Pratite nas

Široki Brijeg: Zabavan, raznolik i kvalitetan filmski sadržaj na MFF-u

Objavljeno

na

Ove godine prijavilo se 240 filmova, od kojih je odabrano 9 dugometražnih i 13 kratkometražnih filmova u natjecateljskoj konkurenciji.

U Širokom Brijegu je održana press konferencija povodom otvaranja 14. Mediteran Film Festivala – festivala dokumentarnog filma koji će ove godine trajati od 26. do 31. kolovoza.

O festivalu, službenom dijelu u konkurenciji, filmovima iz popratnog programa, radionicama te brojnim sadržajima festivala govorili su Tomislav Topić, direktor festivala, Robert Bubalo,producent festivala, Vanja Gavran iz ispred HT Eroneta, novinar i redatelj Zdenko Jurilj, Lucy Eagleson, redateljica i producentica iz San Diega te voditeljica MFF radionice za amatere i Midge Costin, montažerka tona na Hollywodskim filmovima zadnjih 20 godina i voditeljica MFF radionice za profesionalce.

“Festival se u produkcijskom smislu previše ne razlikuje od prethodnih. Po filmovima, mogu reći da je ovo najkvalitetniji Festival do sada. Ove godine dobili smo 240 prijavljenih filmova, od kojih smo odabrali 9 dugometražnih i 13 kratkometražnih filmova u natjecateljskoj konkurenciji. U suradnji sa talijanskim veleposlanstvomu BiH, omogućili smoprikazivanje retrospektive jednog od najvećih filmskih stvaratelja XX. stoljeća, Federica Fellinija”, kazao je direktor Mediteran Film Festivala Tomislav Topić.

Nazočnim predstavnicima medija također se obratio i Robert Bubalo, producent festivala. “Ovogodišnji MFF započeli smo s najvećim filmskim majstorom na Mediteranu Federicom Fellinijem, a završit ćemo ga s uspjelom ekranizacijom kazališne komedije “Kauboji”. Ovo nam odmah pokazuje kako smo i ove godine šaroliki i da se unutar šest dana događa vrlo zabavan, raznolik i kvalitetan filmski sadržaj. Snaga ovogodišnjeg programa leži u činjenici da se kroz pet programa prikazuje oko 35 filmova koji su izabrani u konkurenciji nekoliko stotina kandidata. To samo dokazuje koliko je teško ući na MFF. Zato i jamčimo vrhunski filmski program i odličnu zabavu”.

Na ovogodišnjem MFF-u, koji je počeo jučer retrospektivom Federica Felinia, u službenom dijelu biti će prikazana 22 dokumentarna filma, dok će u programu domaćih autora biti prikazani filmovi ‘U potrazi za očevim grobom’, don Pavla Crnjca, ‘Pacijent’, Zdenka Jurilja i film ‘Napad tsunamija (Snaga rock’n rolla)’, Marija Ćužića.

U kategoriji igranog filma biti će prikazan film redatelja Bobe Jelčića ‘Obrana i zaštita’, dok će službeno zatvaranje filma, u subotu 31. kolovoza, obilježiti bh. premijera igranog filma ‘Kauboji’, redatelja Tomislava Mršića.

VecernjiList

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Najave

Predstavljanje knjige: Hrvati pod KOS-ovim krilom

Objavljeno

na

Objavio

Da parafraziram metaforu iz naslova svoje nove knjige o završnom računu Haaškog suda, čudno je samo koliko su i danas – Hrvati pod KOS-ovim krilom. Bilo da im zastire pogled. Bilo da aktivno lete.

Hrvatsko katoličko sveučilište i Višnja Starešina, autorica,

pozivaju Vas na promociju knjige

Hrvati pod KOS-ovim krilom:
Završni račun Haaškog suda

u ponedjeljak, 11. prosinca 2017. u 18 sati
u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta
(nova zgrada na Kampusu), llíca 242, Zagreb

Radujemo se Vašem dolasku!

Knjigu će predstaviti:

prof. dr. sc. Željko Tanjić,
rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta

dr. Robin Harris, povjesničar

Davor lvo Stier,
zastupnik u Hrvatskom saboru

Višnja Starešina, autorica knjige

Molimo zainteresirane da svoj dolazak potvrde do 7. prosinca 2017.
na e-poštu: [email protected]

facebook komentari

Nastavi čitati

Kultura

Film „Gospa od Utočišta“ na Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu

Objavljeno

na

Objavio

Na poziv nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje predvodi župan Božo Galić, boraviti će u uzvratnoj posjeti vrhbosanskoj nadbiskupiji u Sarajevu 11. i 12. prosinca 2017. godine.

Na Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, u dvorani Pavla VI., Josipa Sadlera 5 u Sarajevu, 11. prosinca s početkom u 19 sati premijerno će se prikazati dokumentarni film „Gospa od Utočišta“, redatelja Srđana Segarića.

Tema filma je najpoznatije marijansko hodočasničko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji koje se nalazi u mjestu Aljmaš. U filmu je obuhvaćena kronika događanja kroz povijest od 1332. godine do danas, kronika o progonu hrvatskoga življa i njegove katoličke vjere s posebnim osvrtom za vrijeme Domovinskog rata, kada su Hrvati bili prognani sa svoga ognjišta, a svetište sravnjeno sa zemljom. Snimljen na autentičnim mjestima, u filmu su zabilježene izjave svjedoka, dokumentarna građa i ambijentalne vrijednosti ovoga hrvatskoga prostora. Film prikazuje kako je jedan kip Gospe u ratu vjernicima najavljivao slobodu i povratak.

Drugog dana posjeta planiran je susret župana Bože Galića i kardinala Vinka Puljića. U sastavu izaslanstva biti će i producent filma Antun Ivanković.

Gospa od utočišta (insert iz filma) from Artizana on Vimeo.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari