Sisačka biskupija odbila poziv SNV-a za Dan sjećanja u Sisku

0

Sisačka biskupija odbila poziv SNV-a za Dan sjećanja u Sisku: Prešućuju Stepinčevu i Žagmeštrovu ulogu u spašavanju djece!

Sisačka biskupija odbila je poziv Srpskog nacionalnog vijeća da prisustvuje Danu sjećanja na žrtve ustaškog logora za djecu u Sisku.

Odgovor je poslao Branimir Motočić, povjerenik za ekumenizam Sisačke biskupije.

“Poštovani!

Odgovarajući na Vaš poziv da kao predstavnik Sisačke biskupije sudjelujem u komemoraciji 7. 10. 2017., sa žaljenjem javljam da nisam u mogućnosti pribivati tom događaju.

Razlozi mog izostanka su sljedeći: iako taj događaj ima i svoj molitveni dio, on je ipak politički intoniran, u čemu ja nikako ne mogu sudjelovati.

Posebice se to odnosi na prešućivanje uloge blaženog Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Svete Rimske Crkve, u spašavanju i zbrinjavanju djece iz zbjega s Kozare i okolice.

Osim toga, upravo se u Sisku prešućuje i uloga vlč. Petra Žagmeštra, sisačkog katehete, koji je potaknuo veliki broj katoličkih obitelji na udomljavanje djece bez roditelja.

Iako su mnogim osobama koje sudjeluju u organizaciji ovog događaja te činjenice prezentirane i potkrijepljene dokazima, one su i dalje ignorirane, pa stoga i čudi pozivanje predstavnika Katoličke Crkve, čije se humanitarno djelovanje u ovom tužnom povijesnom događaju ignorira ili iskrivljuje”, stoji u objašnjenju.

Priložio je i fotografiju na kojoj Lojzo Buturac mitropolitu Porfiriju pokazuje dokumente o Petru Žagmeštru i spašavanju kozaračke djece.

Donosimo i poziv SNV-a objavljen na njihovim web stranicama.

“U spomen na stradanje srpske ratne siročadi koja je u Sisku bila zatočena od augusta 1942. do januara 1943. godine, Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Siska u subotu, 7. oktobra 2017., s početkom u 12 sati, na Dječjem groblju u Sisku, Ante Kovačića bb (Viktorovac) organiziraju Dan sjećanja.

Tradiciju održavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog logora za djecu obnovljena je prije nekoliko godina, a riječ je o događaju u čijoj su organizaciji sve do posljednjeg rata sudjelovale obrazovne institucije. Svake prve subote u oktobru, školarci s područja Siska i okolice organizirano su na samom mjestu događaja učili o strahotama ustaškog režima.

Podsjetimo, ustaško-njemački logor u Sisku je osnovan 3. augusta 1942. po završenim operacijama na Kozari i Šamarici. U svom je sastavu imao i poseban logor koji se službeno nazivao Prihvatilište za djecu izbjeglica. Dječji logor u Sisku, najveći te vrste u NDH, nalazio se pod pokroviteljstvom Ženske loze ustaškog pokreta i Ustaške nadzorne službe.

Neposredno upravljanje ‘dječjim prihvatilištem’ bilo je u rukama ustaše i liječnika dr. Antuna Najžera. Na spomeniku na dječjem groblju stoji podatak da je na tom mjestu sahranjeno oko 2000 djece, no uslijed izostanka bilo kakvog sistematskog istraživanja nakon završetka Drugog svjetskog rata, nije moguće sa sigurnošću utvrditi približno točan broj umrlih”, stoji u najavi događaja na stranici SNV-a.

>>> Biskup Vlado Košić: U Hrvatskoj đavao želi razoriti obitelj i to je postavio kao svoj cilj

facebook komentari