Connect with us

BiH

Široki Brijeg: Počela rekonstrukcija ratnog skloništa iz Drugog svjetskog rata

Objavljeno

on

U Širokom Brijegu u ponedjeljak su započeli radovi na zaštiti franjevačkog ratnog skloništa izgrađenog tijekom Drugog svjetskog rata, priopćeno je iz Vicepostulature Postupak mučeništva ”Fra Leo Petrović i 65 subraće”.

Naime, 7. veljače 1945. godine nakon što su partizani osvojili samostan u skloništu je ubijeno 12 franjevaca iz samostana koji su potom zapaljeni. Njihovi zemni ostatci izvađeni su i pokopani u samostansku crkvu 1. srpnja 1971. godine.

Grobnicu ovih pobijenih hercegovačkih franjevaca i svih drugih pobijenih franjevaca pokopanih u samostanskoj crkvi, njih 24, te ratno sklonište, svakodnevno posjećuju hodočasnici iz raznih zemalja svijeta, ali i domicilno stanovništvo. Oni se na tom mjestu mole za zagovor “širokobriškim mučenicima” te pale svijeće u znak zahvalnosti za žrtvu koju su ovi franjevci podnijeli za svoju vjeru i narod.

Kako se pod utjecajem vremena i prirodnih procesa ratno sklonište ne bi urušilo, pristupilo se njegovoj neophodnoj zaštiti. Nakon što bude uređena njegova unutrašnjost, pristupit će se uređenju i okoline. Olakšat će mu se pristup te omogućiti fratrima iz samostana i svim ljudima dobre volje moliti se i odmarati u miru i tišini.

[ad id=”68099″]

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari