Pratite nas

Politika

Sinčić: Plenković uvodi euro da postane predsjednik Europske komisije

Objavljeno

na

Foto: Hina

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u četvrtak je kritizirao odluku Vlade o donošenju strategije za uvođenje eura, čemu se u njegovoj stranci protive te zalažu da kuna ostane valuta u Hrvatskoj, dok na tvrdnje premijera Andreja Plenkovića kako je RH spremna započeti proces uvođenja eura gleda kao na njegovu pripremu da postane predsjednik Europske komisije.

“Kuna je ne samo simbol našeg suvereniteta i države, nego bi uvođenje eura imalo niz štetnih ekonomskih posljedica”, istaknuo je Sinčić na konferenciji za novinare.

Smatra da premijer Andrej Plenković ne ide u proces uvođenja eura zato što bi to pomoglo hrvatskom gospodarstvu i građanima, nego zbog svojih osobnih interesa. “Želi skupljati ‘briselske’ bodove da jednog dana kada se vrati u Bruxelles može reći – ‘ovdje je popis stvari koje sam napravio da se još više integriramo, a sada dajte da budem predsjednik Europske komisije'”, poručio je Sinčić.

Njegov stranački kolega Dominik Vuletić upozorio je kako “eurozona čini da se najjače industrijski razvijene zemlje i dalje razvijaju, a da najnerazvijenije i dalje ostanu na periferiji, poput Portugala, Španjolske, Hrvatske ili Grčke”.

Za uvođenje eura nismo čuli nikakve argumente ‘protiv’, nego samo propagandu ‘za’

Napomenuo je kako neke članice EU ne samo da nemaju pravnu obvezu uvođenja eura, poput Ujedinjenog Kraljevstva ili Danske, nego neke kao Švedska pametnom monetarnom politikom izbjegavaju uvođenje eura.

“Ulazak u eurozonu definitivno znači gubitak monetarnog suvereniteta, a rasprava o euru nije bila stručna, nismo čuli nikakve argumente ‘protiv’. nego samo propagandu ‘za'”, istaknuo je Vuletić i potrebnim ocijenio da o tome odlučuju građani na referendumu. Sinčić je najavio da će Živi zid, ako Vlada sama ne organizira referendum, ići u prikupljanje potpisa građana za njegovo raspisivanje.

Denis Martinić također je stava da će koristi od eura imati isključivo jače razvijene države s jačim gospodarstvom, “a Vlada se boji referenduma i želi nam uvesti euro iako je većina građana protiv”. Uvede li Hrvatska euro, upozorio je, bit će još više podređena privatnim bankama i ovisit će o cikličkim kretanjima gospodarstva, “a vidjeli smo da je poslovanje poslovnih banaka 30-ih godina prošlog stoljeća, ali i 2008. godine dovelo do pojave recesija i ogromnih gubitaka za građane i državu”.

Ulaskom u eurozonu morali bi plaćati tuđe dugove, a svojih imamo preko glave

Branimir Bunjac smatra da građane “treba pitati žele li plaćati dugove Grčke jer u ovom trenutku Hrvatska to ne mora, a ulaskom u eurozonu dobili bismo tu obavezu i morali plaćati tuđe dugove, a već imamo svojih dugova preko glave koje ne možemo otplatiti u sljedećih 100 godina”.

Grčku je naveo kao najgori primjer uništenja jedne ekonomije u čitavoj povijesti, a cijelo se desetljeće prilagođavala uvjetima Europske središnje banke i Europske komisije što je, tvrdi, gore od Velike recesije iz 1929. godine, s obzirom da je Grčka u samo jednom desetljeću izgubila 30 posto nacionalnog bogatstva.

“Ako prihvatimo euro imat ćemo vrlo visoke troškove, morat ćemo 700 milijuna eura prebaciti u Europsku središnju banku, 700 milijuna u Europski zaštitni mehanizam, a samo konverzija će nas koštati 0,5 posto BDP-a, imat ćemo visoki trošak prilagodbe računovodstva, morat ćemo platiti izradu kovanica i papirnatog novca, a nema nikakve garancije da će nam u eurozoni biti bolje”, upozorio je Bunjac.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Hasanbegović ‘napao’ SDP jer nije predao arhivsku građu (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

U SDP-u nema nepredane arhivske građe, Socijaldemokratska partija Hrvatske svu je dostavila državnom arhivu, poručio je u srijedu SDP-ov Nenad Stazić, nakon što je Zlatko Hasanbegović (Nezavisni za Hrvatsku) ‘otkrio’ da je u prikupljenim popisima arhivskog gradiva i ono SDP-ovo.

“Gle čuda, to je i SDP, iako su do jučer tvrdili da nemaju ništa”, primjetio je Hasanbegović u saborskoj raspravi o izvješću o prikupljenim popisima arhivskog gradiva, dostavljenog temeljem ‘Mostovih’ izmjena Zakona o arhivskom gradivu.

Stazić tvrdi da je 1990. u SDP-u forimirana komisija koja je predala ukupnu arhivsku građu koju je ta stranka imala. Ta je dokumentacija, opisao je, zauzimala cijeli kat u Kockici, bila je u kutijama koje komisija nije pregledavala, nego je s arhivom dogovorila preuzimanje.

Često se čuje da ima nekakve nepredane građe. Nema u SDP-u ni papirića, sve je predano u državni arhiv, naveo je Stazić.

Izvješće o prikupljenim popisima arhivskog gradiva, objasnio je državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak, obveza je proizišla iz lanjskih izmjena Zakona o arhivskom gradivu, gdje je jedan od ciljeva bio učiniti arhivsko gradivo dostupnim, posebno ono u razdoblju 1945. do 22. prosinca 1990. godine.

U izvješće je uključeno svih 18 nadležnih arhiva, tako da se može pratiti kome je sve upućeno, tko je sve dostavio i o kojem se arhivskom gradivu radi, rekao je Poljičak.

To je izvješće pokušaj izigravanja zakonske obveze, umjesto cjelovitih popisa arhivske građe od 1940. do prosinca 1990. koja se nalazi izvan arhiva, dobilo smo okljaštrene fragmente iz kojih nije moguće saznati je li uistinu riječ o ukupnom gradivu izvan arhiva ili tek o pomno probranim i nevažnim dijelovima popisanim tek da se zadovolji zakonska obveza, uzvraća Hasanbegović.

Ističe da u izvješću nema podataka jesu li sva tijela ili imatelji na koje se zakon odnosi, poslali popise ili nisu, budući da su navedeni samo oni koji su ih dostavili.

Nikola Grmoja (Most) tvrdi da je izvješće jedina provedbena aktivnost Ministarstva kulture i hrvatskih državnih arhiva učinjena na vrijeme i u skladu sa zakonom. Ministarstvo proziva da do danas nije donijelo potrebne podzakonske propise naložene zakonom te da se i dalje primjenjuje cjenik usluga u arhivima donijet “posve nezakonito”.

“Izvješće polazi od toga da je njegova namjena pokazati da je Mostov zakon iz svibnja 2017. neprimjenjiv i da ga treba bez daljnjeg ispunjavanja obveza staviti izvan snage, zaključuje Grmoja.

Miroslav Tuđman (HDZ) apostrofira kako je izvan nadležnosti preko 37.000 dužnih metara gradiva, da za njegovu pohranu treba najmanje 5500 četvornih metara. Od 18 arhiva samo pet mogu preuzeti gradivo, jer imaju potreban prostor, navodi zastupnik i dodaje da je u arhivima danas pohranjeno preko 114.000 četvornih metara građe, a izvan arhiva je ima jedan i pol puta više. To je realnost s kojom se trebamo suočiti, poručio je zastupnik.

(Hina)

Hasanbegović: Živim život, voli život, poštujem život. Što je najvažnije poštujem svačiji život

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Plenković Bunjcu: Vas od tužbe štiti jedino imunitet. Pobijedit ćemo vas i to vam obećajem 1.000 posto

Objavljeno

na

Objavio

Kandidati za novog ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade – Darko Horvat i Tomislav Tolušić danas će biti saslušani na zajedničkoj sjednici Odbora za gospodarstvo i Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav.

Branimir Bunjac Tolušiću je poručio kako ga čudi što je pristao biti zamjenik nekome tko je “bio na čelu udruženog zločinačkog pothvata”.

“Čudi me da ste se prihvatili ove funkcije zbog toga što ste pristali biti zamjenik nekome tko je bio na čelu nečega što se pravno zove udruženi zločinački pothvat. Čini se da se predsjednik Vlade održava zahvaljujući spletu okolnosti. Što ćete učinite da naplatite tražbine koje država ima prema Agrokoru?

Gotovo nema javne tvrtke kojoj Agrokor nije dužan. Što država čini da bi šteta bila čim manja? Na koji način mislite riješiti situaciju u brodogradnji, a gdje je potencijalno počinjen još veći kriminal?

Premijeru bih samo jedno pitanje postavio: mogu li ministri biti samo oni koji su glasali za Istanbulsku? To je teza koja se povlači po medijima”, pitao je Bunjac premijera i Tolušića.

Premijer mu nije ostao dužan.

“Vidimo kakve plodove nose populizam u zemljama u kojima dobivaju glasove. Od takvih laži kakve nosite može spasiti samo saborski imunitet. Neću vas tužiti, ali ćemo vas politički pobjeđivati i to vam obećavam 1.000 posto.

Što god vi govorili, a kamoli ovakve budalaštine o tome tko može biti član vlade koji je glasao za jedan prijedlog o kojem ste se vi sakrili. Zucnuli niste. To je politika? To je odgovornost? Što je to? Niste odrasli niti za ovo što imate, a kamoli odgovornost u državi”, rekao je Plenković.

Bunjac je na to premijeru poručio kako je izgubio kontrolu.

“Kad god vas netko nešto pita vi sve svodite na osobnu razinu, na prijetnje. Idete ispod razine predsjednika Vlade, vrijeđate druge, čak nazivate zastupnike panjevima. Izgubili ste kontrolu nad sobom, a takva osoba ne može voditi državu”, kazao je Bunjac.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati