Connect with us

Herceg Bosna

Široki Brijeg – RV Gimnazije fra Dominik Mandić zahtijeva pronalazak rješenja kako bi se okončao štrajk

Objavljeno

-

Roditeljsko vijeće Gimnazije fra Dominik Mandić Široki Brijeg uputilo je mjerodavnima otvoreno pismo u kojem apeliraju na sve strane uključene u štrajk da iznađu rješenje kako bi se djeca mogla vratiti u školu.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Roditeljsko vijeće Gimnazije fra Dominika Mandića Široki Brijeg zahtijeva od sudionika štrajka, posebice Vlade Županije Zapadnohercegovačke, da što žurnije iznađu optimalno rješenje kako bi se okončao štrajk prosvjetnih djelatnika ZHŽ, a djeca se vratila u školske klupe.

Dijalog je prijeko potreban te stoga i aludiramo da se cijela Vlada zauzme za rješavanje problema a ne pojedinci, bez nepotrebnog animoziteta i degradiranja dostojanstva kako profesora tako posredno i djece te njihovih roditelja!

Ovaj štrajk pogađa cijelu Županiju i rješenje je potrebno pronaći u što žurnijem roku!

Zaslužuju li generacije naše djece da opet ostaju kući nakon što im je uskraćeno normalno školovanje za vrijeme pandemije koronavirusa i ranijih štrajkova? Je  li Vlada ŽZH svjesna kolike su to rupe u znanju i da se kompletno gradivo mora nadoknaditi kako bi se djeca pripremila za prijemne ispite i državnu maturu?

Smatramo da je materijalna sigurnost prosvjetnih djelatnika, osigurana kolektivnim ugovorom jedan od temelja uspješnog obrazovnog procesa.

Ne svrstavajući se niti na jednu stranu ističemo da smo spremni sudjelovati kako u organiziranju  tako i u provođenju prosvjeda, skupa s našom djecom, a u cilju povratka djece u školu i redovnog provođenja nastave.

Aludiramo na zdrav razum i ažurnost u eventualnom dogovoru obje strane.

Napomenut ćemo dva ključna problema kojima se ne vodi računa, a ispaštaju i djeca, roditelji i profesori:

  1. Problem nadoknade nastavnih sati;
  1. Kako nadoknaditi ova dva (potencijalno i više) tjedana nastave? Mi roditelji smatramo prihvatljivijim optimizaciju nastavnog gradiva od zakidanja djece za proljetne i ljetne praznike i vikende.
  2. Veliki broj učenika odlazi na sezonski rad u Hrvatsku pa im je u interesu da nastava završi kada je to planirano, a ne da idu cijelo ljeto u školu.
  3. Hoćemo li i nakon ovog štrajka kao i nakon prošlogodišnjeg imati situaciju da nam djeca imaju kontrolne ispite stisnute u svega dva tjedna?

 

 

  1. Problem Mentalnog zdravlje djece;

Ove generacije djece posebno su zakinute kada je u pitanju Mentalno zdravlje. Namjerno je napisano velikim slovom, jer apsolutno nitko ne vodi računa o prednjem, kao niti kakva poruka se šalje generacijama koje su ionako oštećene raznim utjecajima. O mentalnom zdravlju se kod nas još uvijek malo govori, a svakako će doći na naplatu kad-tad.

Eksperimenti sa korona mjerama, štrajkovi, nadoknade, skraćeni proljetni raspusti… Je li itko ispitao utjecaj na mentalno zdravlje naše djece? Je li koga briga? Čija je odgovornost ako ne prvotno roditeljska?

Ovdje je naveden mali dio problema i stoga je cilj da se ovaj dopis shvati kao ZAHTJEV, i da se bez odgađanja nađe rješenje za štrajk.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari