Connect with us

Pregled

Sirijac koji je optužio policiju za odvajanje od kćeri prijavljen za kazneno djelo lažne uzbune

Objavljeno

-

Policija je za kazneno djelo lažne uzbune karlovačkom Općinskom državnom odvjetništvu u petak prijavila 44-godišnjeg Sirijca koji se u rujnu prošle godine predstavljao kao Wadie Ghazi Sineid i lažno prijavio nestanak kćeri, potom zatražio azil u Hrvatskoj i pobjegao iz Centra za migrante, priopćila je Karlovačka policijska uprava ne navodeći identitet prijavljenog Sirijca.

Policija je izvijestila da je postaja u Slunju provela kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjim sirijskim državljaninom i utvrdila da je lažno prikazao “da su ga pripadnici hrvatske policije 11. rujna 2018. na području Slunja odvojili od petogodišnjeg djeteta”.

Sumnjaju da je to učinio “u cilju prelaska državne granice Republike Hrvatske te stupanja na tlo Europske unije, odnosno zemalja članica Schengenskog sporazuma i reguliranja boravka”.

“Osumnjičeni je lažno prijavio djetetov nestanak iako je bio svjestan da dijete nije bilo s njim i da će njegovi navodi rezultirati hitnim djelovanjem policije u traganju za djetetom. Lažna obavijest osumnjičenog za posljedicu je imala hitna djelovanja većeg broja službi, kako hrvatske policije, tako i policija više država članica Interpola i Europola“, piše u priopćenju.

Osumnjičeni je, stoji u kaznenoj prijavi, lažni nestanak djeteta prijavio 24. rujna 2018. na graničnom prijelazu Maljevac te je tom prilikom izrazio namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj.

Temeljem zaprimljene prijave policija je poduzela “niz mjera i radnji traganja za maloljetnom osobom, pretraga terena, raspisala potragu za nestalom osobom u Schengenskom informacijskom sustavu, te objavila profil nestale osobe na mrežnoj stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba”.

Osumnjičeni je u ovom trenutku nedostupan hrvatskim vlastima jer je prije dovršetka postupka o njegom zahtjevu za međunarodnom zaštitom napustio Prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu te je osim što je bila “ostvarena intenzivna međunarodna policijska suradnja u traganju za djetetom” putem “INTERPOL-a i EUROPL-a zatražen i veći broj provjera”.

Prošle jeseni ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je medijima da je prije ovih događaja taj Sirijac krajem kolovoza u Sarajevu zatražio azil, ali bez navodne kćeri.

Za lažnu uzbunu u Hrvatskoj je predviđena kazna i do tri godine zatvora.

(Hina)

 

Nakon doktora i inženjera evo nam iz Sirije i gastarbajtera, povratnika!

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari