Connect with us

Hrvatska

Hans-Werner Sinn: Zbog tereta komunizma, Hrvatska teško izlazi iz krize

Objavljeno

on

Autor ekonomskog programa HDZ-a i predsjednik Instituta IFO Hans-Werner Sinn u razgovoru za središnje informativne emisije vodećih triju televizija progovorio je o problemima hrvatskog gospodarstva.

Na upit u kakvom je stanju hrvatsko gospodarstvo danas, odgovara da nije u dobrom.

“Kriza koja je zahvatila južnu Europu je očigledno zahvatila i Hrvatsku. Nezaposlenost je vrlo visoka. Ukupna stopa nezaposlenosti od 17 posto je treća najviša u eurozoni nakon Grčke i Španjolske. Skoro polovina mladih koja ne pohada školu je nezaposlena”.

Do toga je došlo i zbog nesretne prošlosti, zaključak je iz Sinnovog odgovora.

“Hrvatska iza sebe ima težak put iz komunizma. Još ne posjeduje strukture tržišnog natjecanja koji su dio tržišnog gospodarstva. Postojao je jedan djelomično povoljan razvoj. Država je bila ovisna o inozemnim kreditima, vanjski dug je snažno rastao u odnosu na BDP. To je slično kao i u drugim zemljama eurozone koje se nalaze u krizi. Hrvatska je imala stabilan tečaj, kao da je euro već uveden. Sad se nalazi u teškoj situaciji, jer su cijene visoke, prerađivačka industrija nije konkurentna, poljoprivreda je u poteškoćama. Dakle, cjelokupna situacija nije dobra”.

O preporukama HDZ-u još ne može govoriti.

“Radimo na projektu, došli smo do sredine. Bilo bi prerano govoriti o preporukama. Bit će to sigurno preporuke za strukturna poboljšanja hrvatskog gospodarstva, jačanje konkurentnosti industrije, privlačenje inozemnih ulaganja – jer izravna ulaganja su hitno potrebna – te povećanje fleksibilnosti tržišta rada… Pogledajte što je Njemačka učinila prije 10 godina. Proveli smo, primjerice, reformu tržišta rada, koja je uvela aktivirajuću socijalnu politiku. Dok je prije toga država dodjeljivala novac pod uvjetom da ne sudjelujete na tržištu rada, sad je davala više novca za sudjelovanje u njemu. Na taj je način tržište rada postalo fleksibilnije, nastalo je pravo čudo. Reforme su bile djelomično teške, ali stopa nezaposlenosti se prepolovila, dok je u čitavoj eurozoni rasla. Moguće je provesti reforme koje donose veću zaposlenost i blagostanje”.

Vjeruje da će preporuke HDZ poslušati.

“Sigurno će poslušati, jer imamo kao zadatak projekt za koji je Institut plaćen. Okupili smo niz dobrih znanstvenika s puno iskustva koji rade na njemu”.

Što će se dogoditi ako zbog izbora krajem godine HDZ odluči da su reforme prejake ili prestroge te poželi provesti samo polovinu, zanimalo je novinara.

“Riječ je samo o prijedlozima. Oni su neovisni o strankama, jer bi ih trebala uzeti u obzir i opozicija. Imamo iskustva drugih zemalja koje su provele reforme. Treba provjeriti što je od toga provedivo u Hrvatskoj, a to ne ovisi o vladajućoj stranci”.

Rekao je da neće kritizirati hrvatsku Vladu i da njegov zadatak nije miješanje u hrvatsku politiku.

Na pitanje kad možemo očekivati rezultate, rekao je da strukturne reforme nikad ne djeluju odmah, za to uvijek treba nekoliko godina.

“Uzmimo primerice reforme u Njemačkoj početkom prošlog desetljeća. Donesene su 2003., provedene su prvi put 2004., vidljive su bile 2007. a tek 2010. smo osjetili jače, značajne efekte. Potrebno je pola desetljeća dok strukturne reforme djeluju. Nešto malo možda i prije, ali ne od danas na sutra. Uvijek se može provesti politika kojom se u ovom trenutku nešto malo pokreće. Država se može, naprimjer, zadužiti, kako bi pokrenula potražnju za proizvodima iz privatnog sektora za koje nema kupaca u svijetu, ali to ne doprinosi poboljšanju gospodarstva”, zaključio je Hans-Werner Sinn za RTL.

U intervjuu HRT-u kazao je kako institut priprema izvještaj koji će se baviti teškoćama s kojima se suočava hrvatska ekonomija i mogućim rješenjima te da on nije namijenjen nijednoj pojedinoj stranci. “Temelj ideje je samoodrživost. Stvaranje konkurentnog gospodarstva koje bi privuklo privatna poduzeća, investicije, stvorilo radna mjesta. To je ono što Hrvatskoj najviše treba”, naglasio je.

Smatra kako Hrvatska ima ‘nizozemsku bolest’ – ovisna je o novcu iz drugih zemalja, što je pogubno za unutarnje investicije. “Kada je Nizozemska našla plin, prodali su ga drugim zemljama i zaradili mnogo novca kojim su povisili plaće i to je bilo pogubno za izvoz”, obrazložio je. Također smatra kako u Hrvatskoj prelazak iz komunističkog gospodarstva u tržišno još nije završen – imamo puno ‘polujavnih’ tvrtki. “Radite dulje i rađajte više djece”, poručio je HansWerner Sinn. To je jedino rješenje za demografski problem koji ima Hrvatska, ali i brojne druge zemlje zapadne Europe.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari