Pratite nas

Zanimljivosti

Šipurika (rosa canina)

Objavljeno

na

Šipurika ili šipak trajan je grm visine 2 do 3 metra. U prvoj godini pojavljuju se uspravni izboji koji se, u sljedećim godinama, razgranjuju u mnogobrojne savijene i viseće grane. Cijeli grm je obrastao oštrim i prema dole savijenim bodljikama. Listovi su neparno perasti, a listići jajastog oblika i oštro nazubljeni. Cvjetovi su bijele do bijelo-ružičaste boje. Cvjetovi su ugodna mirisa, a plodovi kiselkasto-slatka ukusa što steže. Sjemenke su bez mirisa, ali zato čaj ima veoma ugodan miris.
Narod ga još zove šipkova ruža, šipkovina. Tu biljku još nazivaju kraljica cvjetova. Latinsko ime joj je rosa canina, što bi u prijevodu značilo pasja ruža. Stari Rimljani su vjerovali da korijen biljke liječi bjesnoću kod pasa pa odatle potječe i znanstveno ime. Raste na planinama i u ravnicama a najčešće uz živice, pašnjake te uz primorske međe. Ugodna šetnja po prirodi može biti i korisna jer od sakupljenih crvenih plodova divlje ruže mogu se napraviti krasna marmelada likeri i čajevi.
Grm na kojemu raste visok je toliko da ga možete sami brati, uživajući u prirodi. Plod divlje ruže sazrijeva i omekšava u jesen od rujna do sredine studenog. Biljka cvate u kasno proljeće s lijepim ružičastim ili bijelim ružicama ugodnog mirisa. Cvijet ima pet latica. Te latice se beru u proljeće prije nego se potpuno razviju. Od njih se priprema slatko. Latice se mogu dodati salatama, mlijeku ili jogurtu. Na Bliskom istoku koriste ulje ruže za parfimiranje slastica. Listovi su bogati vitaminom C, beru se dok su mladi i suše se za čaj. Osim lišća veliki postotak vitamina C ima i njegova mesnata peteljka.

DIVLJA-RUŽA

šipurika 1

Plodovi su jajastog oblika, narančasto-crvene boje na površini sjajni. Najbolje ga je brati nakon prvih mrazeva. Plod je pun sjemenaka. Najviše vitamina C ima zreli šipak koji još nije omekšao i počeo gubiti svjetlo crvenu boju. Uz C vitamin sadrži vitamine B1, B2, E, K, voćne kiseline, pektin, karotin, te vanilin koji daje ugodnu aromu. Čak i osušeni šipak sadrži određenu količinu vitamina C. Od svježih plodova može se napraviti sok. Od osušenih dobar je losion za umorne oči. A od sjemenki koje treba spremiti na suho i prozračno mjesto tijekom zime u proljeće je najbolje skuhati čaj. On će pomoći da se iz tijela pročiste sve otrovne tvari i višak tekućine.

Za sušenje treba brati lijepe zrele šipke koji nisu potpuno sazreli i previše omekšali. Svaki šipak treba razrezati uzdužno i osušiti. Kad se osuše treba ih sitno izrezati i samljeti. Tako osušen i samljeven šipak koji je zadržao boju najviše je na cijeni. Od tako samljevenog šipka pripravlja se čaj kojemu nije potrebno dodavati šećer zbog većeg postotka šećera u samom plodu. Osušeni šipak može se kombinirati sa drugim čajevima jer je ugodna okusa.

U siromašnim slojevima je služio kao vrijedna hrana. I danas narodna medicina koristi šipak za liječenje mnogih bolesti zubobolje, dizenterije i padavice. Čaj od šipurike otklanja umor, malaksalost, bljedolikost i sve druge tegobe nastale pomanjkanjem vitamina C. Odlično djeluje na probavni trakt i na izlučivanje mokraće. Čaj se preporuča i za sprječavanje kamenca u bubrezima i mokraćnim kanalima. U gastronomiji se upotrebljava za pravljenje kompota, kolača, juha i drugih jela. Kuhanjem šipurika ne gubi vitamin C.

mediteranka.com/Kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

Otkriven razlog zbog kojeg Amiši žive dulje od ostalih ljudi

Objavljeno

na

Objavio

Mutacija koja ublažava znakove starenja otkrivena kod Amiša produljuje stanovnicima te izolirane zajednice život za desetak godina, pokazalo je novo američko istraživanje.

Ustanovljeno je da osobe s jednom nefunkcionalnom kopijom gena SERPINE1 žive prosječno deset godina dulje od ostalih članova amiških zajednica.

Znanstvenici su studiju proveli među Amišima koji žive u Indijani i izbjegavaju ‘zamke’ modernoga društva, među kojima su električna energija, automobili i lijekovi.

Poznato je da su Amiši iznimno zdravi i za mnoge je to više od zagonetke. Alergije kod djece gotovo ne postoje. U višegodišnjem is­pitivanju amiške djece znanstvenici su naišli na samo tri slučaja autizma. U njihovim su selima vrlo rijetke bo­lesti suvremene civiliza­cije, poput srčanih bolesti, raka i dijabe­tesa.

“Općenito gledajući, Amiši ne koriste prednosti moderne medicine, pa je činjenica da prosječno žive oko 85 godina, vrlo zanimljiva”, kazao je kardiolog, dr. Douglas Vaughan, koji je rezultate istraživanja objavio u časopisu Science Advances.

Među 177 testiranih Amiša, kod 43 je pronađena spomenuta mutacija.

Starenje je za znanstvenika jedan od najvećih bioloških izazova pa je otkriće mutacije koja ima ovako snažan učinak na ljudski životni vijek vrlo zanimljivo i neobično.

“Izniman je izazov otkrivati genetske predispozicije za produljenje životnoga vijeka”, kaže dr. Vaughan.

Starenje prati niz negativnih simptoma, a ova mutacija rješava mnoge među njima: od zaštite od razvoja dijabetesa do održavanja krvnih žila elastičnima.

“Otkrili smo nešto što, čini se, utječe na razinu molekula, hormona, elastičnost tkiva te u konačnici na produljenje životnog vijeka kod Amiša”, zaključuje Vaughan.

Mutacija rezultira duljim telomerima, sitnim djelićima DNK koji utječu na dugovječnost i zdravlje. Izgledaju poput zaštitnih kapica na kraju kromosoma te određuju koliko će brzo stanice ostarjeti, u kojoj smo mjeri skloni moždanom udaru ili razvoju raka, kardiovaskularnim bolestima, pretilosti, vaskularnoj demenciji, dijabetesi i osteoporozi.

Što su kraći telomeri, kraći je životni vijek.

Življenje Amiša u zatvorenim zajednicama omogućuje očuvanje mutacije SERPINE 1, kaže dr. Vaughan te dodaje da je otkriće iznimno dobra platforma za budući rad na njezinu proučavanju.

“Proučavanje ovakvih jedinstvenih zajednica moglo bi nam dati više informacija o duljini životnog vijeka od velikih genetskih studija”, smatra Vaughan.

facebook komentari

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Nikola Tesla je 1921. predvidio kako će izgledati pametni telefon

Objavljeno

na

Objavio

Nikola Tesla (1856-1943) bio je jedan od najvećih znanstvenika svih vremena.

Djelovao je na prijelazu u 20. stoljeće, a radio je u području elektrotehnike i radiotehnike te je izumio okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja.

Nikola Tesla je za života ostvario više od tisuću izuma i oko 300 patenata. Izmjenična struja, elektromotor, bežični prijenos energije njegova su životna postignuća.

Nasljeđe Nikole Tesle i danas se koristi svakim danom novim idejama. Još davne 1921. godine Nikola Tesla opisao je kako bi trebao izgledati smartphone.

Tesla je govorio osam jezika i do kraja svog života ostvario na stotine pronalazaka i patenata. Bio je inovator i vizionar, a da je bio genijalac dokazuje i činjenica da je prije gotovo 100 godina predvidio i moderne pametne telefone.

Naime, Tesla je u intervjuu koji je dao Johnu B. Kennedyju, izrekao jednu veoma zanimljivu izjavu.

 Kada se bežična tehnologija proširi cijela Zemlja će se pretvoriti u jedan ‘veliki mozak’, što u biti ona i jest. Moći ćemo komunicirati međusobno kad god to poželimo, bez obzira na udaljenost. I ne samo to, već ćemo pomoću televizije i telefona moći vidjeti i čuti jedni druge savršeno, kao da se nalazimo jedni pored drugih, bez obzira na udaljenost koja može biti čak i nekoliko tisuća kilometara; a instrumenti koji će nam to omogućiti bit će jako jednostavni u usporedbi s današnjim telefonima. Čovjek će telefon moći nositi u džepu – rekao je Nikola Tesla.

Zaista je nevjerojatno s kolikom je preciznošću opisao današnju tehnologiju i pametne telefone.

Desetljećima kasnije oni su postali sastavni dio naših života. Nasljeđe Nikole Tesle je vezano uz pogled u budućnost.

Danas pokazujemo kako neke obične stvari na koje nailazimo u urbanom životu poput klupa i telefonskih govornica mogu imati jedan potpuno novi i drugačiji smisao, govori Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog telekoma.

Teslino nasljeđe osnova je i za modernu komunikaciju koja je primjerice vezana uz zdravstvenu zaštitu, promet, multimedijsku komunikaciju.

Naša rješenja koja mi stvaramo ovdje su temelj na kojem smo mi izgradili pristup kako ćemo mi pokazati i približiti ljudima što je to Tesla nekad radio, a što mi mislimo ovdje na kreativan način što bi on radio danas, kaže Darko Huljenić, menadžer za tehnologiju i znanstvene aktivnosti, Ericson Nikola Tesla, piše Zimo.co.

Tesline ideje o tome kako bi trebali izgledati primjerice transformatori ili generatori, ne razlikuju se mnogo od današnjih modela.

U širokom spektoru njegove genijalnosti i važnosti za industriju najbolje govori činjenica da današnji proizvodi grupe Končar su zasnovani na samo nekoliko njegovih tehničkih, znanstvenih rješenja koji se dan danas koriste u proizvodnji transformatora, generatora i motora, ističe dr.sc. Goran Leci iz Končara.

Genijalni um Nikole Tesle, kao i ideje koje su se tek poslije razvile, bit će izložene 25. studenog na izložbi Nikola Tesla – Mind from the future.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari