Connect with us

Događaji

‘Sinjska alka’ u Europskom parlamentu

Objavljeno

on

Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković (HDZ) otvorio je u utorak u sjedištu Parlamenta u Bruxellesu, zajedno s potpredsjednikom EP-a Antonijem Tajanijem, izložbu fotografija posvećenu Sinjskoj alci, u povodu 300. obljetnice održavanja te manifestacije.

[ad id=”68099″]

Plenković je organizirao izložbu zajedno s Viteškim alkarskim društvom Sinj. Na otvaranju izložbe sudjelovalo je 50 članova Viteškog alkarskog društva Sinj, alkara i alkarskih momaka. Uz Plenkovića i Tajanija na otvaranju izložbe uzvanicima su se obratili splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, zamjenica gradonačelnika Sinja Kristina Križanac i alkarski vojvoda Ante Vučić.

sinjska alka 300“Iznimno sam zadovoljan što sam mogao biti domaćin Viteškom alkarskom društvu Sinj, ovdje u Europskom parlamentu u povodu izložbe fotografija koju smo zajednički organizirali u kontekstu velike obljetnice Sinjske alke. Željeli smo omogućiti alkarima i alkarskim momcima, vodstvu Viteškog alkarskog društva, da upravo ovdje u Europskom parlamentu predstave alku kao baštinu i tradiciju najmlađe članice EU-a, kako bi naši kolege zastupnici, koji su se doista odazvali u velikom broju, mogli doživjeti koliko je Hrvatska pridonijela europskoj baštini, kulturnoj raznolikosti i kršćanskoj tradiciji”, izjavio je Plenković.

Otvaranju izložbe nazočili su hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, njihovi kolege iz drugih zemalja članica, diplomati, novinari i drugi uzvanici. Otvaranje izložbe uveličala je s nekoliko pjesama i Klapa Sinj, a uzvanici su imali prigodu kušati hrvatska vina i specijalitete iz Cetinske krajine. Sinjska alka organizira se svake godine početkom kolovoza već 300 godina, od 1715. godine, u spomen na pobjedu nad turskim osvajačima. Od 2010. godine Sinjska alka nalazi se na UNESCO-ovu popisu nematerijalne svjetske kulturne baštine.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari