Situacija oko “Islamske države” može izmaći kontroli

0

Tribina koju je Naučnoistraživački institut „Ibn Sina“ organizirao u Sarajevu bila je posvećena temi „Dešavanja na Bliskom istoku i međunarodna sigurnost“, a gost predavač bio je bivši veleposlanik BiH u Hrvatskoj, Jordanu, Iraku, Siriji i Libanu, novinar i diplomata Zlatko Dizdarević. 

– Moje viđenje situacije na Bliskom Istoku prilično se razlikuje od onoga što je službeno tumačenje svega toga što imamo u svijetu. Najbitnije je da se objasni globalni međunarodno-politički kontekst koji je proizveo cijelu ovu situaciju, kazao je Dizdarević u za Fenu.

Dalje pojašnjava da se ljudi bave tim šta je Islamska država, kolika je, koliko ima vojnika itd., a da se zapravo jako malo govori o tome kako je i zašto do svega toga došlo, te koji su to stvarni, veliki interesi koji stoje u pozadini ove priče.

Pokušat će, kaže, objasniti ljudima neke stvari iz svog 30-godišnjeg iskustva bavljenjem Bliskim istokom.

Predviđanja

– Živio sam na Bliskom istoku 10-ak godina i imao rijetku priliku da se tom temom bavim i kao novinar, a drugu polovinu života kao diplomata. Stoga cijelu stvar mogu promatrati s dvije različite strane „barikade“ i to „ukrižati“, kazao je Dizdarević.

Na pitanje kakva su njegova predviđanja o tome šta bi se moglo desiti u bližoj budućnosti u zemljama Bliskog istoka, odgovorio je da su njegova predviđanja jednostavna.

– Cijela priča se vodi na terenu velikog, „nemudrog“, „nepametnog“ globalnog zaoštravanja. Duboko vjerujem da su oni koji se tim bave svjesni da u jednom trenutku sve može izmaći kontroli, smatra Dizdarević.

Mišljenja je da će jednog trenutka doći do toga da će se stvari morati rješavati „diplomatski, uz poštivanje elementarnih prava na suverenitet, samoopredijeljenje te samobitnost država u toj regiji.“

– Ne isključujem mogućnost da će zadojenost raznim korporativnim interesima koji su izvan politike, doći u jednom trenutku do točke s koje će biti jako teško ići nazad, navodi Zlatko Dizdarević.

Korporativni interesi

Dizdarević je nedavno za medije komentirao intervenciju SAD u Siriji i rekao kako SAD već odavno ne funkcionira kao država nego kao korporacija.

– Korporativni interesi i imperijalna logika i mehanizmi za ovakav ili onakav potez postali su daleko jači od bilo kakvih drugih motiva i razloga. U tom krugu je i politika. Zato i jesmo u situaciji da ih je danas, pred ogromnim interesima na Bliskom istoku, baš briga i za UN. Osjećaj za prošlost, drevne civilizacije i kulturne vrijednosti ionako je mizerno tanka komponenta u postojećem sistemu vrijednosti, kazao je nedavno Dizdarević.

FENA

facebook komentari