Connect with us

Hrvatska

Siromašniji neće platiti ni kunu za obnovu od potresa

Objavljeno

on

Građanima Zagreba i dvije susjedne županije čije su kuće i stanovi stradali u potresu 22. ožujka, a koji su na minimalcu i nemaju značajniju imovinu, država i jedinice lokalne i regionalne samouprave u potpunosti će financirati konstrukcijsku obnovu nekretnina, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Riječ je o najvažnijoj izmjeni u posljednjoj verziji Zakona o obnovi Zagreba, koji će se naći na sjednici Vlade u četvrtak, u drugom čitanju u Saboru bit će već 2. ili 3. rujna, izglasavanje se očekuje 4. rujna a stupanje na snagu 7. rujna. Ovaj prijedlog još treba proći međuresorno usklađivanje u Vladi, pa je moguće da će se do četvrtka u manjoj mjeri modificirati ali intencija je da se uvede socijalni kriterij kod obnove kako bi se i onima najsiromašnijima obnovile kuće i stanovi.

U tom konačnom prijedlogu zakona, kako doznaje Jutarnji list, definirani su socijalni kriteriji, i to dohodovni i imovinski cenzus. U prvom čitanju zakon je definirao da se konstrukcijska obnova obavlja po modelu da 60 posto troška snosi država, 20 posto jedinica lokalne ili regionalne samouprave, a 20 posto vlasnici i suvlasnici nekretnina.

Iznosa od 20 posto sufinanciranja obnove sada će biti oslobođeni vlasnici nekretnina čiji mjesečni dohodak po članu obitelji u protekloj godini nije prelazio iznos od 4000 kuna, koliko iznosi osobni odbitak, i oni koji na dan potresa nisu imali imovinu ukupne vrijednosti veće od 200.000 kuna. Pod pojmom imovina misli se na druge nekretnine te pokretnine poput motornih vozila i plovila, štednje, dionica i sličnog. Dohodak će se gledati samo za vlasnika nekretnine i njegova/njezina bračnog, izvanbračnog ili neformalnog životnog partnera.

To znači da ako, primjerice, muž i žena ili dvoje životnih partnera ili izvanbračna zajednica, zajedno zarađuju mjesečno 8000 kuna i nemaju veću imovinu od 200.000 kuna, država i grad će im u potpunosti financirati konstrukcijsku obnovu.

U potpunosti će se financirati i konstrukcijska obnova invalidima Domovinskog rata te korisnicima socijalne skrbi koji primaju pomoć za uzdržavanje, piše u ponedjeljak Jutarnji list. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari