Pratite nas

Iz Svijeta

Sirijski i turski vojnici se sukobili blizu granice

Objavljeno

na

Sirijski vojnici u srijedu su se sukobili s turskim snagama blizu pograničnog grada Ras al Ain, objavio je sirijski državni medij nakon što je Ankara rekla da zadržava pravo pokretanja još jedne ofenzive protiv kurdske milicije (YPG).

Državni medij nije otkrio detalje, ali su pobunjenici koje podupire Turska rekli da je bilo povremenih sukoba posljednjih dana sa sirijskim vojnicima južno od grada koji je Turska oduzela sirijskim kurdskim snagama ranije ovog mjeseca.

U izvještaju se naglašava rizik za novim nasiljem na sjeveroistoku Sirije nakon što su Ankara i Moskva postigle dogovor kojim je Rusija pristala na povlačenje kurdske milicije najmanje 30 kilometara južno od granice do utorka navečer.

Sirijski vojnici su prema dogovoru s kurdskim snagama krenuli zauzeti položaje u regiji Damask koji nije pod njihovom kontrolom od početka rata koji traje već osam i pol godina.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan je u Ankari rekao zastupnicima svoje stranke AK da Turska ima informacije kako se YPG nije potpuno povukao iz područja unatoč uvjeravanjima Rusije da su se povukli uoči dogovorenog roka.

“Iako informacije koje imamo otkrivaju kako povlačenje nije potpuno provedeno, odgovorit ćemo na njih nakon naših terenskih procjena”, rekao je Erdogan i dodao da je Turska zadržala pravo na povratak vojnim operacijama protiv YPG-a u tom području.

Ankara smatra YPG terorističkom organizacijom zbog povezanosti s kurdskim militantima u jugoistočnoj Turskoj i planira uspostaviti “sigurnu zonu” u sjevernoj Siriji. No, YPG se godinama borio zajedno s američkim snagama kako bi srušili “kalifat” Islamske države. Turska ofenziva na sjeveroistoku Sirije započela je 9. listopada, nekoliko dana nakon što je predsjednik Donald Trump naredio povlačenje američkih snaga iz područja.

“Ako otkrijemo da se pripadnici terorističke organizacije nisu udaljili 30 kilometara od granice ili ako se napadi nastave, neovisno iz kojeg područja, zadržavamo naše pravo da izvedemo vlastitu operaciju”, upozorio je Erdogan.

Raseljeno je oko 300.000 ljudi, a najmanje 120 civila je ubijeno u turskoj ofenzivi, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Golemi požar kod Sydneya ne može se ugasiti

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Reuters

Golemi požar koji gori u blizini Sydneya trenutačno se ne može ugasiti, upozoravaju vatrogasci koji se diljem Australije bore s vatrenom stihijom.

Požar gori na oko 300 tisuća hektara i samo je jedan sat vožnje udaljen od najmnogoljudnijeg australskog grada. Njegov dim uzrokovao je rast zdravstvenih problema.

Stanovnicima koji ne mogu obraniti svoju imovinu od vatre poručeno je da odmah napuste svoje domove. Procjenjuje se da bi Sydney mogao biti obavijen dimom još tjednima, ako ne i mjesecima.

Foto: Reuters

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Dirljiva gesta prijateljske zemlje: Otvorena Vukovarska ulica u Bratislavi

Objavljeno

na

Objavio

Danas je u Bratislavi upriličeno svečano otkrivanje ploče s natpisom Vukovarská ulica. Svečanosti je u Bratislavi, Općini Devínska Nová Ves, nazočio gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, gdje je zajedno s načelnikom Općine Devínska Nová Ves Dariusom Krajčirom u Vukovarskoj ulici otkrio natpis.

Ovom prilikom gradonačelnik Penava iskazao je izrazitu zahvalnost, ali i ponos jer ulica u Bratislavi nosi naziv grada Vukovara. „Iako udaljeni stotinama kilometara, činjenica da hrvatska zajednica koja je daleko od svoje matične zemlje ne prestaje njegovati njezine vrijednosti više od 500 godina, dodatno nas povezuje”, rekao je Penava.

„Ovakvim gestama gradimo odnos prema Slovačkoj i slovačkom narodu, a zajednički održavamo tradiciju i kulturu hrvatskog naroda“ zaključio je Penava.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Slovačkoj, Aleksandar Heina kazao je kako je današnji događaj za sve Hrvate predivna vijest. „Kada se neka ulica u Hrvatskoj imenuje vukovarskom, to je lijepo, ali je to očekivano. No, kada se takvo nešto dogodi izvan Hrvatske, to je nešto posebno, nešto što treba prepoznati jer se time dokazuje istinitost o razaranju Vukovara“ zaključio je veleposlanik Heina.

Istaknuvši kako se općina Devínska Nová Ves nekada nazivala hrvatskom, načelnik Darius Krajčir odao je izvor ideje da se ulica u Slovačkoj naziva vukovarskom. „Vukovar je simbol svih nas Hrvata, a ovaj čin izraz je istinskog poštovanja i prijateljstva prema Vukovaru, ali i cijeloj Hrvatskoj“ kazao je načelnik Krajčir, koji je i sam podrijetlom iz Hrvatske te od koga je i potekla ideja, u čast Vukovaru.

Gradonačelnik Pemava je nazočio i na prijemu u Općini Devínska Nová Ves te je posjetio Muzej hrvatske kulture u Devinskoj Novoj Vesi kojem je darovao knjige o Vukovaru na Hrvatskom jeziku.

Događaj su uveličali Veleposlanik Republike Hrvatske u Slovačkoj Aleksandar Heina, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, zamjenik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić, načelnik Općine Devínska Nová Ves Darius Krajčir te član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske Radoslav Janković.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari