Pratite nas

Široki Brijeg, Bihać, Tuzla i Zenica postali gradovi

Objavljeno

na

Izvanredna sjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta danas je završena u Sarajevu, na kojoj su većinom glasova po hitnom postupku usvojeni prijedlozi zakona o gradovima Bihaću, Širokom Brijegu, Tuzli i Zenici. S obzirom da je ove prijedloge zakona prethodno podržao Dom naroda Federalnog parlamenta, njihovim objavljivanjem u Službenim novinama, općine Bihać, Široki Brijeg, Tuzla i Zenica postat će gradovi.

bihac

Bihać

Naime, ove četiri općine u Federaciji BiH ispunile su kriterije po Zakonu o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH, kojim je predviđena mogućnost formiranja grada i na području jedne općine i to na osnovu odluke općinskog vijeća i uz ispunjavanje određenih uvjeta – da je općina urbana infrastrukturna cjelina povezana svakodnevnim potrebama građana i da ima najmanje 30.000 stanovnika od čega u gradskom središtu živi 10.000 stanovnika.

Na izvanrednom zasjedanju Zastupničkog doma Parlamenta FBiH danas su također po hitnom postupku usvojeni Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Federacije BiH za 2014. godinu i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije BiH za 2014. godine, koje treba još podržati i Dom naroda Federalnog parlamenta.

siroki_brijeg

Široki Brijeg

Razlog za donošenje rebalansa ovogodišnjeg proračuna je to što su BiH odobrena dodatna sredstva MMF-a.

– BiH je dobila sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sedma i osma tranša po četvrtom Stand by aranžmanu, u iznosu od 124 milijuna KM, te putem dodatnog financiranja po modelu brzog financiranja u iznosu od 92, 09 milijuna KM – rekao je federalni ministar financija Ante Krajina, dodajući da će se s ovim rebalansom popraviti likvidnost proračuna FBiH kroz smanjenje deficita.

Zastupnici su na izvanrednoj sjednici prihvatili i Prijedlog zakona o gospodarskim društvima, koji je jedan od preduvjeta obuhvaćenih stand by aranžmanom s Međunarodnim montarnim fondom (MMF).

tuzla (1)

Tuzla

Zakon o gospodarskim društvima u primjeni je od 1999. godine, od kada je pretrpio niz izmjena i dopuna, te se usvajanjem novog teksta Zakona o gospodarskim društvima FBiH otklanjaju se svi postojeći nedostaci i omogućava modernizacija i unapređenje ovog propisa.

Novi Zakon u potpunosti otklanja pravnu nesigurnost i jača konkurentnost tržišta FBiH, kao i jedinstveni ekonomski prostor u BiH, te kreira istovjetne kriterije za registraciju i početak obavljanja djelatnosti.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o financijskoj konsolidaciji gospodarskih društava u Federaciji BiH, kojim se mijenja datum do kojeg će gospodarska društva moći izvršiti konsolidiranje dugova, a to je 30. lipanj 2014. , kao i Prijedlog zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenih radom termoelektrana.

Zenica

Zenica

Ovim zakonom, u proračun općina, odnosno gradova, na čijem području se nalaze termoelektrane, instalacije ili zemljište na kojem se vrši odlaganje šljake, pepela i sličnog otpada, kao i deponije uglja, bit će uplaćivani iznosi 0,0015 KM po kilovatsatu proizvedene električne energije.

Zastupnica SBB-a Aida Čikić predlagač je Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti jamac, koji danas nije podržao Zastupnički dom Federalnog parlamenta.

Inače, nastavak redovite sjednice, koja je također danas održana, Zastupnički dom Federalnog parlamenta trebao bi održati u prvom tjednu rujna.

kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Evo kako je poglavar Pravoslavne crkve komentirao presudu Mladiću

Objavljeno

na

Objavio

Patrijarh Irinej kaže da je presuda Haškog tribunala Ratku Mladiću „delo đavola“ i da nije prvi put da ispada da su samo Srbi krivi za sve dok su ostali nevini.

„Još jedan Srbin osuđen je u Hagu. Mi smo znali da će Ratko Mladić biti osuđen i da će sve biti tako i mi, nažalost, tu ništa ne možemo da učinimo“, rekao je Irinej za „Alo“.

Kako je patrijarh istakao, sve to se dešava jer „silni svetski moćnici rade đavolska dela, a mi trpimo posledice“.

„Nije od juče da ispada da su samo Srbi krivi za sve, a da su ostali nevini“, zaključio je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

 

Srpski dužnosnici odbijaju se suočiti s činjenicama, Mladića nazivaju herojem

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Plenković: Samo naivni mogu misliti da Hrvatska nije izložena hibridnom medijskom djelovanju

Objavljeno

na

Objavio

‘Samo naivni mogu misliti da Hrvatska nije izložena hibridnom medijskom djelovanju’, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković uoči početka summita EU-a i šest zemalja Istočnog partnerstva.

“Pogledajte temu današnjeg sastanka, glavna tema sastanka Istočnog partnerstva je hibridno medijsko djelovanje. Pogledate reference na brojne izbore, referendume koji su održani u Europi. Samo naivni ljudi mogu misliti da Hrvatska nije dio toga procesa”, rekao je Plenković, odgovarajući na novinarsko pitanje vodi li se u Hrvatskoj medijski rat.

Plenković je rekao da nije detaljno upoznat s medijskim prepucavanjem u vezi s izvješćem Sigurnosno-obavještajne agencije o mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti zbog stanja u Agrokoru, što je bio temelj za jučerašnju raspravu na saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

“SOA podnosi izvješća o svim pitanjima koja se releventna za Hrvatsku, bilo da je riječ o sigurnosnom aspektu u doslovnom smislu, bilo s aspekata gospodarske i financijskeu ugroze. Stanje u Agrokoru početkom godine bilo je takvo da je zahtijevalo posebni zakon i posebni angažman. Prema tome, sve što se radi u ovom trenutku jest dugoročno restrukturiranje i održivost radnih mjesta, funkcioniranje kompanija, generiranje novih prihoda i naravno nagodba s vjerovnicima, to je ono što je najbitnije”, rekao je Plenković.

Na konstataciju da i Europska komisija navodi stanje u Agrokoru kao jedan od rizika za ekonomske prognoze, Plenković je rekao da su to bitno različite stvari.

“Ovo je bio sastanak Odbora sazvan na inicijativu oporbenih zastlupnika, gdje su htjeli malo držati temu u fokusu, kao što to i inače rade u posljednje vrijeme. Vlada, za razliku od njih, ima vrlo kontinuiran, konzistentan stav. Imali smo problem, našli smo način kako da ga rješavamo, držimo se te linije, postoje rokovi u zakonu i do tih rokova, bilo da je to u travnju ili srpnju nastajat ćemo postići nagodbu, imati održivost kompanija u budućnosti, održati radna mjesta i stabilnost hrvatske ekonomije. To je jedino zbog čega smo mi angažirani”, kaže premijer Plenković. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari