Connect with us

Politika

Šišljagić stopirao ustavne promjene, SDP u šoku

Objavljeno

-

“Dići ćemo ruku kada se uvjerimo da su promjene dobre za građane” HDSSB: neće nam oprostiti otkrivanje saveza josipovića i Milanovića

[dropcap]U[/dropcap]stav se ipak neće promijeniti ovaj petak, odnosno do sljedeće godine, i to zahvaljujući HDSSB-u koji je jučer objavio da neće glasati za ustavne promjene, već će Saboru predložiti da se rasprava produži do 15. siječnja. Poručili su da Kukuriku koalicija u svemu ima skrivene motive, a oni u tome ne žele sudjelovati. Ovaj preokret iznenadio je vladajuće koji su bili uvjereni da su za ustavne promjene “pridobili” sve stranke u Saboru osim HDZ- a, koji je već ranije odustao od pregovora. Zato nitko od njih jučer nije želio ništa komentirati, jedino što su bili spremni potvrditi jest da se što prije moraju konzultirati s HDSSB- ovcima te doznati razloge njihova odustajanja.

Tek kada se uvjerimo da su promjene za dobrobit građana, podići ćemo ruku. Situacija nije zrela da se izglasaju ustavne promjene – objasnili su jučer u HDSSB-u, u kojem su svjesni, kako su rekli, da će sada uslijediti novi napadi te da im Josipović neće oprostiti što su razotkrili možda njegov tajni dogovor s Milanovićem. Neslužbeno doznajemo, pak, da je direktan povod za reakciju HDSSB-a nastup predsjednika Odbora za Ustav Peđe Grbina u jednoj televizijskoj emisiji, u kojoj je govoreći o HDSSB- ovu zahtjevu za regionalizaciju rekao da je samo unesen pravni okvir, a da se o tome može raspravljati i godinama. Zbog toga su se osjećali izigrano, a smeta im i ono što nazivaju zakulisnim igrama između Pantovčaka, Banskih dvora i predsjednika Sabora. Prozvani predsjednik Ivo Josipović za promjenu raspoloženja HDSSB- ovaca nalazi dva moguća razloga: “Ili misle da mogu još nešto utržiti ili im je došla zapovijed iz druge države da ne izdaju ljutu desnicu.” Nije propustio ni komentirati njihove špekulacije o tajnim dogovorima. – HDSSB misli da ću se ljutiti što su, odbijajući predložene promjene, razotkrili “možda” tajni dogovor mene i premijera. Neka ne budu zabrinuti, ne ljutim se. Dapače, slatko su me nasmijali. Mislim da im se smije i cijela država – odgovorio im je predsjednik. Izrazio je želju da se za promjene Ustava postigne puni konsenzus ili barem potrebna većina te je zaključio da je svoje prijedloge za poboljšanje ne osobito uspjelog teksta izmjena poslao te da je na Saboru da odluči. A kada predsjednik govori o tome da misle nešto utržiti, moguće da je to poteklo od sve češćih šaputanja da su HDSSB- ovci u pregovorima o ustavnim promjenama navodno trgovali i obustavom kaznenog progona protiv čelnika stranke Vladimira Šišljagića i nekoliko njegovih bliskih suradnika, ali i s ubrzanjem odlučivanja Ustavnog suda o tužbi Branimira Glavaša zbog povrede njegovih ljudskih prava. Predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin iznenađen je HDSSB-ovim odustajanjem od glasanja za ustavne promjene ovaj petak.

Mi to nismo doživjeli kao povlačenje, više kao jedan “time- out” i dodatno vrijeme za raspravu. Doduše, ono što nam je žao je što i ranije nisu izjavili da imaju problema s ovim tekstom, kao što znate od prvog dana su aktivno predstavnici tog kluba sudjelovali u kreiranju i podržavali svaki korak u donošenju teksta za kojeg danas kažu da ga treba dodatno raspraviti – tvrdi Grbin koji dodaje da će jedine posljedice ovoga biti te što se ovaj tjedan očito neće donijeti promjene Ustava i što će “morati sjesti i još dodatno razgovarati o svemu i vidjeti mogu li, i ima li potrebe i mogućnosti, da se tekst doradi, redigira ili popravi”. – Ako razgovori ne urode plodom, mislim da je tu matematika jednostavna – kazao je Grbin. Bez obzira na ovaj razvoj situacije, nema potrebe da se Odbor za Ustav ponovno sastaje. Točka će se i povući s dnevnog reda izvanredne sjednice. Grbin je još rekao da ne vidi kako bi ovo moglo imati veze s mogućim uhićenjem Josipa Perkovića te s eventualnim problemima s primjenom europskog uhidbenog naloga. Podsjetimo, ustavnim promjenama predviđeno je ukidanje zastare za sva teška ubojstva, a bez takvih ustavnih promjena Perkoviću se neće moći suditi niti u Hrvatskoj, a sud će odlučivati je li u Perkovićevu slučaju nastupila zastara i, ako utvrdi da jest, odbiti izručenje. Odustajanje HDSSB- a od podrške ustavnim promjenama zateklo je Vesnu Pusić u Bruxellesu, ali u prvom komentaru rekla je da nije toliko važno hoće li se ustavne promjene dogoditi prije ili poslije Nove godine, koliko je važno da se dogode, posebno zbog referendumskih pravila.

Pusić: imat ćemo većinu (prd.opa)

Ivo Josipović: HDSSB-u smije se cijela država. Vjerojatno im je stigla zapovijed iz druge države

– I ako se promijeni Ustav i ako se ne promijeni, ići će sve po zakonu. Zato postoje zakoni i postoje međunarodne obveze – rekla je potpredsjednica Vlade odgovarajući na izravno pitanje što će biti s Perkovićem. – Važno je razumjeti da je vrlo važno da dođe do ustavnih promjena, naročito zbog pravila o referendumu. Vjerujem da se kod stranaka koje su se složile s promjenama sada samo radi o pitanju trenutka, a ne o pitanju odustajanja. Mislim da ćemo doći do toga da se postigne potrebna većina – rekla je Pusić. HDZ- ovac Ivan Šuker pozdravio je ovu odgodu s obzirom na, kako je rekao, određene opasnosti koje se kriju u pojedinim člancima.

 

vecernjilist

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari