Pratite nas

Iz Svijeta

Sirijska vojska zauzela cijeli Alep

Objavljeno

na

Sirijski režim je u četvrtak preuzeo kontrolu nad cijelim Alepom, drugim gradom zemlje i ostvario svoju najveću pobjedu nad pobunjenicima od početka rata 2011. godine.

Sirijska vojska je to službeno objavila u četvrtak navečer nakon izlaska posljednjeg konvoja pobunjenika i civila iz Alepa, bivšeg uporišta pobunjenika metropole koja je pala nakon mjesec dana žestoke ofenzive zračnih i kopnenih bombardiranja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Vojska će moći otvoriti vatru na ‘Žute prsluke’!?

Objavljeno

na

Objavio

Prosvjedi žutih prsluka u subotu u Parizu bit će zabranjeni na Elizejskim poljanama i na prilazima toj pariškoj aveniji, kao i oko Elizejske palače i Nacionalne skupštine, objavila je u petak policija

Ta je odluka donesena još u ponedjeljak nakon prošlog vikenda kada je došlo do sukoba prosvjednika sa snagama reda i pljački restorana i dućana.

“Postoje ozbiljni razlozi zbog kojih smatramo da bi se to nasilje moglo ponoviti na najavljenim prosvjedima” ove subote, napisao je novi šef pariške policije Didier Lallement, koji je imenovan na to mjesto nakon što je premijer Edouard Philippe u ponedjeljak smijenio načelnika pariške policije Michela Delpuecha.

Vojnici će u subotu djelovati prema strogim instrukcijama, ali bi mogli otvoriti vatru ako njihovi ili životi civila budu ugroženi, tvrdi general francuske vojske Bruno Le Ray.

Nekoliko tisuća vojnika iz antiterorističke vojne operacije “Sentinel”, pokrenute nakon napada u regiji Île-de-France 2015, bit će stacionirani ispred zgrada službenih institucija tijekom demonstracija u subotu, za kada su najavljeni 19. antivladini prosvjedi.

Le Ray je u radiointervjuu rekao kako je vojska dobila “čvrste” instrukcije, ali da bi mogla “otvoriti vatru” ako životi budu ugroženi, prenosi AFP.

“Naređenja će biti dovoljno jasna, tako da vojnici ne moraju brinuti”, rekao je on reagirajući na riječi neimenovanog pripadnika vojske koji se javio u program primijetivši da ti vojnici nemaju istu zaštitnu opremu kao policija.

Planovi za razmještanje vojnika na terenu radi zaštite nekoliko objekata izazvali su političku debatu i zabrinutost vojnika da nemaju neophodnu obuku i naoružanje za takve aktivnosti.

Prosvjedi žutih prsluka bit će zabranjeni na Elizejskim poljanama

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

EU pristao na odgodu brexita

Objavljeno

na

Objavio

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije pristali su u četvrtak navečer jednoglasno na odgodu izlaska Velike Britanije iz Unije do 22. svibnja ako sporazum o razdruživanju bude potvrđen u britanskom parlamentu, a ako ne bude potvrđen onda bi se London do 12. travnja trebao izjasniti želi li održati izbore za Europski parlament ili izići bez sporazuma.

Britanska premijerka Theresa May zatražila je odgodu brexita jer dvaput nije uspjela u parlamentu dobiti potporu za svoj sporazum o razdruživanju s EU-om. “Europsko vijeće slaže se s odgodom do 22. svibnja 2019. pod uvjetom da Donji dom potvrdi sporazum o razdruživanju sljedeći tjedan. Ako Donji dom ne potvrdi sporazum o razdruživanju sljedeći tjedan, Europsko vijeće se slaže s odgodom do 12. travnja 2019. i očekuje od Ujedinjene Kraljevine da se do toga datuma izjasni što će poduzeti”, stoji u zaključcima koji su dogovoreni nakon sedmosatne rasprave.
Ako Britanija ne uspije ratificirati sporazum o razdruživanju do 12. travnja, pred njom bi se našao izbor ili izići bez sporazuma ili tražiti dulju odgodu ako pristane održati izbore za Europski parlament koji se održavaju od 23. do 26. svibnja.

May je pozdravila odluku 27 članica, kazavši da zastupnici britanskog parlamenta sada imaju jasan izbor. “Nadam se da se svi možemo složiti da sada trebamo donijeti odluku”, rekla je May.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je da se tijekom razgovora 27 čelnika konzultirao i s May, te da je ona prihvatila novu ponudu EU-a. “Drago mi je da mogu potvrditi da smo postigli sporazum”, rekao je Tusk, dodajući da do 12. travnja, kad Britanija treba odlučiti hoće li sudjelovati na europskim izborima, “sve opcije ostaju otvorene”, prenijela je agencija dpa.

U slučaju da britanski parlament ponovno odbije sporazum, i 12. travnja Britanija odbije sudjelovati na europskim izborima, tada bi “opcija dugotrajne odgode brexita automatski postala nemoguća”, rekao je Tusk.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da se na sastanku vodila “jako iskrena, važna rasprava”. “Željeli smo podržati premijerku May, i mislim da smo to i izrazili”, rekla je Merkel.

Čelnici 27 zemalja cijelo popodne i večer raspravljali su o tome kako odgovoriti na zahtjev britanske premijerke May za odgodom izlaska do 30. lipnja.
I u prvoj varijanti nacrta zaključaka stajao je datum 22. svibnja, neposredno prije početka izbora za Europski parlament. Kasnije se u raspravi pojavio i rok do 7. svibnja, koji je kasnije otpao, ali se pojavio novi datum 12. travnja.
Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je prije početka summita kako dosta zemalja smatra da je primjerenije odgoditi brexit do izbora za Europski parlament jer bi se na taj način izbjegle sve nejasnoće oko tih izbora. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentari