Pratite nas

BiH

ŠIROKI NA NOGAMA ZBOG TEŠKO NASTRADALOG MLADIĆA

Objavljeno

na

Više stotina građana okupilo se u petak na prosvjednome skupu u središtu Širokog Brijega u znak potpore obitelji tinejdžera Mile Solde koji je teško ozlijeđen pod nerazjašnjenim okolnostima prije mjesec i pol, a javnost sumnja da su ga pretukla djeca tajkuna te da policija prikriva cijeli slučaj.

Prosvjed, koji je organizirala Udruga zaboravljeni branitelji Županije zapadnohercegovačke počeo je simbolično ”pet do dvanaest”, a s govornice je zatražena ostavka načelnika Policijske uprave Široki Brijeg Pere Kožula i županijskog državnog odvjetnika.

Građani su glasno uzvikivali istina i ostavke, a nazočnima se obratio i gradonačelnik Miro Kraljević.

Gradonačelnik Kraljević je istaknuo da dijeli odgovornost kao roditelj i kao gradonačelnik te je pozvao nadležna tijela da rasvijetle ovaj slučaj.

Nazočnima su se obratili i roditelji Mile Solde te su zatražili istinu o premlaćivanju njihova sina.

Pročitano je i pismo u kojemu su kritizirane gradske vlasti te uprava Gimnazije fra Dominika Mandića zbog zakašnjelog reagiranja.

Sedamnaestogodišnji Mile Soldo je teško ozlijeđen prije mjesec i pol na rođendanskoj zabavi, a njegovi roditelji tvrde da je teško pretučen.

Na tada objavljenim fotografijama Soldo je imao velike podljeve i rane na predjelu lica.
On osobno ne sjeća se bilo čega jer je zadobio teži potres mozga, a nikakve vrijedne podatke policiji nije dao niti 21 svjedok kojeg je ispitala policija.

Slučaj Soldo policija  vodi kao nezgodu. Sudionici rođendanske zabave tvrde kako su na mladića pala vrata nogometnog gola. U medijima i javnosti spominje se kako su u premlaćivanje mladića Mile Solde umiješana dvojica sinova širokobrijeških tajkuna koji su prikrili cijelu istragu.

Ogorčeni građani također su pokrenuli i Facebook stranicu pod nazivom ‘Istina za Solde’, a koju opisuju kao stranicu koja ‘pomaže naći istinu za obitelj Soldo iz Širokog Brijega čiji je maloljetni sin Mile brutalno pretučen na rođendanskoj zabavi 8./9.10.2016.’

Reportaža Provjerenog o Mili Soldi 24.11.2016

Prosvjed u Širokom Brijegu: Građani žele saznati tko je ozlijedio Milu

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Busovačke Staje – 26. obljetnica stradanja pripadnika Humanitarnog konvoja života za Lašvansku dolinu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Grad Busovača

Na Busovačkim stajama, u organizaciji Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, danas je obilježena 26. obljetnica stradanja pripadnika Humanitarnog konvoja života za Lašvansku dolinu.

Polaganjem vijenca kod spomen obilježja na Busovačkim stajama i sudjelovanjem u svetoj misi zadušnici, izaslanstvo HNS-a BiH odalo je počast poginulim pripadnicima HVO-a i civilima iz pratnje konvoja.

Pokolj u Busovačkim Stajama bio je ratni zločin koji su počinile bošnjačko-muslimanske snage nad Hrvatima tijekom agresije na prostore Hrvata Srednje Bosne.

Počinile su ga 16. lipnja 1993. kod Busovačkih staja kod Busovače. Ubili su 22 osobe iz humanitarnog konvoja, 14 civila i 8 pripadnika HVO-a koji su pratili konvoj kroz područje Busovačke planine.

Oko 15 km jugozapadno od Busovače uzdiže se Busovačka planina, na njoj je izletište Busovačke staje, koje su 15. lipnja 1993. godine bile stratište za hrvatske civile. Jedan skupina izbjeglica i drugih putnika došla je do Busovače s namjerom da otputuje u tuzlansko područje.

Kada im je 14. lipnja bilo jasno da od puta nema ništa, odlučili su se vratiti u Hrvatsku i pridružili su se konvoju koji je toga dana krenuo za Sebešić, po hranu za busovačke građane. U tome konvoju bilo je 15 hrvatskih civila iz Brčkog, sedam iz Tuzle i oko 70 iz Busovače. Oni su stigli na Busovačku planinu, gdje su se trebali odmoriti.

Dok su se odmarali, opkolili su ih pripadnici Armije BiH. Ne znajući da su opkoljeni, krenuli su oko šest sati ujutro. Samo dvije minute kasnije počela je pucnjava sa svih strana.

Pucnjava nije prestajala, nego se sve više i više pojačavala. Pripadnici Armije BiH počeli su ih gađati i tromblonima, iz minobacača i to neprekidno tri sata. Tog dana na Busovačkim stajama ubijeno je 22 Hrvata.

I ove godine, Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Busovača u suradnji s općinskim strukturama vlasti i župnim uredom, na mjestu tragedije organizirale su komemorativni skup s misom zadušnicom u spomen poginulim pripadnicima Humanitarnog konvoja.

(Grad Busovača/Wikipedia/Kamenjar.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Migranti iz Bihaća premještaju se u Vučjak

Objavljeno

na

Objavio

Vlasti Unsko-sanske županije počele su premještati migrante iz središta Bihaća na lokaciju Vučjak, nedaleko od granice s Hrvatskom. 

Migranti su se pokušali su vratiti, ali policija više ne dopušta povratak u centar Bihaća i nastavlja potragu za ostalima. Nekoliko objekata u kojima su bili migranti zapečaćeno je, javljaju lokalni portali.

– Mi smo posljednjih deset dana doslovno pregaženi ovdje. U Bihaću su više od 20 posto od ukupne populacije migranti, rekao je gradonačelnik Šuhret Fazlić. Dodao je kako je taj grad prepušten sam sebi u borbi s migrantima.

Misija UN-a u BiH usprotivila se uspostavi migrantskog centra na Vučjaku. Tome su se usprotivili i Hrvati iz naselja Zavalja, Skočaja, Vedrog Polja i Žegara, te su u pismu zatražili i potporu Hrvatskog sabora.

Stanovnici Bihaća za nedjelju su najavili održavanje prosvjeda u središtu grada zbog migrantske krize. Po procjenama vlasti na području Unsko-sanske županije nalazi se oko 8.000 migranata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari