Connect with us

BiH

SIPA provodi veliku akciju protiv organiziranog kriminala

Objavljeno

-

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rano jutros su započeli realizaciju međunarodne policijske akcije kodnog naziva ‘CD’, koja se provodi u suradnji s policijskim organima Francuske. Akcija se provodi na području Zenice, Vlasenice, Prijedora i Jajca, gdje je slobode lišeno sedam osoba i vrše se pretresi objekata na više lokacija, dok se akcija istovremeno provodi i na području Francuske.

[ad id=”68099″]

Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH. U okviru ove akcije slobode su lišene osobe inicijala E.S., D.H., T.H., L.H., N.D., B.T. i E.H. zbog postojanja sumnje da su počinile kazneno djelo ‘Organizirani kriminal’ u vezi s kaznenim djelom ‘Trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije’.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su duže vremensko razdoblje (od 2012. godine) vrbovali više ženskih osoba na način da su s njima stupali u izvanbračne zajednice i organizirali njihove odlaske na područje Francuske, a potom ih putem ucjena, prijetnji, zastrašivanja, zlostavljanja i drugih vidova fizičkog i psihičkog nasilja primoravali da vrše kaznena djela džepne krađe na području Francuske i šire i dostavljaju im novac koji pribave na taj način. U pojedinim slučajevima žrtve su bila i djeca.

Žrtve su bile pod stalnom kontrolom, te izložene svakodnevnom fizičkom i psihičkim malretiranju od strane počinitelja kaznenih djela, kako bi pribavile što veću količinu novca.

Procjenjuje se da su osumnjičene osobe svojim nezakonitim aktivnostima stekle protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 2 milijuna eura, koji su kupovinom nekretnina u BiH i luksuznih vozila ubacivali u legalne novčane tokove ili trošili na luksuzan način života. Navedene osobe sumnjiče se i za kaznena djela pranja novca, krivotvorenje isprava, krijumčarenje osoba, zloupotrebe opojnih droga i dr.

U rad zajedničkog istražnog tima, koji je prvi put formiran, uključeni se predstavnici Tužiteljstva BiH i Tužiteljstva Francuske, te istražitelji SIPA-e i Odjela za maloljetnike Policijske prefekture Pariz, koji su više mjeseci provodili zajedničke istražne radnje na području dvije države.

Za potrebe rada istražnog tima, u Parizu više mjeseci boravi istražitelj SIPA-e, policijski časnik za vezu, radi blagovremne razmjene operativnih podataka i informacija. Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjom kaznenom djelu i počiniteljima, biti predane Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje, navodi se iz SIPA-e.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari