Pratite nas

Događaji

SIPA u Sanskom Mostu pretresa objekte, na meti turski državljani

Objavljeno

na

Iz državne agencije za istragu i zaštitu SIPA potvrđeno da njihovi pripadnici sudjeluju u međunarodnoj akciji na suzbijanju trgovine i prostitucije ljudima, te da sarađuju s policijskim agencijama Austrije i Njemaćke.

Radi se o velikoj međunarodnoj akciji koja se provodi u više zemalja, a Tužiteljstvo BiH je ostvarilo značajnu saradnju sa partnerskim pravosudnim i policijskim agencijama Austrije i Njemačke, čiji su predstavnici u okviru radnih sastanaka, u proteklom perodu boravili u BiH.

Iz izvora bliskih SIPA-i potvrđeno je da su u toku pretresi objekata u Sanskom Mostu, a istraga je usmjerena protiv grupe turskih državaljana koji su osumnjičeni da su počinili krivično djelo trgovine ljudima i međunarodno vrbovanje radi prostitucije. Pretresi se izvide po navodu Tužilaštva BiH.

– Pretresi još uvijek traju. Za sada još niko nije uhićen potvrdila je Kristina Jozić, portparol SIPA-e.

Kakonezvanično saznajemo iz Sanskog Mosta pretresi se vrše u naseljima Jezernice i Kruhari.

Podsjetimo, točno u 18 sati, na dogovorenu zapovjed, počela je akcija koja se istovremeno provodi na području Njemačke, Austrije i BiH, a po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, na terenu u BiH djeluje više desetina djelatnika SIPA.

Akcija je usmjerena na otkrivanje međunarodnog lanca organiziranog kriminala, povezanog sa trgovinom ljudima radi prostitucije i drugim kaznenim djelima, a među žrtvama nalazi se veći broj osoba sa područja balkanskih zemalja, među kojima, prema operativnim podacima ima i malodobnih osoba.

Ova akcija je rezultat duge i temeljne istrage pravosudnih i policijskih agencija Republike Njemačke, čiji tužitelji i istražitelji su mjesecima radili zajedno sa kolegama iz EU, na otkrivanju ovog lanca organiziranog kriminala.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari