Connect with us

Povijesnice

Sjećanje na žrtvu – dan kada je Škabrnja sravnjena sa zemljom

Objavljeno

-

Foto: Hina

Danas se prisjećamo i žrtava Škabrnje. Prije trideset godina zločinci su zvjerski ubili 43 mještanina, među njima i petnaest branitelja, a selo spalili. Škabrnjani o svemu i danas teško govore. Strašni zločini za njih su i dalje živa rana.

Na svečanom obilježavanju 30. godišnjice stradanja Škabrnje sudjelovat će u izaslanstvu Vlade RH ministri Oleg Butković, Ivan Malenica, Marija Vučković, Vili Beroš i Nina Obuljen Koržinek. Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske je savjetnik Dragan Lozančić.

Program obilježavanja 30. godišnjice stradanja Škabrnje počet će u 9.45 sati. U 10 sati krenut će Kolona sjećanja – mimohod do spomen-obilježja masovne grobnice gdje će se položiti vijenci. Misu za domovinu i poginule u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Potom će se krenuti u mimohod – korak po korak, do spomen-obilježja na mjesnom groblju Sv. Luka, a u 12.30 bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće za civile i hrvatske branitelje kod središnjeg križa, javlja HRT

U Škabrnji je tijekom Domovinskog rata poginulo 80 osoba, 26 hrvatskih branitelja i 54 civila. Dana 18. studenog srpski je agresor ubio 43 mještana, među kojima 15 branitelja. Radilo se o napadu iz čiste mržnje prema Hrvatima jer je Škabrnja bila hrvatsko selo, a u kojemu su obilato sudjelovali mještani susjednih sela sa srpskim stanovništvom – Biljana i Zemunika Gornjeg uz asistenciju Jugoslavenske narodne armije. Škabrnja je sravnjena sa zemljom.

Škabrnja

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari