Connect with us

Iz Svijeta

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad položio prisegu za četvrti mandat

Objavljeno

-

Foto: Arhiva

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad u subotu je položio prisegu za svoj četvrti sedmogodišnji mandat, uslijed jačanja ekonomske krize u ratom razorenoj zemlji.

Al-Asad, koji Sirijom vlada od 2000. godine, u svibnju je osvojio četvrti predsjednički mandat s 95,1 posto glasova na izborima koje su sirijska oporba i Zapad ocijenili nelegitimnima.

U subotu je pozvao svoje protivnike koji su emigrirali da se vrate u zemlju.

”Pozivam sve koji su izmanipulirani i koji su se kladili u raspad naroda i kolaps države da se vrate u domovinu”, kazao je Asad nakon polaganja prisege.

Pohvalio je glasače koji su ga podržali. ”Svojom saviješću i nacionalnom povezanošću dokazali ste da ljudi ne čine kompromise kada je u pitanju obrana prava bez obzira na podvale kolonijalista”, prenijela je sirijska državna novinska agencija SANA.

Tri su se kandidata, među kojima je i al-Asad, natjecala na biralištima 26. svibnja, na drugim predsjedničkim izborima u Siriji od početka “građanskog” rata 2011. godine.

Uz pomoć Irana i Rusije, al-Asad je preuzeo kontrolu nad više od 60 posto zemlje. Pobunjenici još uvijek kontroliraju neka područja na sjeveru i sjeverozapadu Sirije, a Kurdi vladaju prostorima na sjeveroistoku.

Na duboku ekonomsku krizu u Siriji utjecale su sankcije Zapada i globalna pandemija. (H/K.)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari