Pratite nas

Događaji

SIPA uhitila Nedžada Bajraktarevića, zbog krađe 600.000 KM iz Centralne banke BiH

Objavljeno

na

Državna agencija za istrage zaštitu (SIPA) uhitila je uposlenika Centralne banke zbog pronevjere više stotina tisuća maraka iz ove državne institucije..

Iz izvora bliski SIPA-i “Avaz” neslužbeno saznaje da je uhićen Nedžad Bajraktarević.

On se sumnjči da je uzimao novac s računa i slao za sada na nepoznate adrese.

– Osumnjičena osoba predana je Tužiteljstvu BiH uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 221. KZ BiH „Pronevjera u službi“. Navedena osoba sumnjiči se da je kao uposlenik Centralne banke BiH prisvojila više stotina tisuća KM. Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo prekjučer su na licu mjesta izvršili uviđaj nakon čega su lišili slobode osobu inicijala N.B., koju su, radi daljeg postupanja, preuzeli policijski službenici SIPA-e.

Državna agencija za istrage i zaštitu očekuje izdavanje naredbi Suda BiH za pretresе na određenim lokacijama, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. SIPA nastavlja aktivnosti na ovom predmetu radi prikupljanja dokaza i rasvjetljavanja cijelog slučaja, priopćeno je iz SIPA-e.

Priopćenjem za javnost, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, oglasili su se i iz Centralne banke BiH. U priopćenju staoji:

“U okviru redovite i izvanredne kontrole stanja trezora, primjenom sustava interne kontrole, u trezoru Glavne jedinice Sarajevo Centralne banke Bosne i Hercegovine utvrđen je manjak u iznosu od 600.000 KM.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Kemal Kozarić obavijestio je o tome istražne organe koji provode istragu, u okviru koje je identificiran počinitelj N.B. koji je priznao učinjeno djelo i predan SIPA-i na dalji postupak. U okviru svojih nadležnosti, guverner je suspendirao devet zaposlenih dok traje istražni postupak, te će poduzeti sve potrebne mjere u skladu sa istragom.

Guverner ističe efikasnost organa koji provode istragu i očekuje da se postupak istražnih i sudskih organa što prije okonča. S obzirom na to da je istraga u tijeku, Centralna banka Bosne i Hercegovine u ovom trenutku nije u mogućnosti davati dalje informacije, navodi se u priopćenju. /HMS/

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017., u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održana je videokonferencija u okviru pilot projekta Korijeni kojim se ostvarila suradnja osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago.

Tijekom videokonferencije djeca iz Chicaga su pokazala što znaju o domovini i otpjevala pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, maleni Vukovarci održali su zanimljivo predavanje. Svojim vršnjacima pričali su o Gradu heroju, o mjestu kojem se svatko od nas nakloni i zahvali na žrtvi. Iz Širokog Brijega naglasili su da je najvažnije zajedništvo našeg naroda, ma gdje bili, jer nas veže jedna ljubav prema istoj domovini Hrvatskoj.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, tom je prigodom poručio kako je projekt Korijeni usmjeren na izgradnju i jačanje zajedništva hrvatskog naroda, svijesti da smo jedan – nedjeljiv narod ma gdje živjeli te je prvenstveno usmjeren na djecu i mlade koji su budućnost Hrvatske „ Draga djeco iz Vukovara, Širokog Brijega i Chicaga stvorite nova prijateljstva utemeljena na činjenici da ste Hrvati, da dijelite jedan jezik jednu povijest, jednu kulturu i jednu budućnost. A svaki vaš uspjeh je hrvatski uspjeh, dogodio se on u Vukovaru, u Chicagu ili u Širokom Brijegu.

Svi ga zajedno iščekujemo i svi ćemo ga zajedno slaviti, a Vaša hrvatska država se s Vama i danas već ponosi“.

Cilj projekta Korijeni, između ostalog je, međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Republike Hrvatske, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u Republike Hrvatske i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

VUKOVAR – Komemoracija kod Veleprometa

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, započelo je  obilježavanje dana sjećanja na žrtve ubijene na tome mjestu.

Podno spomen ploče položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a misu zadušnicu služi će povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, velečasni Stanislav Šota.

U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

Prigodnim programom “Ovčara, vječna rana” te polaganem vijenaca i paljenjem svijeća obilježit će se i 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari nedaleko od Vukovara.

U Župnoj ckrvi Kraljice mučenika bit će služena misa zadušnica za žrtve s Ovačer.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad-to ste vi” Vukovarci će se prisjetiti na Ovčari ubijenog ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, čime će i završiti program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari