Pratite nas

Pregled

Sin poljske premijerke zaređen za svećenika

Objavljeno

na

Tymoteusz Szydło, sin poljske premijerke Beate Szydło, 27. svibnja zaređen je za svećenika biskupije Bielsko-Žywiec, a u nedjelju 28. svibnja slavio je ”mladu misu” u župi Majke Božje Czestochowske u rodnom selu Przecieszynu.

Ovaj događaj odjeknuo je ne samo u poljskim, nego i u europskim medijima, jer nije čest slučaj da netko od europskih državnika ima sina za svećenika.

Kako piše tjednik Gošć Niedzielny, novozaređeni svećenik primio je prvo roditeljski blagoslov u svom domu, a zatim se obitelj zaputila prema mjesnoj crkvi gdje je vlč. Tymoteusz slavio svoju prvu misu.

– Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je učinio? Uzet ću čašu spasenja i zazvat ću ime njegovo – riječi su iz psalma 116. kojima je vlč. Szyclšo započeo svoju zahvalu, naglašavajući kako sve dobro dolazi od Boga i njemu dugujemo zahvalnost koje riječi ne mogu izraziti.

Zahvalio je potom svojim roditeljima koji su mu prenijeli vjeru, svojim prijateljima, subraći i svim svećenicima koji su ga pratili na njegovom duhovnom putu te podijelio blagoslov svim okupljenima.

Premijerka Beata Szyclšo je poručila kako je ponosna na svoga sina i kako, iako je jedina čelnica države u Europi koja ima sina svećenika, ne vidi ništa neobično u tome.

– Ono što je važno za nas jest da mediji poštuju privatnost naše obitelji i Tymoteusza. On ne želi nikakav javni angažman, sve što ga zanima jest njegov svećenički poziv i da ga vjerno slijedi – rekla je premijerka u razgovoru za Gošća.

U istom razgovoru rekla je i kako je svećenički poziv njezina sina bio iznenađenje za obitelj.

– On je još kao dječak bio ministrant i znali smo da mu je liturgija jako važna, ali nismo pretpostavljali da će biti svećenik. Kada mi je to rekao, moram priznati da sam imala svoje dvojbe. Mislila sam kako 19-godišnjak ne može donijeti tako odgovornu odluku. Čak sam mu savjetovala da započne studij filozofije kojom se oduvijek zanimao. Ali, bio je uporan. Onda sam shvatila kako je riječ o istinskom pozivu.

Počela sam razmišljati o nekim događajima iz prošlosti i shvatila sam kako nam je Bog već tada davao znakove. Providnost ga je vodila prema svećeništvu. Znam da je radostan i ispunjen, a upravo to je san svakoga roditelja da vidi svoje dijete sretno. Ponosni smo na njega – rekla je poljska predsjednica vlade.

Sam Tymoteusz je rekao kako je od djetinjstva bio povezan s Crkvom i liturgijom i kako je ulazak u bogosloviju za njega bio prirodni nastavak toga puta. Za svećenički moto uzeo je citat iz Poslanice sv. Pavla Galaćanima: ”Za slobodu nas Krist oslobodi!”.

– Zato što od slobode sve počinje i na tu smo slobodu pozvani. Govorim o istinskoj slobodi, ne političkoj ili materijalnoj nego slobodi duha. Jedna od najvažnijih zadaća svećenika danas jest voditi ljude do te slobode. Do otkrivanja da su u svom srcu slobodni i da mogu ići za Bogom – rekao je vlč. Szydlo u razgovoru za Gosc Niedzielny.

Poljska je ostala jedna od rijetkih europskih država, koja hrabro stoji uz svoje kršćansko i katoličko naslijeđe. Stoga ne čudi što iz te zemlje dolazi jedna ovakav vijest.

Laudato.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Ministar Božinović: Treba mijenjati zakon o plaćama 6+6 mjeseci

Objavljeno

na

Objavio

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u utorak da bi trebalo mijenjati zakon kada je riječ o plaćama 6+6 mjeseci nakon prestanka mandata osobama koje su kazneno progonjene zbog sumnje na korupciju.

Komentirajući slučaj Josipe Rimac, koja je uhićena zbog umješanosti u “aferu vjetroelektrane”, Božinović je potvrdno odgovorio na pitanje bi li trebalo mijenjati zakon kako bi političari koje se kazneno goni zbog korupcije ostali bez prava na plaću 6+6 mjeseci.

Zakon bi trebalo mijenjati, a osobe koje se kazneni progoni zbog sumnje na korupciju ostale bi bez naknade ako bi im se potvrdila optužnica, rekao je Božinović nakon potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU fondova.

Upitan o kompromitiranoj akciji u slučaju prisluškivanja Josipe Rimac, Božinović je istaknuo kako je to posao policije. “Što se tiče policije, Uskoka i svih tijela istraživanja i progona, oni imaju potpunu slobodu i neovisnost. Siguran sam da će po tom pitanju učiniti sve što je u njihovoj nadležnosti”, kazao je.

Božinović je na pitanje hoće li ga birači na izborima nagraditi zbog djelovanja u Nacionalnom stožeru civilne zaštite rekao da Vlada već 3,5 godine radi na ozbiljnim pitanjima za budućnost Hrvatske.

“Mi smo se od prvog dana suočili s nizom kriza, problema koji su dugo godina stavljani sa strane, uvijek smo išli otvoreno prema rješavanju problema. Siguran sam da će birači moći procijeniti i odabrati između onih koji se znaju ponašati i reagirati strukom, znanjem i iskustvom te onih koji ne ulijevaju tu razinu povjerenja”, poručio je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Darko Milinović teško ozlijeđen u padu s motocikla

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ličko-senjski župan Darko Milinović teže je ozlijeđen u padu s motocikla na Automotodromu na Grobniku.

Kako piše Novi list, nesreća se dogodila u nedjelju, a prema prvim informacijama, Milinović je slomio ključnu kost i zadobio kontuzije.

Nesreća se desila u zavoju poznatom kao jedinica, a prema informacijama s Automotodroma Grobnik, Milinović je u njega uletio brzinom većom od 200 kilometara na sat.

Liječnička pomoć pružena mu je u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, gdje se trenutačno nalazi.

Ličkom županu ovu nije prvi pad s motocikla na Grobniku – prije dvije godine u lipnju je u padu sa Suzukija GSXR 1000 na Grobniku ozlijedio zapešće, piše Novi list.

Inače, ovo je nakon stanke uzrokovane koronavirusom bio prvi takav susret motociklista na Grobniku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari