Connect with us

Hrvatska

Sinovčić na NK Zadru ‘uzeo’ 40 milijuna, a 22 na VOX-u

Objavljeno

-

Uz vlasnika NK Zadra istražitelji su uhitili bivšeg direktora Novicu Erlića, sadašnjeg Dalibora Zebića i šeficu Porezne Stoju MučajiReno Sinovčić u utorak je krenuo automobilom prema svojoj televiziji VOX. U jednom trenutku pred njega je izletio kombi s djelatnicima PNUKOK-a. Dogodio se i manji sudar. Malo nakon toga, oko sedam sati, Sinovčić je uhićen.

Okružili ga policajci

Okružilo ga je više od deset policajaca. Sinovčić nije pružao nikakav otpor. Istodobno, nekoliko kilometara dalje, policija je uhićivala i pretraživala po Poreznoj upravi i NK Zadru. Tamo je još sedam osoba lišeno slobode nakon višemjesečne istrage, a sumnjiči ih se za više djela – od zloporabe položaja i ovlasti preko utaje poreza, zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju do prijevare, krivotvorenja dokumenata… Kako neslužbeno doznajemo, Sinovčić se našao na meti istražitelja zbog privatizacije NK Zadra i predstečajne nagodbe VOX-a. Zbog pogodovanja Sinovčiću privedeno je i pet poreznika, a u tom kraku istrage spominje se šteta od oko tri milijuna kuna za porez te neprovedene ovrhe. Osim poreznika, privedeni su i bivši direktor NK Zadra Novica Erlić te današnji direktor Dalibor Zebić. Pojavila se i informacija da je uhićena i Stoja Mučaji, šefica Porezne uprave, no ona je novinarima rekla da nije uhićena, ali da je pozvana u policiju.

Zbog privatizacije NK Zadra Sinovčića su prozivali oporbeni vijećnici zadarskog Gradskog vijeća osporavajući njegove tvrdnje da mu klub duguje više od 40 milijuna kuna. Tvrdili su da je Sinovčić od NK Zadra za potrebe svojih tvrtki, VOX-a i zaštitarske službe, već izvukao 17 milijuna kuna. Kako neslužbeno doznajemo, taj navodni dug od 40 milijuna kuna nastao je zbog vrlo suspektnih Sinovčićevih zajmova igračima NK Zadra. Ta dugovanja igrača Sinovčiću, za koje istražitelji sumnjaju da su lažna, Sinovčić je kasnije iskoristio da bi predočio kako mu NK Zadar duguje više od 40 milijuna kuna te da bi ga privatizirao.

Klub je, kako se sumnja, Sinovčiću isplatio oko 11 milijuna kuna, dodatnih 15 milijuna isplaćeno je poduzećima povezanima s njim, dok je za oko devet milijuna kuna napravljen prijeboj s VOX-om. Tako je, sumnja se, Sinovčić na temelju nepostojećeg duga došao do 35 posto temeljenog kapitala te postao alfa i omega NK Zadra. Što se pak tiče nerazjašnjene nezakonite predstečajne nagodbe VOX-a, na to je upozoravala šefica zadarske Porezne uprave Stoja Mučaji. Ona je postavila pitanje uvećanih potraživanja u predstečajnoj nagodbi, a brojke koje su se spominjale mnoge su iznenadile. To se najviše odnosilo na potraživanje Dalibora Zebića, nekadašnjeg igrača i bivšeg trenera, a sada direktora NK Zadra, koji je prijavio da od VOX-a potražuje 22 milijuna kuna. Ukupna dugovanja VOX-a bila su 79 milijuna kuna. Povjerenik za predstečajnu nagodbu VOX-a bio je sada predsjednički kandidat Ivan Rude.

Najavio aktivnu obranu

– Istraga je tajna, ali znam pojedine detalje i sa sigurnošću mogu reći da moj branjenik nije kriv. Govori se o pustim milijunima, a on ne samo da nije uzeo ni lipe iz kluba i VOX-a nego je davao i svoj novac za njih – rekao je Andrej Korljan, Sinovčićev branitelj, koji je najavio da će se Sinovčić aktivno braniti.

Tijekom predstečajne nagodbe VOX-a, za koju se sada sumnja da je u njoj Ministarstvo financija oštećeno za pet milijuna kuna, a ostali vjerovnici za 51 milijun kuna, pojedini mediji upozoravali su na navodno prijateljstvo Sinovčića s Brankom Šegonom. Kad je riječ o privatizaciji NK Zadra, navodilo se pak da je Boris Lalovac kao predsjednik Povjerenstva za profesionalne sportske klubove odobrio Sinovčiću preuzimanje NK Zadra.

– Istrage su u tijeku, a informacije koje sam dobio iz javnosti ne komentiram dok su istrage u tijeku. Povjerenstvo za privatizaciju koje je radilo donosilo je odluke, ono je radilo zakonito, dalo je nadležnim institucijama u ovom slučaju da istraže to. Povjerenstvo nije moglo donijeti drugu odluku jer nije imalo zakonskih mogućnosti, nije imalo dokumente, ali je sumnjalo i tu sumnju proslijedilo je Državnom odvjetništvu – rekao je danas Lalovac.
Ispitano šestero, Sinovčić i S. Mučaji iskaz će dati u srijedu

Novica Erlić, bivši direktor NK Zadra, prvi je od osmorice osumnjičenika iz Zadra koji je danas oko 17.30 iz Zadra dovezen na ispitivanje u središte USKOK-a u Zagrebu. Pred istražiteljima se zadržao oko sat i pol vremena, nakon čega je odveden u policijski pritvor na Oranicama.

Koji sat nakon njega, u 20.45, na ispitivanje u USKOK dovezeni su i Dalibor Zebić, sadašnji direktor NK Zadar, a nekadašnji igrač i trener tog kluba te poreznik Marko Lozančić. Poslije njih dvojice, na ispitivanje u USKOK tijekom večeri trebali su biti i dovezeni i poreznici Željan Pejković, Vjekoslav Jurina i Irena Anić.

Što se pak tiče Rena Sinovčića i Stoje Mučaji, šefice Porezne uprave u Zadru, oni bi na ispitivanje u USKOK trebali biti dovezeni u srijedu. Nakon što svi osumnjičenici budu ispitani pred USKOK-om, očekuje se da će tijekom dana biti zakazano i istražno ročište na zagrebačkom Županijskom sudu. Na njemu bi sudac istrage trebao odlučivati o eventualnom USKOK-ovom zahtjevu za određivanje istražnog zatvora.

Hoće li pak USKOK istražni zatvor tražiti za sve osumnjičenike, koji su iz Zadra u Zagreb dovezeni nakon što su im pretraženi domovi, vozila i radna mjesta, znat će se nakon ispitivanja pred tužiteljima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari