Connect with us

Iz Svijeta

Sirijski i turski vojnici se sukobili blizu granice

Objavljeno

-

Sirijski vojnici u srijedu su se sukobili s turskim snagama blizu pograničnog grada Ras al Ain, objavio je sirijski državni medij nakon što je Ankara rekla da zadržava pravo pokretanja još jedne ofenzive protiv kurdske milicije (YPG).

Državni medij nije otkrio detalje, ali su pobunjenici koje podupire Turska rekli da je bilo povremenih sukoba posljednjih dana sa sirijskim vojnicima južno od grada koji je Turska oduzela sirijskim kurdskim snagama ranije ovog mjeseca.

U izvještaju se naglašava rizik za novim nasiljem na sjeveroistoku Sirije nakon što su Ankara i Moskva postigle dogovor kojim je Rusija pristala na povlačenje kurdske milicije najmanje 30 kilometara južno od granice do utorka navečer.

Sirijski vojnici su prema dogovoru s kurdskim snagama krenuli zauzeti položaje u regiji Damask koji nije pod njihovom kontrolom od početka rata koji traje već osam i pol godina.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan je u Ankari rekao zastupnicima svoje stranke AK da Turska ima informacije kako se YPG nije potpuno povukao iz područja unatoč uvjeravanjima Rusije da su se povukli uoči dogovorenog roka.

“Iako informacije koje imamo otkrivaju kako povlačenje nije potpuno provedeno, odgovorit ćemo na njih nakon naših terenskih procjena”, rekao je Erdogan i dodao da je Turska zadržala pravo na povratak vojnim operacijama protiv YPG-a u tom području.

Ankara smatra YPG terorističkom organizacijom zbog povezanosti s kurdskim militantima u jugoistočnoj Turskoj i planira uspostaviti “sigurnu zonu” u sjevernoj Siriji. No, YPG se godinama borio zajedno s američkim snagama kako bi srušili “kalifat” Islamske države. Turska ofenziva na sjeveroistoku Sirije započela je 9. listopada, nekoliko dana nakon što je predsjednik Donald Trump naredio povlačenje američkih snaga iz područja.

“Ako otkrijemo da se pripadnici terorističke organizacije nisu udaljili 30 kilometara od granice ili ako se napadi nastave, neovisno iz kojeg područja, zadržavamo naše pravo da izvedemo vlastitu operaciju”, upozorio je Erdogan.

Raseljeno je oko 300.000 ljudi, a najmanje 120 civila je ubijeno u turskoj ofenzivi, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari