“Sinovi Posavine” na svečan način obilježili jubilarnu 20. obljetnicu

0

Svečano, primjereno i dostojanstveno u vojarni “Sinovi Posavine” u Bukovoj Gredi (općina Orašje) obilježena je jubilarna 20. obljetnica osnutka 4. gardijske motorizirane brigade HVO-a.

Svečanost je održana u krugu vojarne, inače jedine vojarne u BiH koju su svibanjske poplave prekrile vodom. I dok je voda neumoljivo uzimala sve ono što su vojnici gradili kao svoj drugi dom, sljednici slavne postrojbe dostojni su bili imena i tradicije koju baštini 4. gardijska brigada. Zajedno s Posavcima svojim rukama i znanjem pomagali su da nabujala Sava ne probije nasip. U krugu vojarne u kojoj je zamjetan napredak obnove, ali još uvijek s vidnim tragovima vode koja je bila dubine i do dva metra, odvijala se dostojanstvena svečanost rođendana slavne postrojbe uz nazočnost predstavnika Udruga izniklih iz Domovinskoga rata, roditelja poginulih “Sinova Posavine”, predstavnika civilnih i vojnih struktura, crkve, ratnih zapovjednika postrojbe. Ispred spomen-obilježja u krugu vojarne položeni su vijenci u znak vječnog sjećanja na poginule pripadnike postrojbe, a potom je održana sveta misa koju je predvodio vojni biskup mons. dr. Tomo Vukšić.

sinovi posavine

Postrojba ponosa

Posljednje poglavlje prošloga stoljeća ispisano je ponosom i domoljubljem, ispisano je neustrašivošću, prkosom, ponosom. Postrojba “Sinova Posavine” svoju povijest ispisuje ponosom i domoljubljem jer iznikli su iz legendarne brigade koja je ispisala stranice povijesti viteštva i nesebične obrane svojih domova. Na tim su stranicama povijesti najvećeg domoljublja ispisivali upravo “Sinovi Posavine”. Tradicionalno obraćanje pukovnika Mate Zrimića, zapovjednika 3. pješačke bojne 6 pješačke brigade, bilo je u znaku postignuća postrojbe u proteklih godinu dana te isticanja aktivnosti koje ih očekuju. Riječima je podsjetio na prve dane utemeljenja postrojbe ističući posebno veliki značaj i ulogu sadašnjeg vojnog kapelana fra Marka Oršolića, ratni zapovjednik postrojbe brigadni general Mato Bilonjić.

Herojska povijest

Prigodne riječi uz obljetnicu postrojbe na svečanoj akademiji uputio je brigadir Slaven Galić, zapovjednik 1. pješačke gardijske pukovnije OS-a BiH. Podsjetio je također na dane utemeljenja gardijskih brigada.-U obrani slobode mnogi su branitelji položili svoje živote. Tu smo u prvom redu da pokažemo svoju vjernost, postojanost i ustrajnost prema poginulima.

Kroz sve ratne i poratne godine uspjeli smo sačuvati identitet i duh 4. gardijske brigade i duh solidarnosti za naše pripadnike. Dokaz tomu je i neprekidno obilježavanje evo već 20. obljetnice postrojbe, naglasio je brigadir Galić. U ime Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH sve je pozdravio načelnik stožera OS-a BiH general-pukovnik Anto Jeleč. Čestitao je rođendan brigadi, prisjetio se svega dobrog na putu ustroja i profesionalnog razvoja 4. gardijske brigade

-Nebrojene su bitke u kojima su sudjelovali iskazujući svoju odlučnost i hrabrost. Ponosan sam i čestitam vam na tome što ste učinili tijekom poplava u spašavanju života i materijalnih dobara te saniranju i izgradnji nasipa kao i nakon poplava, kazao je na kraju general-pukovnik Jeleč.

Svečanosti trenutka doprinio je i Prvi bend Vojnog orkestra koji djeluje u okviru OS-a BiH, a sve je nadahnutim riječima svojeg proznog uratka oduševila Azra Saltović na temu “Sinovi Posavine”.

facebook komentari