Pratite nas

Širokobriježani dostojanstveno obilježili i treću večer IV. Dana pobijenih franjevaca

Objavljeno

na

ŠIROKI BRIJEG – Molitveni program IV. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca, koji se održavaju u spomen na 66 fratara Hercegovačke franjevačke provincije koji su ubijeni u Drugom svjetskom ratu i poraću, nastavljen je sinoć, 6. veljače, u 17.30, u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu molitvom krunice i svetom misom zadušnicom.

Molitveni program ponovno je predvodio fra Marko Ešegović. Na svetoj misi uz fra Miljenka Stojića, vicepostulatora, sumisili su i fratri iz širokobriješkog samostana.

Fra Marko se u propovijedi posebno osvrnuo na riječi Evanđelja kojima Isus šalje apostole da propovijedaju obraćenje i šire mir, jer je taj Isusov poziv naviještanja Evanđelja drugima sv. Franjo uvrstio u svoje Pravilo koje fratri i danas obdržavaju.

Propovijed je završio riječima: “Drago mi je da mogu reći da i naše vrijeme poznaje istinite Kristove sljedbenike! Krenimo samo od 66 hercegovačkih franjevaca “širokobriških mučenika”. Prisjetimo se i Majke Terezije, bl. Alojzija Stepinca, Nikole Tavelića, fojničkih fratara – mučenika ubijenih u ovome ratu: fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića; fra Vjeke Ćurića misionara u Africi koji je toliko volio svoj misionarski život da su mu i kosti tamo sahranjene… Ovi i mnogi drugi muškarci i žene svjetlo su na našoj životnoj stazi koje pokazuje put do Vječnoga svjetla – Isusa Krista. Tim nam je putem ići!”

Sinoć su molitvu krunice i misna čitanja predvodili članovi Franjevačkoga svjetovnog reda Široki Brijeg, a liturgijsko pjevanje Veliki župni zbor pod vodstvom s. Mire Majić.

Na kraju svete mise vicepostulator fra Miljenko Stojić proglasio je dobitnike nagrada u III. nagradnom natječaju na temu pobijenih hercegovačkih franjevaca, za uzrast odrasli. Prvu nagradu, za glazbeni uradak Oda hercegovačkoj braći, osvojio je Franjo Bilić iz Zagreba, drugu nagradu osvojio je Tomislav Šovagović za literarni rad Zatvorenik slobode, dok je treću nagradu osvojio Stipan Zovko iz Širokog Brijega za literarni rad Širokobriški sveci.

Nakon mise uslijedilo je Klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu koje je predvodio fra Dane Karačić.

Program iz samostanske crkve na Širokom Brijegu, koja je i sinoć bila ispunjena vjernicima, prenosili su Radiopostaja Široki Brijeg (radiosirokibrijeg.com) i portali hercegovinalive.com, hrsvijet.net, franjevci-siroki-brijeg.info, pobijeni.info.

Danas, 7. veljače, na dan obljetnice ubojstva 12 fratara iz širokobriješke samostanske zajednice, molitveni program započinje u 16.00 molitvom pred ratnim skloništem gdje su fratri ubijeni i zapaljeni, a nastavlja se u crkvi molitvom kraj groba gdje su pokopana 22 pobijena fratra i svetom misom zadušnicom koju će predvoditi provincijal fra Miljenko Šteko.

Nakon sv. mise bit će pokop dvojice fratara, fra Martina Sopte i fra Slobodana Lončara, koji su pronađeni u Ljubuškom na Tomića njivi. I danas će cijeli ovaj program uživo prenositi prethodno navedeni portali.

Dnevno.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Najave

Admiral Domazet Lošo večeras u Münchenu, a u četvrtak na tribini u Offenbachu

Objavljeno

na

Objavio

Poznati hrvatski politolog, geostrateg i umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo  gost je Hrvata i njihovih zajednica u Njemačkoj, gdje će na tribinama predstavljati svoju knjigu  ‘Admiralovi zapisi 2 – Što je istina’.

Prva tribina održat će se danas u 19,30 sati u Hrvatskom domu (Schwanthalerstr. 96, 80336 München) a hrvatske iseljenike na admiralovo predavanje poziva Akademski krug Hrvatske katoličke župe München.

Marljivi organizatori bez obzira na radni dan očekuju veliko zanimanje hrvatskih iseljenika za admiralovu tribinu s obzirom na poznate njegove stavove vezane uz Hrvatsku, Domovinski rat i globalizacijske procese koje ovaj geostrateg već godinama detaljno analizira vođen svojim istraživanjima, vojnom izobrazbom i domoljubljem.

Dva dana kasnije u četvrtak 23.11.u 19:30 sati admiral Lošo gostuje  u Martinseestraße 2, 63150 Heusenstamm, nadomak Offenbacha, na tribini koju organiziraju Hrvatski katolički forum  i Hrvatska katolička zajednica Offenbach/M. Bit će to prava prigoda da se iz prve ruke čuje što je admiralova istina o hrvatskoj političkoj zbilji, a ujedno da iseljenici saznaju kako admiral Domazet Lošo geostrateški gleda na hrvatsko iseljeništvo, njegovu finacijsku potporu domovini i investicije koje hrvatska politika već dvadesetak godina nije u stanju pravilno usmjeriti, a neprestano se govori o značaju i snazi hrvatskog iseljeništva, te njegovom povratku u domovinu.

Tko je tu zakazao i kakva je budućnost iseljene Hrvatske, daljne masovno iseljavanje ili državna strategija koja potiče imućnije isljenike na povratak, investiranje i zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se izbjegao daljni egzodus mladih i stručnih kadrova  iz domovine, čiji odlazak osiromašuje zemlju koja je uložila velika sredstva u njihovo obrazovanje? Iseljenici traže već duže vrijeme odgovore i na ta njima zanimljiva i životno značajna pitanja.

Također poznati su admiralovi stavovi vezani uz BiH odakle porijeklo vuče mnoštvo hrvatskih iseljenika, kada u svojim javnim nastupima kaže:

“Ono što je ključno u BiH jest što će se događati sa hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini. Problem Hrvata BiH ne može se riješiti ako se problem Hrvata i BiH ne stavi kao pitanje broj jedan hrvatske vanjske politike. Sadašnje stanje je posljedica neimanja politike Hrvatske prema BiH nakon smrti Tuđmana, pa čak i nema koncepta kakva bi trebala biti politika prema BiH. Hrvatska politika se mora jasno opredijeliti i odrediti svoje interese u BiH. Ona mora pratiti i politiku velikih sila gdje planovi već postoje, naglašava admiral Domazet Lošo.

Zanimljivo je da je hrvatski admiral bio  sudionik i planer glavnih vojnih operacija OS RH od početaka do svršetka Domovinskog rata, a 1992. je uz Gotovinu, jedan od glavnih zapovjednika Livanjske bojišnice i bojnoga područja koje je obuhvaćalo sjevernu i srednju Dalmaciju, južnu Bosnu i Hercegovinu.

Bez obzira na te njegove ratne zasluge zbog toga što je bio  supotpisnikom “Otvorenog pisma  dvanaestorice hrvatskih generala” javnosti,  tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić ga je prisilno umirovio stoji u generalovoj biografiji.

Zoran Paškov

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari