Connect with us

Kronika

Sirotinjska bolest! Jesmo li sirotinja ili nas praše?

Objavljeno

-

Zarazna bolest skabijes, u narodu poznatija kao sirotinjska bolest svrab ili šuga, iz mjeseca u mjesec se širi u Federaciji BiH te se nalazi na trećem mjestu po vodećim zarazama u ovom dijelu naše zemlje. Posljednji podaci Federalnog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da je u prošloj godini do prosinca prijavljeno 963 oboljelih, što je za 189 više nego u istom razdoblju 2012., kada su bila evidentirana 774 slučaja, piše Dnevi avaz.

Najviše oboljelih i dalje je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, gdje je prijavljen 371 novi slučaj, potom slijede Tuzlanska, Srednjobosanska, Sarajevska te Unsko-sanska županija.

Liječnici smatraju da je taj broj u stvarnosti mnogo veći, jer pojedini oboljeli zbog sramote ne žele otići liječniku.

Šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNŽ dr. Erdin Alajbegović ističe da je najveći broj zaraženih u HNŽ s područja Mostara.

U Mostaru ukupno imamo 242 pacijenta iz svih dijelova grada. Skabijes se kao bolest vrlo lako rješava ako se na vrijeme ode liječniku te adekvatno pridržava uputa. Nažalost, kod nas se na to gleda kao na neku sramotu, te se krije pa onda dolazi do širenja bolesti na cijelu obitelj, susjede i tako dalje – kazao je dr. Alajbegović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari