Connect with us

Reagiranja

Sisačka gradska vlast parazitskim računima uništava zdravlje i egzistenciju malih poduzetnika na Gradskoj tržnici

Objavljeno

on

Strah od pošasti virusa corone koji je poharao čitav svijet, izvukao je iz mnogih ljudi ono najbolje poput solidarnosti, nesebičnosti, dijeljenja i žrtvovanja za druge. A izvukao je i ono najgore. Mahnito kupovanje zaliha i pustošenje polica trgovačkih centara već ulazi u anale crnog humora, piše doc. dr. sc. Vlatka Vukelić.

Takvo ponašanje nažalost ostavit će traga najviše na onima koje se nastoji najviše zaštititi – starije osobe. I dok smo svi sada pod velikim pritiskom i strahom za vlastitu egzistenciju i usredotočeni na zaštitu bližnjih, mnogi su ostali u sjeni nepravde. Jednu tako strašnu nepravdu upravo proživljavaju zakupci kućica na Gradskoj tržnici Kontroba u Sisku. Iako im je posljednja tri tjedna promet drastično opao, Gradska tržnica Sisak uredno je izdala račun za zakup kućica koji nije umanjen niti jednu jedinu lipu.

Radi se o ljudima koji prodaju neprehrambene proizvode; odjeću, obuću, tepihe, torbe…koje sada u širokom luku zaobilaze i najveći šopingholičari. Neki od njih su zatvorili kućice u interesu vlastitog zdravlja, no neki to ne mogu učiniti jer im egzistencija čitave obitelji ovisi o prodaji na placu.

Kako to često biva najmanje solidarnosti i osjećaja za radnike pokazuju oni koji bi najviše trebali. SDP-ova gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček poznata je široj javnosti po samovolji i provođenju svojih hirovitih odluka. Od prosvjeda većih razmjera zbog iživljavanja nad malim hokejašima kojima tvrdoglavo ne dopušta treniranje u Ledenoj dvorani spasio ju je zloglasni virus.

Međutim, i dalje ustraje u bešćutnosti. Poput parazita okomila se na posljednje kune u novčanicima malih poduzetnika umjesto da pokaže veličinu i svrhu same politike. Umjesto da bude na usluzi svojim građanima i da u ovim teškim trenucima koji nam predstoje djeluje u interesu i za dobro svih, odlučuje se na sramotni, lihvarski čin. Ovim putom, apeliram na savjest direktorice Gradske tržnice Sisak Danke Koštić da se zauzme i zaštiti zakupce. Djelatnici tržnice su osigurani plaćom iz gradskog proračuna kojeg pune upravo mali poduzetnici. Izborite se za ovu malu gestu barem u znak zahvalnosti za te ljude koji godinama stoje zimi i ljeti, na kiši i na vjetru i mukotrpnim radom svoj kruh zarađuju.

S obzirom da se gradonačelnica već nekoliko puta do sada hvastala kako je gradska blagajna u plusu, neće grad propasti zbog par mjeseci neplaćenih zakupa kućica i štandova. Na placu povrće, voće, sir i jaja najčešće prodaju starije žene koje su najranjivije, a argument zašto to čine im je cijena zakupa štanda. Rijetko koja ima rukavice, a masku nijedna.

Gradonačelnice i direktorice, budite racionalne. Stavite ispred novca ljude. Štiteći druge, štitite sebe. Ako sada uništite male poduzetnike na tržnici, od koga ćete kupovati domaće namirnice kada kriza prođe?! Tko će vam onda puniti proračun?

doc. dr. sc. Vlatka Vukelić

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari