Connect with us

Iz Svijeta

Sirijska vojska napreduje u pokrajini Alep, teže u Homsu

Objavljeno

on

Snage sirijskog režima, uz potporu ruskih i iranskih saveznika, napreduju u subotu na sjeveru Sirije, ali su naišle na snažan otpor u središnjim dijelovima zemlje, 11. dana njihove kopnene ofenzive.

[ad id=”68099″]

Po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava, snage sirijske vojske, prorežimskih milicija, Hezbolaha i iranski i irački borci, zauzeli su u 24 sata pet sela i brežuljke u sjevernoj pokrajini Alep i nalaze se na ulazu u ključno naselje Al Hader.

“Zauzimanje tog naselja, 25 kilometara južno od grada Alepa, omogućilo bi osiguranje opskrbnog pravca za vojsku između pokrajina Alep i Hame”, koja se nalazi južnije, objasnio je direktor nevladine organizacije Rami Abdel Rahman.

Pokrajina Alep gotovo je u cijelosti u rukama Fronte al-Nusre, sirijskog ogranka Al Kaide, i njezinih islamističkih saveznika ili džihadista Islamske države. Režim nadzire samo jednu cestu kojom se opskrbljuju stanovnici Alepa koji je pod njegovim nadzorom.

Po opservatoriju, od petka je poginulo 17 pobunjenika i osmero pripadnika režimskih snaga, a 2000 obitelji je pobjeglo iz svojih domova.

Jedan američki dužnosnik rekao je da gotovo 2000 Iranaca ili boraca koje podržava Iran, poput boraca Hezbolaha ili iračkih skupina, sudjeluje u ofenzivi kod Alepa, u “koordiniranoj akciji” Irana, Rusije i sirijskog režima.

Dok Iranci i njihove pristaše pružaju potporu sirijskim snagama kod Alepa, Rusi pomažu zračnim napadima vojsci da stegne obruč oko pobunjenika u pokrajini Idlib, iz pokrajine Hame na istoku i Latakije na zapadu.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je kako su ruske zračne snage u subotu izvele 36 napada na ciljeve u Hami, Idlibu, Latakiji, Damasku i Alepu.

Po libanonskom listu Al Ahbar, bliskom Iranu i sirijskom režimu, “operacije u Alepu i borbe u Hami i Latakiji imaju za glavni cilj izolaciju Idliba”.

U pokrajini Alep, režimske snage također nastoje prekinuti IS-ovu opsadu vojne zračne luke Kveres. Osvojile su jedno obližnje naselje i nalaze se na 6 kilometara od baze, koju bi mogle koristiti ruske zračne snage.

S druge strane, u središnjoj pokrajini Homs sirijska vojska naišla je na žestok otpor pobunjenika kod Talbisea, 10 kilometara sjeverno od grada Homsa.

U Homsu, u bombardiranju ruskih i režimskih snaga od četvrtka je poginulo 72 ljudi, gotovo polovica civili, navodi nevladina organizacija.

Rusija je u petak objavila da su njezini vojni zrakoplovi izveli više od 650 letova i napali više od 450 meta od početka akcije u Siriji 30. rujna.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari