Pratite nas

Pregled

Sjeća li se netko Josipa Perkovića!

Objavljeno

na

Ugledna njemačka televizijska kuća priprema jednosatnu emisiju u kojoj će milijunskom njemačkom auditoriju pokazati zločinački karakter jednog vremena koji je odgovoran za smrt desetaka hrvatskih emigranata u Njemačkoj tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Osim za ubojstvo Stjepana Đurekovića, Perković (i vrlo skoro Mustač) mogli bi biti optuženi i za pokušaj ubojstva Stipe Bilandžića i Frane Gorete za koji postoje nepobitni dokazi.

Iako je od izručenja bivšeg jugoslavenskog i hrvatskog obavještajca Josipa Perkovića Njemačkoj prošlo samo dva mjeseca, u Hrvatskoj više nitko ni ne spominje čovjeka koji je punio novinske stupce godinama, najintenzivnije zadnjih osam mjeseci.

Otkako je iza rešetaka njemačkog zatvora Stadelheim pokraj Muenchena, o Josipu Perkoviću se malo toga čuje. Dok hrvatski mediji uglavnom šute, čekajući optužnicu, ali i izručenje njegovog kompanjona iz udbaških vremena – Zdravka Mustača, njemački se mediji vrlo intenzivno pripremaju za suđenje ljudima koji su odgovorni za smrt desetaka hrvatskih emigranata u Njemačkoj tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Prema informacijama s kojima raspolaže Dnevno.hr, jedna ugledna njemačka televizijska kuća ovih dana priprema jednosatnu emisiju u kojoj će milijunskom njemačkom gledateljstvu prikazati cijeli slučaj Perković i ubojstvo Stjepana Đurekovića. U emisiji će biti korišteno dosta arhivskih materijala koji će pokazati zločinački karakter jednog vremena.

Prema informacijama bliskima istrazi, njemački istražitelji gotovo svakodnevno razgovaraju s Perkovićem pokušavaju ga pridobiti za suradnju. Do sada je svu odgovornost prebacivao na mrtve ljude, ali dokazi koje posjeduju njemački istražitelji dovoljni su da Perkovića koji je, kao ključni čovjek Udbe, hijerarhijski morao imati uvid, spoznaje, ali i sudjelovati u likvidacijama hrvatskih političkih emigranata u Njemačkoj, a posebno u ubojstvu Stjepana Đurekovića, smjeste do kraja života u zatvor.

Navodno, istražitelji su Perkovića pitali o mnogim konkretnim imenima udbaša iz tog vremena, ali je on pokazao kako ga izdaje sjećanje. Naime, Perković se ničega konkretnog ne sjeća, pa su mu njemački istražitelji pokazali knjigu Josipa Jurčevica “Slučaj Perković – Spašavanje zločinačke budućnosti” u kojim su mnogi konkretni dokazi, koji će biti upotrebljeni i na samom suđenju.

Pusićkina i Milanovićeva briga za Perkovića!

Iako se s optužnicom za sada ne žuri, jer se očito čeka izručenje Zdravka Mustača i objedinjavanje optužnice, kako se neslužbeno saznaje, istraga se trenutno proširila i na pokušaj ubojstva Stipe Bilandžića i Frane Gorete za koje postoje nepobitni dokazi, jer Nijemci žele detaljno istražiti sve, pa i najmanje detalje tih slučajeva i jednom zauvijek staviti točku na “i” udbinih ubojstava u Njemačkoj.

Podsjetimo na taj manje poznat slučaj. Josef Muller koji je rođen 1942. u Osijeku, a danas živi u Ludwigshafenu, pismeno je posvjedočio kako ga je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici 1975. godine vrbovala jugoslavenska tajna služba i konkretno Josip Perković. Nakon izlaska iz zatvora i povratka u Njemačku, kontakt s Perković se nastavio, a krajem 1977. Perković je Mulleru dao nalog da ustrijeli hrvatske emigrante Stipu Bilandžića i Franju Goretu. U tu svrhu Perković mu je dao pištolj i obećao honorar od 60.000 njemačkih maraka za svakog. Te dokumente i Mullerovo priznanje imaju i hrvatska SOA i DORH, ali i njemački istražitelji.

Inače, Perković se svakodnevno nakon razgovora s istražiteljima šeta zatvorskim krugom i to s najgorim kriminalcima. Kako doznajemo iz pouzdanih zatvorskih izvora, u Stadelheimu nema nikakvih povlastica. Tretiran je kao svaki drugi zatvorenik, što mu teško pada, jer se do sada u životu nikada nije našao u takvoj situaciji.

Nedavno mu je u posjetu bila i kćer, a susret je, kažu očevidci, bio vrlo emotivan. Bilo je i suza, a zanimljivo da su predstavnici hrvatskog konzulata već u dva navrata posjetili optuženog udbaša, jer je to osobno tražila ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić te premijer Milanović koji pokazuju veliku brigu za izručenog hrvatskog državljana.

Njemački istražitelji također čekaju i Perkovićevog hrvatskog odvjetnika Antu Nobila, koji bi im trebao donijeti i predočiti navodne dokaze do kojih je došao u vlastitoj istrazi s kojom se hvalio po hrvatskim medijima. No tu Nobilo mora biti vrlo oprezan, jer bilo kakav lažni ili nevjerodostojni dokument može završiti prijavom njemačkom sudu pa čak i pritvorom za odvjetnika.

Inače, s prvim danom ožujka istekao je rok u kojem je trebao biti zaključen postupak izručenja Zdravka Mustača po Europskom uhidbenom nalogu. Budući Vrhovni sud RH još nije donio odluku o ovom predmetu, rok u kojem treba biti završen postupak može biti produžen još najviše mjesec dana, što znači da će Zdravko Mustač krenuti putem svog prijatelja već vrlo brzo, najkasnije do idućeg ponedjeljka. S obzirom na stav Vrhovnog suda izrečen u slučaju izručenja Josipa Perkovića, Mustačeva suoptuženika za ubojstvo Stjepana Đurekovića, sasvim je sigurno da će, odluči li Vrhovni sud da je žalba udovice ubijenog emigranta dopuštena, i Zdravko Mustač otputovati za Njemačku u pratnji policije, pa se čini da su i njemu dani na slobodi definitivno odbrojani. dnevno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Hrvoje Zekanović podnio prijavu za ugrožavanje nacionalne sigurnosti

Objavljeno

na

Objavio

Hrvoje Zekanović, Hrastov zastupnik u Saboru, podnio je prije desetak dana prijavu Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA), Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) i Uredu vijeća za nacionalnu sigurnost zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti kroz sprječavanje i kontroliranje informacija, osobito na društvenim mrežama.

Zekanović tako u svojoj prijavi piše da su od 29. studenog, dakle od presude Hrvatskoj šestorci u Hagu, na društvenim mrežama u Hrvatskoj zabilježeni dosada najveći cyber napadi koji predstavljaju ozbiljan sigurnosni problem.

Nakon donošenja presude ‘Hrvatskoj šestorki’ u Haagu gotovo sve objave koje su korisnici društvenih mreža postavili na svoje profile, a ticale su se gore navedenih, bile su na udaru nepoznatog/ih cyber napadača.

Teško je točno procijeniti koliko je korisnika društvenih mreža bilo na udaru cyber napadača, ali s obzirom na važnost događanja u Haagu i na broj korisnika društvenih mreža pretpostavljam da se radi o stotinama tisuća – istaknuo je Zekanović.

Uloga interneta, piše, danas postaje sve važnija u kreiranju društvenih i sigurnosnih procesa, s obzirom na ovisnost društava i pojedinaca o internetu i informacijskoj tehnologiji. Ovakvi napadi u kibernetičkom prostoru, bez obzira na motive, sve više ugrožavaju pojedince, organizacije i državu.

Republika Hrvatska je očito ovaj put bila izložena obliku hibridnog djelovanja koje sadrži elemente nekonvencionalnog, asimetričnog i kibernetičkog djelovanja s ciljem iskorištavanja ranjivosti, slabljenja hrvatskog suvereniteta i neovisnosti, potkopavanja demokratskih vrijednosti i sloboda.

Bitno je naglasiti da je ovo cyber djelovanje bilo isključivo usmjereno na objave i osobe koje su izražavale stav identičan ili sličan stavu predsjednice Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske pa tako ovi napadi imaju još veću opasnost po sigurnost Hrvatske. Svako ovakvo buduće djelovanje može eskalirati do razmjera koji mogu ozbiljno ugroziti sigurnost Republike Hrvatske – smatra Hrastov saborski zastupnik.

Nadalje, izražava ozbiljnu sumnju da se radi o hibridnom napadu kojim se ugrožava nacionalna sigurnost s obzirom da je svim građanima Republike Hrvatske Ustavom zajamčena sloboda mišljenja i izražavanja misli koja obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa te se zabranjuje cenzura, te da je nužno detektirati njegova izvorišta.

Strategija nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske (NN 73/2017) takvo djelovanje navodi kao iznimnu opasnost, te predlažem hitno postupanje, jer intezitet i broj napada sugeriraju da se radi o dobro organiziranim skupinama, zaključio je Hrvoje Zekanović

Željka Markić: Vlada bi trebala od Facebooka tražiti da poštuje hrvatske zakone

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Vlado Galić novi savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost predsjednice Republike

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović imenovala jenovog savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost, priopćeno je u petak iz Ureda Kolinde Grabar-Kitarović.

Širokobriježanin Vlado Galić rođen je 1965. godine, diplomirao je 1991. godine rudarstvo na zagrebačkom Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. Od 1991. bio je dragovoljac Domovinskog rata u kojem je bio pripadnik specijalnih postrojbi Oružanih snaga (OS) te djelatnik Sigurnosno-informativne službe Ministarstva obrane RH (MORH).

Završio je Ratnu školu OS “Ban Josip Jelačić”, a pohađao je NATO seminare iz područja organizacije, upravljanja i zapovijedanja.

U organizaciji Fakulteta političkih znanosti i Udruge hrvatskih menadžera sigurnosti stekao je zvanje menadžera sigurnosti iz područja poslovne i nacionalne sigurnosti.

Bio je i nastavnik u Zapovjedno-stožernoj školi “Blago Zadro” za predmet Strategija nacionalne sigurnosti te je obnašao i dužnost stožernog časnika za izobrazbu u Glavnom stožeru OS.

Umirovljen je u činu pukovnika u siječnju 2007. godine.

Od lipnja 2006. godine pa do oslobađajuće presude u studenome 2012. godine bio je član odvjetničkoga tima obrane generale Ante Gotovine pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu.

Od siječnja 2013. godine do dolaska na Pantovčak obnašao je dužnost voditelja Ureda za strategiju, upravljanje promjenama i projektima u Glavnome tajništvu HDZ-a te je bio voditelj odjela za analitiku u stranačkim izbornim stožerima.

Za sudjelovanje u Domovinskome ratu i obnašanje dužnosti u MORH-u, sigurnosno-obavještajnoj zajednici te OS RH višestruko je nagrađivan i odlikovan.

U javnosti se problematiziralo njegovo djelovanje u sklopu Sigurnosno-informativne službe gdje je kao načelnik u drugoj polovici 1990-ih provodio akciju “Kameleon” tijekom koje su nadzirane neke nevladine udruge i organizacije, među njima i HHO, zbog koje je protiv njega i pokrenut stegovni postupak pod sumnjom da je narušio ugled MORH-a, a koji je pao u zastaru.

Izvori bliski Galiću kažu kako je to bila njegova zadaća prema poslovniku SIS-a, da protuobavještajno djeluju te nadziru osobe i institucije koje pokazuju interes za pripadnike Oružanih snaga.

Riječ je, dodaje isti izvor, bilo o osobama i institucijama čiji su prikupljeni podaci, primjerice o akciji “Oluja”, korišteni na suđenjima pred Haaškim sudom, a pokazali su se netočnima te ih sud uopće nije koristio kao dokazni materijal.

Galić je imenovan nakon što je dosadašnja predsjedničina savjetnica Maja Čavlović imenovana za predstojnicu Ureda za nacionalnu sigurnost. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari