Connect with us

Vijesti

Sindikati odbili prijedlog Vlade ZHŽ-a: Vlada prelijeva iz šupljeg u prazno

Objavljeno

on

Nezavisni sindikat zaposlenih u osnovnim školama Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) odbio je prijedlog sporazuma županijske Vlade o primanjima prosvjetnih djelatnika jer, kako Sindikat navodi u priopćenju za javnost, cilj predloženog sporazuma je “ozakoniti daljnju krađu njihovih primanja”.

U priopćenju se navodi kako je članstvo Sindikata posebice revoltirano što Vlada ŽZH prijedlog sporazuma u javnosti prezentira kao povišicu od pet posto, iako u konačnici od te povišice nema ništa.

”Vlada javnosti, putem medija, predstavlja prijedlog sporazuma kao povišicu plaće od pet posto i velikodušno nudi isplatu jednokratnih pomoći, jubilarnih nagrada i regresa, dakle svega onoga što su nam dužni i što nam po zakonu pripada. Naravno, u njihovim priopćenjima nigdje nećete naći činjenicu da su u prošloj godini protuzakonito umanjili plaću pod izlikom da nema novaca’‘, stoji u priopćenju.

Sindikat tvrdi kako bi prosvjetni djelatnici, kada se ukalkuliraju sve stavke predloženog sporazuma, za sljedeće razdoblje ostali u istom ili u još težem položaju.

”Ovo je već treći put da Vlada, po narodski rečeno, prelijeva iz šupljeg u prazno i želi nam zamazati oči nudeći ono što nam ionako po zakonu pripada. Nudeći ovakav sporazum, Vlada je imala samo jedno na umu, a to je ozakoniti daljnju krađu naših primanja. Cilj je zatući nas financijski, a onda nam uskratiti pravo prigovora na pljačku koja se planira i ove godine”, stoji u priopćenju.

Sindikat dalje navodi kako su u protekloj godini prosvjetni djelatnici u Županiji Zapadnohercegovačkoj, smanjenjem plaća, u prosjeku izgubili po tisuću maraka, od toplog obroka im je oduzeto po 200 maraka, nisu im isplaćeni regresi, posljednji honorari isplaćeni su za travanj 2013. godine, a nije isplaćena ni jedna jednokratna pomoć niti jubilarna nagrada.

”Ovo je tek dio onoga što nam je uskraćeno. Sada neka ekonomisti izračunaju koliko je milijuna maraka Vlada uštedjela na prosvjeti. U koju svrhu će biti potrošeni novci koje su nam uzeli i koje i dalje namjeravaju uzimati!? Na gorivo za službene automobile, na reprezentacije, na dnevnice za službena putovanja, na otvaranje novih nepotrebnih radnih mjesta u tijelima uprave? Ili samo na buduće izbore?”, stoji u priopćenju Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama Županije Zapadnohercegovačke.

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari