Connect with us

BiH

Sjećanje: Bijele ruže za pobijene franjevce u Mostaru

Objavljeno

on

Foto: Bljesak.info

”Želimo odati počast našim svećenicima koji su bili nevine žrtve II. svjetskog rata. Želimo da to ostane na temelju jedne ustrajne borbe za mir i pomirenje i prije svega da se dođe do jedne potpune istine.

Da se sve laži koje su dugo vremena plasirane zaobiđu, jer su oni bili obični svećenici koji su stajali uz svoj narod i nažalost došao je režim koji ih je prepoznao kao nekakvu prijetnju i eliminirao ih brutalno”, rekao je to ministar branitelja HNŽ Oliver Soldo na 75. obljetnicu stradanja sedmorice svećenika u Mostaru.

Soldo je istaknuo kako bacanjem bijelih ruža žele na simboličan način zahvaliti ”toj žrtvi koja je temelj izgradnje hrvatskog katoličkog puka u Mostaru”.

Stradalih franjevaca prisjetili su se i u mladeži HDZ-a koji su, kako je istaknuo Mario Mikulić, na ovaj način željeli odati svoju počast i poručiti kako je ”ovo simbol i znak da ni mladi nisu zaboravili naše pobijene fratre”.

Podsjećamo, na današnji dan obilježava se spomen na pobijene fratre u Drugom svjetskom ratu, kada su partizani 1945. godine iz samostana u Mostaru odveli sedmoricu franjevaca i bacili ih u Neretvu, piše bljesak.info

Među stradalim franjevcima bili su fra Leo Petrović, fra Jozo Bencun, fra Rafo Prusina, fra Bernardin Smoljan, fra Grgo Vasilj, fra Kažimir Bebeki fra Nenad Pehar.

Likvidacija franjavaca u borbama za Mostar u veljači 1945. godine

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari