Connect with us

Razno

Šipurika (rosa canina)

Objavljeno

-

Šipurika ili šipak trajan je grm visine 2 do 3 metra. U prvoj godini pojavljuju se uspravni izboji koji se, u sljedećim godinama, razgranjuju u mnogobrojne savijene i viseće grane.

Cijeli grm je obrastao oštrim i prema dole savijenim bodljikama. Listovi su neparno perasti, a listići jajastog oblika i oštro nazubljeni. Cvjetovi su bijele do bijelo-ružičaste boje. Cvjetovi su ugodna mirisa, a plodovi kiselkasto-slatka ukusa što steže. Sjemenke su bez mirisa, ali zato čaj ima veoma ugodan miris.

[ad id=”68099″]
Narod ga još zove šipkova ruža, šipkovina. Tu biljku još nazivaju kraljica cvjetova. Latinsko ime joj je rosa canina, što bi u prijevodu značilo pasja ruža. Stari Rimljani su vjerovali da korijen biljke liječi bjesnoću kod pasa pa odatle potječe i znanstveno ime. Raste na planinama i u ravnicama a najčešće uz živice, pašnjake te uz primorske međe. Ugodna šetnja po prirodi može biti i korisna jer od sakupljenih crvenih plodova divlje ruže mogu se napraviti krasna marmelada likeri i čajevi.
Grm na kojemu raste visok je toliko da ga možete sami brati, uživajući u prirodi. Plod divlje ruže sazrijeva i omekšava u jesen od rujna do sredine studenog. Biljka cvate u kasno proljeće s lijepim ružičastim ili bijelim ružicama ugodnog mirisa. Cvijet ima pet latica. Te latice se beru u proljeće prije nego se potpuno razviju. Od njih se priprema slatko. Latice se mogu dodati salatama, mlijeku ili jogurtu. Na Bliskom istoku koriste ulje ruže za parfimiranje slastica. Listovi su bogati vitaminom C, beru se dok su mladi i suše se za čaj. Osim lišća veliki postotak vitamina C ima i njegova mesnata peteljka.

šipurika 1Plodovi su jajastog oblika, narančasto-crvene boje na površini sjajni. Najbolje ga je brati nakon prvih mrazeva. Plod je pun sjemenaka. Najviše vitamina C ima zreli šipak koji još nije omekšao i počeo gubiti svjetlo crvenu boju. Uz C vitamin sadrži vitamine B1, B2, E, K, voćne kiseline, pektin, karotin, te vanilin koji daje ugodnu aromu. Čak i osušeni šipak sadrži određenu količinu vitamina C. Od svježih plodova može se napraviti sok. Od osušenih dobar je losion za umorne oči. A od sjemenki koje treba spremiti na suho i prozračno mjesto tijekom zime u proljeće je najbolje skuhati čaj. On će pomoći da se iz tijela pročiste sve otrovne tvari i višak tekućine.

Za sušenje treba brati lijepe zrele šipke koji nisu potpuno sazreli i previše omekšali. Svaki šipak treba razrezati uzdužno i osušiti. Kad se osuše treba ih sitno izrezati i samljeti. Tako osušen i samljeven šipak koji je zadržao boju najviše je na cijeni. Od tako samljevenog šipka pripravlja se čaj kojemu nije potrebno dodavati šećer zbog većeg postotka šećera u samom plodu. Osušeni šipak može se kombinirati sa drugim čajevima jer je ugodna okusa.

U siromašnim slojevima je služio kao vrijedna hrana. I danas narodna medicina koristi šipak za liječenje mnogih bolesti zubobolje, dizenterije i padavice. Čaj od šipurike otklanja umor, malaksalost, bljedolikost i sve druge tegobe nastale pomanjkanjem vitamina C. Odlično djeluje na probavni trakt i na izlučivanje mokraće. Čaj se preporuča i za sprječavanje kamenca u bubrezima i mokraćnim kanalima. U gastronomiji se upotrebljava za pravljenje kompota, kolača, juha i drugih jela. Kuhanjem šipurika ne gubi vitamin C.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas