Connect with us

Hrvatska

Široki Brijeg će dobit status grada do 15. kolovoza?!

Objavljeno

on

Prijedlog zakona o Gradu Široki Brijeg u petak u općinskoj vijećnici u Širokom Brijegu predstavili su prof. dr. sc. Mirko Pejanović zastupnik i član Ustavnog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i Harun Pindžo iz Zavoda za javnu upravu Federalnog ministarstva pravde.

javna raspravaNa samom početku javne rasprave o Prijedlogu zakona o Gradu Široki Brijeg nazočne je pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Vinko Topić. Predsjednik Topić je istaknuo nekoliko razloga zašto Široki Brijeg treba postati grad, a između ostalih iz razloga jer je Široki Brijeg kulturno, športsko i gospodarsko središte ne samo županije nego i puno šire. „U Širokom Brijegu je 6.500 uposlenih i po gospodarskoj razvijenosti prema podacima Federalnog zavoda za programiranje razvoja za 2013. godinu nalazi se na 9. mjestu“, rekao je Topić.

Prof. dr. sc. Mirko Pejanović zastupnik i član Ustavnog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH govorio je o prednostima koje donosi Zakon o Gradu Široki Brijeg. „Grad može da uđe u niz projekata, za razliku od jedinica lokalne samouprave koje imaju status općine“, rekao je Pejanović. U raspravi su sudjelovali općinski vijećnici, predstavnici mjesnih zajednica, te zastupnici sa županijske i federalne razine.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Predrag Kožul izrazivši zadovoljstvo predloženim zakonom, apelirao je na nazočne zastupnike u oba doma Federalnog parlamenta (Mirko Pejanović, Marija Antić, Slobodan Tomić i Tomislav Mandić) da se angažiraju da se Zakon o Gradu Široki Brijeg donese do 15. kolovoza Dana Općine Široki Brijega.

Ovo je prva javna rasprava koja je održana u povodu donošenja zakona o gradovima. Zakoni o gradovima Široki Brijeg, Bihać, Tuzla i Zenica nalaze se u fazi Nacrta zakona u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

sirokibrijeg.ba

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari