Tuđmana i njegove politike. “Njima dvojici, koji su doveli gotovo do raskola u HDZ-u, predsjednik Tuđman ponudio je da budu legalna frakcija unutar HDZ-a. Oni to nisu prihvatili.”

Je li sazrelo vrijeme da se u HDZ-u potpuno i formalno legaliziraju frakcije, jer njihovo postojanje više nije moguće nijekati?

“Neke velike stranke u Europi imaju statutarno definirano kako frakcije mogu djelovati. U velikim strankama kao što je HDZ realno je da postoji raspon u stajalištima”, smatra Tuđman i napominje: “Čak nije nužno da se frakcije polariziraju po svim pitanjima i unaprijed predvidljivoj logici. Frakcije mogu nastati na razlikama od jednog do drugog pitanja.”

HDZ-u treba izbalansiran sastav vodstva stranke, trebaju mu zastupnici različitih mišljenja, ne samo u Predsjedništvu nego i u Nacionalnom odboru, kaže Tuđman, koji je uvjeren da takav pluralizam ne može štetiti, nego, naprotiv, pomoći stranci.

“Smatram da svakome treba dati šansu da u HDZ-u dobije poziciju ovisno o tome koliku snagu ima iza sebe. Stranka nema nikakve koristi ako se te razlike priguše ili prebrišu.”

Na pitanje jesu li i na njega vršili pritisak da se opredijeli za jednu ili za drugu stranu u HDZ-u Tuđman odgovara:
”Imam dovoljno iskustva i prestar sam da bi bilo tko mogao ili želio vršiti pritisak na mene. Iskreno, mislim da se s tim pričama o pritiscima pretjeruje.”

U intervju Miroslav Tuđman, između ostaloga, govori o suverenističkom pokretu u Hrvatskoj i obrazlaže zašto smatra da njegovi vođe ne mogu ponuditi nikakavo rješenje za zaštitu i unapređenje nacionalnih interesa; iznosi oštru kritiku na račun novoga predsjednika Republike Zorana Milanovića i njegova patriotizma; otkriva što je predsjednik Tuđman mislio kad je za rekao: “I ja bih bio socijaldemokrat”…

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari