Connect with us

Politika

SIPA upala u ured Lijanovića!

Published

on

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u popodnevnim satima upali u kabinet potpredsjednika Vlade Federacije BiH i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića, koji se nalazi u zgradi Federalne vlade u Sarajevu na adresi Alipašina 41.

[dropcap]K[/dropcap]ako saznaje “Dnevni avaz”, službenici SIPA-e su izvršili pretres njegovih prostorija, odakle su izuzeli određeni dio dokumentacije. Nezvanično saznajemo da se prilikom upada  Lijanović nije nalazio u svom kabinetu.

jerkoKako je potvrđeno iz izvora bliskim istražiteljima, ovo je samo dio akcije SIPA-e, koja već duže provodi istragu protiv Lijanovića, inače potpredsjednika Narodne stranke radom za boljitak (NSRzB), zbog organiziranog kriminala, utaje poreza i carinskih prevara. Najavljeno je provođenje opsežne akcije policijskih agencija koju treba očekivati vrlo skoro.

 Naime, jedna od istraga protiv Lijanovića i njegovih saradnika pokrenuta je na osnovu prijave Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) podnesene 2011. godine Tužilaštvu BiH. Krivična prijava je pokrenuta zbog osnovane sumnje na utaju poreza odnosno PDV-a od skoro pet miliona KM.

 Podsjećamo i da je protiv ministra Lijanovića i još pedesetak osoba Federalna uprava policija podnijela Tužilaštvu Kantona Sarajevo izvještaj o krivičnom djelu za organizirani kriminal prilikom dodjele poljoprivrednih poticaja i kupovine glasova na posljednjim općim izborima novcem iz federalne kase.

Krivična prijava i zbog kredita

Protiv braće Lijanović krivičnu prijavu nedavno je Tužilaštvu BiH podnijela i Uprava Hypo banke zbog prevare pri dobijanju kredita u iznosu od 32 miliona eura.

Krivična prijava podnesena je i protiv Petra Jurčića, bivšeg direktora Hypo banke, a današnjeg predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH, te još nekoliko osoba.

avaz.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari